Medline Sağlık Grubu CEO’su Gürkan Ergenekon, “Kur artışıyla birlikte özel hastaneler çok zorlanacak. Kaçınılmaz gerçek çünkü maliyetler çok artıyor” dedi.
Medline Sağlık Grubu Esas Holding bünyesindeki şirketlerden biri. Grubun havacılık sektöründeki amiral gemisi Pegasus’un dışında farklı alanlarda yatırımları var. Bu alanlardan biri de sağlık. Grup sağlık sektörüne aslına bakarsanız sosyal sorumluluk projesi gibi bakarak başlamış.
Şu anda grubun 5 hastanesi, evde bakım hizmeti veren bir şirketi ve Medline Acil Sağlık Hizmetleri var. Grubun BSK adı altında toplanan hasteneleri de bir süre önce Medline Sağlık Grubu adı altında birleştirildi. Medline Sağlık Grubu’nun CEO’su Gürkan Ergenekon. Kendisiyle Medline Genel Merkezi’nde buluştuk.
Hastaneler alıyor
Sohbete geçmeden önce Gürkan Ergenekon’u kısaca tanıtalım. Gürkan Ergenekon İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunu. Biyomedikal alanında da master yapan Ergenekon, Alcatel’de iş hayatına başladı. Türkiye ve Belçika’da çalışan Ergenekon 2007 yılından bu yana Medline’da.
- Türkiye’de sağlık alanında reform niteliğinde değişimlerin yapıldığı dönem. SGK sistemindeki değişiklik grubu da hareketlendirdi diyebiliriz değil mi?
2007 yılının sonunda sağlık alanındaki girişimler arttı tüm Türkiye’de ve Esas Holding de hastaneler alıyor. ‘SGK’lıların özel hastanelerden sağlık hizmeti almasıyla beraber Esas Holding hastaneler aldı’ diyebiliriz. İlk önce BSK markasıyla yola çıkılıyor. 2010 yılında yeni yapılanma kararı alındı. Sağlık sektöründe iki markamızın olmasını çok doğru bulmadık. Medline markası bizim için önemliydi. Çok da bilinen bir marka olmuştu aynı zamanda. Hakikaten yapılan pazar araştırmalarında bilinirliği yüzde 70’in üzerinde çıktı Medline’ın.
- Medline Sağlık Grubu’nun büyüklüğü nedir?
Şu an Medline Sağlık Grubu’nun büyüklüğü 2013 rakamın kapanışıyla 145 milyon lira. 1700 kişi çalışıyor bu grupta.
- 2013 nasıl geçti?
Kolay bir yıl değildi. Biz büyüdük. Ama hep organik büyüyoruz. 2014 yılında da yüzde 18 büyüyeceğiz. 170 milyon liralık bir büyüklüğe ulaşmayı amaçlıyoruz.
2013 yılı kolay değildi
- 2014 hedefinizi tüm grup için mi söylediniz?
Hastaneler için büyümeyi yüzde 20-21’lik öngördük. Oraganik büyüyoruz. Yeni doktor kadroları ve branşlar ekleyeceğiz. Bu büyümeyi yakalayacağız. Mottomuz şu: Medline sağlık grubu Türkiye büyüme rakamlarının üzerinde büyümeli. Bunu da 2010 yılından beri başarıyoruz. Hastanelerimize yatırım yaparak büyüyoruz. Ancak iyileşme sağlanırsa SGK tarafında o zaman ancak yeni yatırım yapacağız.
- Nasıl oluyor da yeni hastaneler açılıyor, yabancılar yatırım yapıyor?
Yabancılar 30-40 yıllık planlarla geliyorlar. Kısa vadede kar amacı taşımıyorlar. Sağlık sektörü farklı bir sektör. Türkiye genç nüfusa sahip ama yaşlanıyor. Sağlık sorunları da hızla büyüyor Türkiye’de...
- Doktora gitme oranları katlanarak artıyor Türkiye’de. Ama yine de Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda çok fark var. Sizce artış şu ortamda devam eder mi?
Doğru arttı. Yılda 8.2 oldu doktora gitme sıklığı. Bundan 5-6 yıl önce 3’tü. 8.2’si hastaneye gidiyor, geri kalanı aile sağlık merkezi, aile hekimine gidiyor. Artış devam eder.
- Doktor sayısı yeterli mi?
Avrupa’daki 53 ülke arasında doktor sayısı en az olan 3 ülkeden biri Türkiye. Hasta başına düşen muayene süresi 9.5 dakika. Türkiye’de 100 bin kişiye 93 uzman doktor düşüyor. Avrupa ortalaması 272 doktor. Türkiye’de doktor, hemşire sayısı da artmalı.
- Türkiye’de son rakamlarla kişi başına düşen sağlık harcaması ne kadar oldu?
Kişi başına sağlık harcaması da artıyor. 2012 yılındaki harcama kişi başına düşen 1019 lira. OECD ortalaması 2386 Dolar. Türkiye’de sağlık harcamalarının GSMH’daki payına bakınca 2012’de yüzde 5.4 oranında çıkıyor. OECD ülkelerinde ise bu oran 6.7. Amerika’da bu oran 9-10 seviyesinde. En kritik nokta nüfusun yaşlanması. 65 yaşın üzerindeki nüfus 2050 yılında çok daha fazla olacak. 2050’de yaşlı nüfusun oranı yüzde 17-18 arasında olacak. O zaman da sağlık harcamaları çok artacak.
Uzman doktor az
- Kurdaki artış hastaneleri direkt etkileyecek mi?
