Türkiye’deki 28’inci mağazasını Gebze’de açarak toplam mağaza metrekaresini 150 bine ulaştıran ve haftada 90 evi yenileyen ev sektörünün lideri Koçtaş’ın tespitlerine göre, İngiltere ve Avrupa ‘kendin yap’ pazarı iken Türkiye ise ‘bizim için yap’ pazarı”
Koçtaş, Türkiye’de ev geliştirme perakendeciliği sektöründe lider. Bunu Gebze’de Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grup Başkanı Ömer Bozer’le sohbet ederken öğrendim.
Malum sektörde yabancı aktörler de çok güçlü ve bu sektörün aslına bakarsanız çok büyük bir bölümü organize değil. Ev geliştirme marketleri farklı konseptleri ve ihtiyaçları biraraya getiren dev mağazalar.
Dikkat ederseniz yapı sektörü değil, ‘ev geliştirme sektörü’ dedim. Koçtaş bu konuda hassas. Farklılığını da tam da bu noktada gösteriyor. Evet yapı marketlerdeki her şey var Koçtaş’ta ama aynı zamanda bir yanıyla dev bir dekorasyon ve ev ihtiyaçları mağazası.
Koçtaş 28’inci mağazasını da Gebze Center’de dün açtı. Koçtaş’ın bu mağazayla birlikte toplam metrekaresi 150 bine ulaştı.
PAZAR PAYI YÜZDE 45
Biz açılıştan önce bir grup gazeteciyle birlikte Koçtaş’ın yeni mağazasını Ömer Bozer, Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu ve Koçtaş yetkilileriyle birlikte gezdik. Öncelikle yazmakta yarar var, Doğuş Gayrimenkul’un yatırımı Gebze Center bölgenin en büyük alışveriş merkezi.
Koçtaş’ın ortağı B&Q İngiliz Kingfisher Şirketler Grubu’nun. Grup Avrupa’da ev geliştirme sektöründe lider. Çin’den Polonya ve Rusya’ya kadar birçok ülkede faaliyet gösteriyor.
Çin’de de pazar lideri durumundalar. İşin ilginç yanı şirketin tüm bu ülkelere tek başına girmiş olması, lokal ortak aldıkları tek ülke Türkiye...
Az önce de söylediğim gibi Türkiye’de ev geliştirme sektörünün yüzde 13’ü organize, bu oran içinde Koçtaş’ın payı yüzde 45.
Koçtaş’ı gezerken ilk dikkatimi çeken fiyatlar...Yatak odası takımı 1.190 lira, yatak, gardolap, şifonyer vs. her şey içinde... Çocuk odası takımlarının en pahalısı 449 lira... Çalışma masası, yatak, dolap vs.
FRANSA’DA TREND EĞİTİMİ
En çok banyo bölümünde zaman geçiriyoruz. Onların da en iddialı oldukları bölüm. Her yıl Koçtaş ekibi Fransa’da Volcan adlı bir ajanstan trendler üzerine eğitim alıyor. Bu yıl Festival, Romantik, Modern ve Naturel adını verdikleri 4 farklı konsepte hazırlanmış banyoları var.
Klima satışlarında rekor kırılmış bu yaz. 30 bin klima satmışlar.
Koçtaş Türkiye’de bu yıl içinde toplam 40 milyon dolarlık yatırım yapmış olacak ve mağaza sayısını 30’a çıkaracak. 2011’de de 7-8 mağaza açmayı planlıyorlar.
HAFTADA 70-90 EV YENİLEME PROJESİ GELİYOR
Koçtaş’ın büyük mağazalarında ev yenileme hizmeti veriliyor. Kısaca ATEY (Anahtar Teslim Ev Yenileme Hizmeti) denilen hizmet Koçtaş’ı rakiplerinden farklılaştırıyor. Genel Müdür Alp Önder Özpamukçu’nun verdiği bilgiye göre, haftada 70-90 ev yenileme projesi geliyor Koçtaş’a. Ev yapmak ve yenilemek isteyenlere Koçtaş mimarları ve teknik ekibiyle hizmet veriyor. Koçtaş’ın 35 kişilik mimar, 500 kişilik de yapı tekniker kadrosu var.
