Fotoğraflar: MERT İNAN
Dünya markası olmayı hedefleyen Altınbaş’ın patronu İmam Altınbaş, “Yurtdışında uygun bir marka arayışı içindeyiz. İsviçre’de de bir saat markasıyla görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
Altınbaş Holding çatısı altında Altınbaş Mücevherat, Asos, Onsa, Creditwest, Göztepe Spor Kulübü, Kemerburgaz Üniversitesi, Alpet, Galata ve Transal Denizcilik var. Bundan 60 yıl önce baba Mehmet Altınbaş’ın kuyumculuk deneyimleriyle kurulan şirketi, 6 erkek kardeş büyütüyor. Hepsinin sorumlulukları farklı. İmam Altınbaş, Altınbaş Mücevherat’ın başında ve aynı zamanda kısa süre önce Etiyopya’da 2 ortağıyla birlikte tarıma girdi ve ‘en büyük yatırımcı’ oldu.
Bu yıl 4.5 milyar dolar civarında cirosu olan Altınbaş Holding’te mücevheratın payı yüzde 10 civarında. İmam Altınbaş ve Altınbaş Mücevherat’ın CEO’su Ali Bulut’la buluştuk. Altınbaş’ın 2014 hedeflerini yeni yatırımlarını konuştuk. İmam Altınbaş, çok hoş sohbet biri. Olayları anekdotlarla anlatmayı seviyor.
En uygunu mücevher
- Kuyumculuk, finans, enerji, eğitim ve son olarak da tarım alanında yatırımlarınız var. Hedefiniz tüm bu sektörlerde büyümek mi? Yoksa bazı sektörlerden yavaş yavaş çıkıp birkaç alanda güçlenecek misiniz?
Babamızın işi mücevher işi. Toptancılığı, perakendesi, rafinerisi, mağazaları, toptan satışı hepsini yapıyoruz. Ve bu işi seviyoruz. Türkiye’de de dünyada da mücevher işinde yapılacak çok şey var. Altınbaş dışında Pera, Asos gibi markalarımız da var. Mücevher belli bir büyüklüğe geldikten sonra banka kurduk. Kıbrıs’ta ve Ukrayna’da bankalarımız var. Kıbrıs’ta ayrıca yatırım şirketimiz de var. Finans sektöründen sonra enerjiye girdik. Alpet markasıyla büyüyoruz enerji işinde. 150 bin ton kapasiteli gemi işimiz var. Babamızın vakfı adına kurduğumuz Kemerburgaz Üniversitesi ve Göztepe Spor Kulübümüz var. Üniversite ve spor kulübü işi hayır işi. Bu sektörlerden çıkmayı düşünmüyoruz.
- Hepsi için ayrı hedefleriniz var o zaman...
Var. Biz Altınbaş’ı dünya markası yapmak istiyoruz. Alpet’in karşısında BP, Total, Shell var... Alpet’in bunların karşısında işi zor. Bankacılıkta da aynı şekilde. Bölgesel güçlü bir bankamız olabilir ama bu alanlarda dünya markası olmamız çok zor. Mücevher hem asıl işimiz hem de Türkiye’de bu gelenek çok gelişmiş. Kökleri var, birikimi, tasarımı, ustası var. Altınbaş önce Türkiye’de sonra da dünyada marka algısıyla ürün alabilecek kesimlere hitap etmek istiyor. Yalnızca toptan satış yapmak istemiyoruz.
- Markayı dünya markası yapmak istiyoruz diyorsunuz. Nasıl bir yol izliyorsunuz?
Biz Altınbaş olarak yurtdışında mağaza açmak dışında uygun bir marka arayışı içindeyiz.
- Yurtdışında bilinen bir markayı mı alacaksınız?
Evet. Mağazalarımıza benzer mağazaları olan bir markayı almayı da planlıyoruz. Markayı satın alarak büyümek istiyoruz.