Kur artışları çok etkileyecek. Bir MR için devletten 65 lira, vatandaştan 130 lira alıyorsunuz. Kur artışıyla birlikte özel hastaneler çok zorlanacak. Kaçınılmaz gerçek, maliyetler çok artıyor. Siz doktorsunuz birini muayene ediyorsunuz. MR’ı gereksiz görebiliyorsunuz, ama hastada eğer kısa süre sonra sorun çıkarsa ‘Sen niye MR’a gerek görmedin?’ ‘Bir MR’ını çektirmedin mi?’ deniliyor. Doktor da bunu yaşayacağına MR istiyor...
Bir ambulans 9 kişilik KOBİ gibi
- Kaç ambulansınız var?
40 ambulansımız var. Doktorlu ambulanslar bunlar. Özel acil sağlık sektörünün aşama kaydetmesi için yapılması gereklenler var. Avrupa’daki örneklerine baktığımızda acil sağlık hizmeti verilirken hem hastalardan hem de devleten katkı alınıyor. Bir bedel alınıyor hizmet verdiği için. Bu bizi zorluyor. Biz sadece vatandaştan ücret alıyoruz. Özel acil sağlık hizmetinde 7-24 hizmet varmam için bir ambulans için 3 doktor, 3 hemşire ya da 3 sağlık teknisyeni, 3 tane de acil yardım sertifikalı şoförümün olması gerekiyor. 9 kişilik KOBi gibi bir ambulans ve sizin ciddi personel gideriniz oluyor. Hizmet verseniz de vermeseniz de bu kadrolarınızın bedelini karşılamalısınız. Vatandaşlardan aldığınız paralar yetmiyor. Devlet katkısı olsa büyüme olabilir. Ama şu anda öyle değil. Esas Holding Medline Özel Acil Sağlık hizmetlerini fonluyor. Grup için sosyal sorumluluk gibi.
50 milyar TL harcama bekleniyor
- Doktorlarla ilgili sorun yaşanıyor Türkiye’de. Yakın zamanda üniversite hastaneleri yeni düzenlemeyle boşalacak gibi duruyor. Muayehanesi olan doktorlar tercih kullanacak. Yeterli doktor sayısına da ulaşılamadı. Bu sorunlar sizi nasıl etkiliyor?
Türkiye için sağlık reformu çok önemli bir adım oldu. SGK sayesinde herkes hastanelere gidebilmeye başladı. Türkiye’de sağlığa 2011’de 37 milyar, 2012’de 44 milyar TL harcandı. 2013 rakamı açıklanmadı ama 50 milyar lira sağlık harcaması bekleniyor. Sağlık harcamaları artıyor. Teknoloji kullanımı maliyetleri artırdı. Hastanelerin de maliyetlerini de artırdı. Biz de büyüyoruz ama karlılığı yakalayamıyoruz. Cihazları yenilemek gerekiyor. Maliyet de artıyor. Bir MR 500 bin euro.
Gereksiz yere MR çektirmeyiz
- Çok dile getirilen bir sıkıntı var. Neredeyse her hastadan ultrason ve MR isteniyor. Bu konu suistimal edilmiyor mu?
Şu var. Hastalar yenilikleri takip ediyor. Sizin ultrason renkli değil mi? İhtiyaç var mı yok mu diye soran yok. Hızlı çekenler var. Biz sağlık etiğinden ödün vermeyiz. Bizim hastanelerimizde gereksiz yere kimse MR’a gönderilmez. Çok kısa sürelerde çekim yapılan, kaliteli çekim yapmayan cihazların kullanıldığını biz de basından görüyoruz. Bizde her şey legal. Ödediğim vergi ortada. SGK bildirimlerim legal. Biz sonuçta zarardayız. Biz de bunun bir yerlerde düzelmesini bekliyoruz. Biz doktorlarımıza ödediğimiz ücreti kuruşu kuruşuna tam olarak gösteriyoruz, vergimizi yatırıyoruz. Bunu yaptığım için haksız rekabetle mücadele ediyorum.
EN BÜYÜK TUTKUM FENERBAHÇE MAÇ KAÇIRMAM
- İş dışında ne yaparsınız?
En büyük tutkum Fenerbahçe. Maçları kaçırmam. Eşim sanat tarihi ve arkeoloji mezunu. nereye gitsek tüm müzeleri gezeriz. Son Viyana’da Wien Museum’u gezdik. Nereye gitsek bir günü müzelere ayırırız. Lizbon’da Fenerbahçe maçına gittik eşimle bir gün de Gulbenkian Müzesi’ni gezdik.
200 milyon liralık yatırım gerçekleştirildi
- Kaç hastaneniz oldu?
5 hastanemiz var. Antalya, Aydın, Eskişehir, Konya, Adana’da hastanelerimiz.
- İstabul’da hastaneniz olacak mı? Bir dönem arayışınız vardı. Neden olmadı?
İstanbul ve Ankara’da uygun olması halinde yatırımı düşünüyoruz. Ancak şu andaki gündeme ve konjonktüre baktığımızda özel hastanecilik sektörü sıkıntılı.
- Hastaneleriniz Anadolu’nun farklı bölgelerinde, geçen yıl kaç hastaya hizmet verdiniz?
Hastanelerimize yılda 1 milyon kişi geliyor.
- Aldığınız hastanelere ne kadar yatırım yaptınız?
102 milyon liralık yenilenme yapıldı. Toplam 200 milyon liralık yatırım oldu. Hastane açmak hiç kolay değil. Antalya’daki hastanemiz oranın en büyük ikinci büyük özel hastanesi oldu.