HAFTADA 1000 MATKAP SATILIYOR
Koçtaş’ta en çok ne satıldığını merak ediyoruz. Doğrusu Koçtaş’a adım attığım ilk anda aklıma gelen soru da bu oluyor. Bir arkadaşım Koçtaş’a her gittiğinde yeni bir matkap aldığını söylemişti. Alp Bey anlatınca şaşırdım. Haftada en az 1000 matkap satılıyormuş. Kingfisher’le ortaklık sayesinde çok makul fiyatlara gelen ürünler var Koçtaş’ta... Bunlar Kingfisher ve Koçtaş özel üretimi ürünler...
TÜRKİYE BİZİM İÇİN YAP PAZARI
Yine merak edilen noktalardan biri... Bu tip mağazalar Türkiye için yeni. Yapı marketlerin çoğu Avrupalı müşterilerin alışkanlıklarına uygun hizmet veriyor...
Özpamukçu, ‘İngiltere ve Avrupa kendin yap pazarı, Türkiye ise bizim için yap pazarı’ diye özetliyor.
En büyük fark burada. Bu arada Koçtaş’ta en çok seramik ve banyo (ıslak zemin malzemeleri) satılıyor. 3.5 milyon metrekarelik seramik satılmış 2009’da.
BAHÇE MOBİLYALARI SATIŞI AVRUPALILARI ŞAŞIRTTI
Ayrıca Koçtaş’ta en çok satılan ikinci ürün grubu bahçe mobilyaları. Koçtaş’ın ortakları da en çok buna şaşırıyormuş. ‘Bu kadar apartmanın yoğun olduğu bir yerde nasıl bu kadar çok bahçe mobilyası satıyorsunuz?’ diye soruyorlarmış.
Balkonlarımızı ve yazlıklarımızı sanırım atlamışlar...
Koçtaş’taki ürünlerin yüzde 85’i yerli üretim. Müşteri başına düşen tüketim, yani sepet harcaması da ortalama 85 lira.
Koçtaş’ın 7 milyonun üzerinde kayıtlı müşterisi var. 2 milyonunun da ‘sadakat kartı’ var. Koç Grubu’nun şirketlerinde kullanılan Paro Kart da Koçtaş alışverişlerinde kullanılıyor. Toplam cironun yüzde 54’ünü de kartlı müşterileri yapıyor.
Et Balık Kurumu’nun ticarete sokulması doğru değil
ÖMER Bozer’le sohbet edip de kırmızı et fiyatlarını sormamak olmaz. Bozer et fiyatlarının patlayacağını çok önceden söylemişti. Koç Grubu da Şanlıurfa’da besicilik yapıyor. 12 bin büyükbaş hayvanı var. Bozer, “Tarım Bakanlığı saydı, Türkiye’de 2.5 milyon hayvan var. En büyük üreticilerde 12-15 bin hayvan var. Organize besicilik yapanların elindeki hayvan sayısı 200 bini geçmez. Diğer taraftan Türkiye’de kırmızı et tüketimi ortalama 6 kilo civarında. Bu çok düşük bir oran. Bu oranı mutlaka yukarı çekmek lazım” diye başlıyor anlatmaya... Bozer’e göre kırmızı et ithal ederek sorunu çözmek mümkün değil. Bozer, “Eğer ithal edilecekse hemen kesilecek hayvan değil, öncelikle besi hayvanı ithal edilmeli. Meracılık geliştirilmeli ve hayvan ırkı islah edilmeli” diyor. Et Balık Kurumu’nun ticarete sokulmasını da doğru bulmuyor.
Monte edemedik, Koçtaş’a ‘benim yerime sen yap’ dedik
Haberin Devamı