KOBİ’lerde İngilizce seferberliği

Ostim Organize Sanayi Bölgesi Ankara’nın dev KOBİ merkezi. Tam 5 bin KOBİ aynı çatı altında. Bu KOBİ’lerde 50 bin çalışan var. KOBİ’lerin temel amacı sanayicilerin katma değeri yüksek ürünler üreterek uluslararası rekabete çıkmalarını sağlamak

Haberin Devamı

Ostim Organize Sanayi Bölgesi Ankara’nın dev KOBİ merkezi. Tam 5 bin KOBİ aynı çatı altında. Bu KOBİ’lerde 50 bin çalışan var. KOBİ’lerin temel amacı sanayicilerin katma değeri yüksek ürünler üreterek uluslararası rekabete çıkmalarını sağlamak. KOBİ’lerin uluslararası rekabet etme gücünü bulması için olmazsa olmazlarının başında da İngilizce ve internet geliyor.

Şimdilerde Ostim’deki KOBİ’ler alt yapılarını değiştiriyor, bilgisayara geçiyorlar ve çalışanların İngilizce öğrenmesi için seferberlik ilan edilmiş durumda.

2006’nın başından beri bölgesel Ostim markasını şekillendirmeye çalışan, sanayiciler gelecek çizme konusunda motivasyonu yüksek olan Ostim’de dün Wall Street Institute bir merkez açtı. Bu fikir Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’a ait.

İlk önce kendi öğrendi
Orhan Aydın yaşını başını almış bir işadamı olarak yıllarca İngilizce bilmemenin yükünü omuzlarında taşıdıktan sonra, Wall Street Institute’e giderek İngilizce öğrendi. 2 yılda İngilizcesini ilerleten Orhan Aydın, KOBİ’lerdeki tüm çalışanlara kendini örnek göstererek, “Siz de öğrenebilirsiniz, dışa açılmamız için İngilizce şart” diyor.

Orhan Aydın’la sohbet ettik. Orhan Aydın bir süredir Ostim’de yaptıkları çalışmalarla KOBİ’lerde çalışan birçok kişinin Ankara’nın farklı yerlerindeki kurslara katıldıklarını söyledi. Herkes hevesli. Ama zorlanıyorlar. Çünkü zaten iş güç çok. İngilizce öğrenmek için şehrin farklı yerlerine dağılmak lüks geliyor çalışanlara.

“Şehrin kalabalığında İngilizce kursuna giden arkadaşlarımız var. İlk başta heves ediyorlar ama ulaşım ve zaman sorunu kısa zamanda arkadaşları yıldırıyor” diyen Aydın, Türkiye’deki sekiz merkezinde bugüne kadar 6 bin kişiye İngilizce öğreten Wall Street Institute’yi Ostim’e çağırmış.

Wall Street Institute’un CEO’su Dündar Uçar da Türkiye operasyonunun beşinci yılında, bu işi aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüp çok daha uygun şartlarla Ostim’de hizmet vermeye karar vermiş.

İşte dün Ankara’nın göbeğindeki Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesinde KOBİ çalışanlarına hizmet verecek İngilizce kursu açıldı.

Aydın, “5 bin KOBİ var Ostim çatısı altında ama çevredeki KOBİ’lerle birlikte bu sayı 10 bini buluyor. Çok sayıda çalışanın bu hizmetten yararlanacağını tahmin ediyoruz” diyor.

Orhan Aydın 2 yıl içinde bölgedeki KOBİ’lerin tümünün bu hizmetten yararlanmasını hedefliyor. Bu proje planlanıldığı gibi hayata geçerse 100 değişik sektörden binlerce KOBİ AB yolunda “İş İngilizce”si programlarıyla tanışacak ve AB’yla iş yapmaları kolaylaşacak.

*****

Türk şirketler yanaşmadı Altın Portakal’ın sponsoru Alman şirket oldu
Geçtiğimiz hafta Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’le sohbet ettik. Sohbetin bir kısmı yer buldu ekonomi sayfalarında. O sohbetimizde hem turizm, hem siyaset hem de Altın Portakal’ı konuşmuştuk. 16 Eylül’de başlayacak Antalya Altın Portakal Film Festivali’yle ilgili Başkan’ın “sitem” ettiği bir konu vardı. O yazıya sığdıramadık. Türel, festivallerin Antalya’yı markalaştırma yolunda çok önemli olduğunu düşünüyor. Antalya’nın kaliteli etkinliklerle adını sürekli olarak gündemde tutması gerektiğini anlatıyor. Türel, bu yüzden de göreve başladığından beri öncelikle film festivalinin canlanmasını istemiş. Son iki yıldır da bunu başarmış görünüyor. Ve “maddi destek” konusunda yaşadıklarını anlatırken, “İki yıl önce film festivalini uluslararası boyuta taşımak ve canlandırmak istediğimizde maddi olanaksızlıklar gündemimize geldi. Türkiye’nin önde gelen tüm şirketlerinin kapısını çaldım. Bizzat randevu aldım ama hiçbiri ilgi göstermedi. Bu yıl yüzde 100 Alman sermayeli Real Hipermarket zinciri ana sponsor oldu. Böyle bir festivale kendi markalarına iyi bir yatırım yapacaklarını Alman sermayeli bir şirket düşündü. Türk şirketlerine örnek olmalarını diliyorum” diyor.

DİĞER YENİ YAZILAR