Türkiye hâlâ ne yazık ki kızları değil erkekleri okullulaştırıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kız çocukların okullulaşma oranları erkeklere oranla çok düşük. Geri kalmış bölgelere yardım gidiyor, bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor, kampanyalar düzenleniyor. Ama hâlâ okula gönderilmeyen kız çocukları, okullarda eksik var...
OECD ülkelerinde yıllık öğrenci başına 7 bin 500 dolar düşüyor. Bu rakam Türkiye’de yıllık bin 200 dolar. Avrupa’da ise ortalama 10 bin dolar civarında.
Ezcümle yapılacak çok şey var.
Bugün bu yazıda aslında bir hatırlatma yapmak istiyorum.
Metro Group, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından belirlenen, Milliyet Gazetesi’yle işbirliğiyle yürütülen Baba Beni Okula Gönder kampanyasından yola çıkarak 1000 kız öğrencinin eğitim masraflarını üstlenmişti.
Bu kızların bir bir hikayelerini dinleyen Metro Group Türkiye Temsilcilik Ofisi çalışanları, eğitim gören genç kızların hayat hikayelerini amatör bir ruhla kaleme almışlar ve sonuçta ortaya kızların hikayelerinin anlatıldığı İmkansız Periler kitabı çıkmıştı.
10 bin adet satıldı
Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu bugüne kadar kitaptan 3 baskı yapıldığını ve yaklaşık olarak 10.000 adet kitabın satıldığını söyledi.
40.000 TL dolayında gelir elde edilmiş.
Ama yetmez... Daha alınacak çok yol var.
Kitaptan 10.000 adet daha satıldığında, Muşlu 80 kız 3 yıl süreyle sadece bu kitabın satışından elde edilen gelirle eğitim hakkı elde edecek. “Tek bir kitapla 80 kızın okullu olabileceği gerçeği bize çok büyük umut ve heyecan veriyor” diyen Nurdan Hanım’a katılmamak mümkün değil.
İmkansız Periler 10 TL’den Metro, Real, YKM ve D&R mağazalarında satılıyor. Toplu kitap satın almak isteyenler Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile ya da Metro Group’la irtibata geçebilir. Toplu alımlar bu tip kampanyalara olan duyarlılığı artırmak için de bir fırsat. Önümüzde Anneler Günü var, gelecek için ‘İmkansız Periler’ destek bekliyor.
Neden Muş?
Muş, sosyal gelişmişlik açısından Türkiye’nin hep son iki ili arasında gösteriliyor. Sinema yok, tiyatro yok, sosyal hayat diye bir şey yok. Tümbek, “İçimiz ezildi, bir acı duyduk kalbimizde. Devletin verdiği yaklaşık 30 liralık aşı parasını alabilmek için Muş’ta pek çok çocuk dünyaya geliyor. Yeterli okul olmadığından, yurt olmadığından bu çocuklar okula gönderilmiyor” diyor.