Mavi yolculuk yapılan koylar turizme kapalı mıydı?

Tutkunları bilir, Çökertme, mavi yolculuğun en güzel duraklarından biridir. Bu aralar oralarda hani o, "Çökertme'den çıktım da Halilim, aman başım selamet... Bitez de yalısına varmadan Halilim, aman koptu kıyamet..." türküsündeki gibi bir kıyamet kopuyor...

Haberin Devamı

Tutkunları bilir, Çökertme, mavi yolculuğun en güzel duraklarından biridir. Bu aralar oralarda hani o, "Çökertme'den çıktım da Halilim, aman başım selamet... Bitez de yalısına varmadan Halilim, aman koptu kıyamet..." türküsündeki gibi bir kıyamet kopuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bir süre önce bakir bölgelerdeki arazileri tahsis yoluyla turizme açtı. Bunu öğrendiğimde aklıma şu geldi. Örneğin geçen yıl Türkiye'ye gelen Kill Bill'in seksi oyuncusu Uma Thurman, aslında turizme kapalı olan koylarımızda çamur banyosu yapmış!

Ama Turizm Bakanlığı'nın karan ortada, mavi yolculuk yapılan koylarımız turizme kapalıymış, bizim haberimiz yokmuş.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "kültür ve turizm koruma gelişim bölgesi" ilan edilen Gökova ve Bodrum koylarındaki Hazine arazilerinin yapılaşmaya açılmasını sağlayan kararla Gökova'daki Kissebükü ve Çökertme koylarındaki toplam bin 800 dönüm arazi, konaklama tesisi olarak tahsis edildi. Bakir alanların turizme açılmasıyla birlikte Bodrum Alakışla Bükü-Adalıyalı Mevkii'nde 2 bin 500 kişilik üç otel, Çökertme Koyu'nda da 200 yataklı bir otel yapılacak. Bodrumlular ve tüm çevre gönüllüleri bir süredir bu yüzden ayakta. Mavi Yol Girişimi adı altında Bodrum'daki tüm meslek odaları, gönüllü kuruluşlar birleşti, iki haftada 33 bin imza toplandı.

Deniz Ticaret Odası, Muğla İdare Mahkemesi'ne tahsislerin durdurulması için dava açtı. Burası neden önemli? Bir kere Akdeniz çanağında her sezon 600 bin tekne mavi yolculuk yapıyor. Son on yılda Çeşme-Antalya şeridindeki 4 bin tekne bağlama noktası 2 bine indi. Bunun nedeni kıyılardaki betonlaşma.

Bodrum Denizcilik Odası Başkanvekili Tunç Kurtiuoğlu, Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın bu yetkisini "imparatorluk yetkisi" olarak yorumluyor. Sessiz, sakin doğası bozulmamış yerlere yapılacak otellerin tekne turlarını ve yatçılan kaçıracağını anlatan Kurtiuoğlu, "Denizcilikle ilgili turizmden yılda 2.5 milyon dolar gelir elde ediliyor. Turizm gelirlerinin beşte biri buradan geliyor. Üstelik yatlarıyla Türkiye'yi tercih edenler, zengin turistler. Sayısı az ama gelir düzeyi yüksek turistleri bu yanlış kararlarla kaçırıyoruz. Üstelik Bodrum ve civarında bu işlerden 20 bin kişi ekmek yiyor" diyor.

Kurtiuoğlu Türkiye'nin ahşap tekne imalatında dünyada ilk üçe girdiğini, Türkiye'de üretilen ahşap teknelerin İtalya'dan Korsika'ya kadar farklı ülkelere pazarlandığını söylüyor. Bu tahsisler engellenmezse mavi yolculuk turizmi giderek ölecek.

Alaturka olmamış mı?
Algida özel günler yani düğün, nişan ve sünnet törenleri için özel bir pasta yapıyor artık. Üstelik bu pasta dondurmalı. Hijyen koşullan, süslemesi, şıklığı tamam da pastanın tanıtımı için kullanılan tarz biraz alaturka olmamış mı?

DİĞER YENİ YAZILAR