- Bardağımıza içeceğimiz kadar su koymalıyız.
- Su tabancasıyla oynamamalıyız.
- Denizin tuzlu suyunu normal su haline getirecek bir makine yapsın.
- Kanalizasyon sularını arıtabiliriz. Dönüşümlü sular kullanabiliriz. Su bulutu yapabiliriz.
- Sütü, meyve sularını sudan yapmasınlar.
- Araba yıkarken 1 kova su harcamaya özen göstermeliyiz.
- Her hafta belirli bir günde 1 dakika süreyle sular kesilsin.
- Denizlere çöp atanlara trafikte olduğu gibi ceza kesilsin.
- Güneş enerjisi ile çalışan makineler yapılmalı.
- Erkekler tıraş yaparken suyu kapatmalı.
- Dijital lavabo yapılmalı. Bir klavye olmalı ve ne yapmamız gerektiğini yazmalıyız. Sonra yapacağımız kadar su tüketmeliyiz.
Çocukların önerileri
Koç Bilgi Grubu’nun çevre bilgisi ve bilincini yaygınlaştırma amacıyla oluşturduğu sosyal sorumluluk platformu ‘Yeşil Bilgi Platformu’nun etkinlikleri kapsamında ilköğretimde okuyan çocuklarla yapılan bir çalışmadan aldım bu anket sonuçlarını. Bir süredir ben de yaptıklarını takip ediyorum. Platform çevre dostu farklı projelere imza atıyor. Beni en çok etkileyen de gelecek nesillere yönelik yaptıkları çalışmalar oldu. Yukarıdaki anketin aynısı büyüklerle de yapılmış, inanın çocukların önerileri büyüklerin önerilerinden çok daha kapsamlı ve yaratıcı olmuş. Bu yüzden de velilerin değil çocukların bazı önerilerini yukarıda sıraladım.
12 Kasım’da da Active Academy tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Finans Zirvesi’nde “2009 yılı Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü”nü aldı Yeşil Bilgi Platformu.
Bir yılda 1 milyon 200 bin kişiye birebir ulaştılar. Yeşil Bilgi Platformu’nun işbirliği içerisinde olduğu 7 şirket, 8 sivil toplum kuruluşu, 1 içerik ortağı ve 1 üniversiteden oluşan toplam 17 kurum ve kuruluşla birlikte, tek bir ortak hedefleri var: Toplumun en geniş kesimlerinin, Türkiye’nin çevre bilincini artırmak. Biraz önce yer verdiğim çalışma yaptıkları projelerden yalnızca biri.
Koç Bilgi Grubu Kurumsal İletişim Koordinatörü Banu Aydoğan’la sohbet ederken öğrendim. Yeşil Bilgi Platformu, Koç Grubu şirketlerini projeye dahil ederken bir yandan da konusunda uzman olan sivil toplum örgütlerini de biraraya getirmiş. Doğa Derneği, Buğday Derneği, TEMA, ÇEVKO, Turmepa, WWF, Futuristler Derneği projenin destekçileri. Yeşil Bilgi Platformu, küresel ısınma konusuna sanat aracılığı ile dikkat çekmek için de bir proje gerçekleştirdi. Bu proje kapsamında 10 yaşındaki Sina Barlas’ın küresel ısınmayı anlatan dünyayı terk eden kutup ayısı resmi Taksim Metrosu gibi farklı yerlerde sergilendi. Afiş olarak da halen kullanılıyor. Bu resim ayrıca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü öğrencileri tarafından 6 metrekare büyüklüğündeki dev bir tuvale de aktarıldı.
Şimdilerde Yeşil Bilgi Platformu ‘doğaya mektup’ projesini sürdürüyor. Ayrıntılı bilgiler www.yesilbilgi.org adresinde var.
7 Mayıs’ta düzenlenen Küresel Isınma Kurultayı’nda, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve 60 Sivil Toplum Kuruluşu tarafından “çevre duyarlılık ödülü”ne layık görülen, son olarak da Finans Zirvesi’nde ise “2009 yılı Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü”nü alan Yeşil Bilgi Platformu proje ortakları olan şirketler, dernekler ve çalışanlarıyla tamamen gönüllülük ilkesine dayalı olarak projelerini yürütüyor. Bu gönüllü elçiler hem iş yerlerinde hem de evlerinde artık farklılar. Çocuklarına da bu bilgileri aşılıyorlar. Su tüketimi konusunda özenli, doğum günlerinde ağaç armağan eden, atık yağları lavabodan dökmeyen, evdeki atıkları ayrıştıran, kağıtları, plastikleri ayrı atık kutularına atan, denizi kirletmeyen, ev temizliğini sirkeli suyla yapan, pilleri pil toplama kutularına atan, ozon dostu spreyler kullanan... Bunları yapan insan sayısını her geçen gün artırmayı amaçlayan Yeşil Bilgi Platformu’nun ulaştığı kişi sayısı umarım hızla artar.
Koç Bilgi Grubu’nun Yeşil Bilgi Platformu 2009’un sosyal sorumluluk projesi seçildi
Haberin Devamı