- Bu ünlü bir marka olacak değil mi?
Öyle olmasını isteriz. İsviçre’de de bir saat markasıyla görüşmelerimiz var. Marka almak yetmez. 2014 yılında yenileyeceğiz mağazalarımızı. Türkiye’nin önde gelen tasarımcılarına, Fransız ve İtalyan tasarımcılarına marka sunumumuzu ve hedeflerimizi anlattık. Konseptimizi de yenileyeceğiz. Türkiye’de mücevher algısı değişiyor, yatırım amaçlı değil kullanım araçlı kullanım artıyor. Biz de kendimizi yeniden konumluyoruz ve yeni bir konsept de hazırlıyoruz.
Etiyopya’da en büyük yatırımcı oldu
- Siz çok kısa bir süre önce tarıma girdiniz. Afrika’da Etiyopya’da tarıma girmeye nasıl karar verdiniz?
Etiyopya’ya aslında başta gezmeye gitmiştik. Sonra oraya gidince orada iş yapmanın sosyal sorumluluk olduğunu gördük. Orada bir arkadaşımız vardı tekstil işi yapan ELSE şirketinin sahibi Seyfettin Koçak. Etiyopya’da 5-6 gün gezdikten sonra iş yapalım istedik. 6.5 sene Türkiye’de Etiyopya Büyükelçisi olan kişi, 3 ay evvel Etiyopya’da Cumhurbaşkanı oldu. O da bize devlet olarak neler yapılması istediklerini anlattı. Tarıma destek verdiklerini, deri, tekstilin önemli olduğunu anlattı. Bizi oraya çağıran Seyfettin Koçak’ın iplik fabrikası var. O da bize ‘Kaliteli pamuk yok’ dedi. Ben de bakıyorum her yer dümdüz, tarla. Doğru dürüst tarım yapan yok. Başbakanla tarım konusunda görüştük. Ben açık konuştum, ‘Buraya gelene kadar iş düşünmedik ama buraya gelince düşünmeye başladık’ dedim. Pamuk olayını gözlemlerimizi anlattık. ‘Siz bize tarla verirseniz biz başlarız. Ne kadar verebilirseniz onu siz bilirsiniz’ dedim. ‘50 bin hektar yeter mi?’ dedi Başbakan. Biz şaşırdık... Uçakla üzerinden 10 dakika uçuyorsunuz arazinin. ‘Önce 30 bin hektar verin, yaparsak sözleşmeye yazalım gerisini getiririz’ dedik. Türkiye’ye döndük, 15 gün sonra bizi aradılar. Arazi yerini göstermek istediler. Kazım Külek Öz, Seyfettin Koçak ile birlikteyiz orada.
- Şimdiye kadar neler yaptınız orada?
Arazi açım işi başladı. Pamuk ekim ve toplama makineleri aldık. Çırçır fabrikası kuruyoruz. İplik makineleri alıyoruz. Yağ fabrikası da kuruluyor.
- Ne kadarlık bir yatırım olacak?
İlk etapta 340 milyon dolarlık bir yatırım projelendirdik. Diğer arsayı da kullanırsak 500 milyon dolara ulaşacak. Etiyopya Türkiye’yle kıyaslanacak bir ülke değil. Türkiye’nin ticaret anlamında 1940’ları gibi. Yeni yeni gelişiyor. Türkiye’nin girişimcisine, bilgi birikimine çok ihtiyaç var.
Yurtdışında 10 mağaza açılacak
- Yıllar önce ihracata başladınız...
2012 ihracatımızla Türkiye birincisiyiz. Altınbaş birinci, Asos ise üçüncü oldu. İhracat rakamı 175 milyon dolar..
- Kaç mağazanız var?
120 mağazamız var, 1.000 noktada da satılıyor ürünlerimiz. 20 mağaza yurtdışında.
- 2014 yılında kaç mağaza açacaksınız?
10 mağaza açabiliriz yurtdışında.