İranlılar’a ‘tankini’ giydiren Sunset, mayodan sonra çocuk giyiminde markalaşacak

Haberin Devamı

Turizm, tekstil, gıda sektörlerinde faaliyet gösteren Günkar Grubu, Türkiye’nin önde gelen mayo markalarından Sunset’in sahibi. Günkar Şirketler Grubu’nun Başkanı Kemal Güneş’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’de yılda 6 milyon adet mayo satılıyor. Sunset pazarın yüzde 30’una sahip. Güneş, “Sunset Türkiye’de 750, Avrupa’da 250 noktada satılıyor. İran ve Irak’ta da satılıyor. Irak’ta mağaza da açacağız. İran’da tankinilerimiz çok tutuyor” derken grup, bu yıl çocuk giyiminde Fionco ismiyle markalaşma yolunda


Sunset, Türkiye’nin en önde gelen mayo markalarından. Bu yıl meme kanseri geçiren kadınlar için özel mayo, bikini, sütyen üretimine de başlayan Adıyamanlı Günkar Şirketler Grubu’nun en bilinen markası. Günkar Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Güneş’le Kıraç’taki fabrikalarında buluştuk. Turizm, tekstil, gıda sektörlerinde faaliyet gösteren Günkar Grubu 2009 yılını atılımlarla geçirdi. Bu yıl iç giyimde hızla büyüyen grup, çocuk giyiminde de markalaşma yolunda ilerlemeye başladı. Güneş’in verdiği bilgilere göre, Türkiye’de her yıl ortalama 6 milyon kadar mayo satılıyor. Hemen hemen tüm zincir mağazalarda satılan Sunset, mayo pazarında yüzde 30’luk paya sahip. Çocuk mayosunda ise bu oran yüzde 50’ye çıkıyor. Bir aile şirketi olan Günkar Grubu’nu 5 kardeş yönetiyor. 2009 cirosu 95 milyon dolar olan Sunset, grubun amiral gemisi. İhracat rakamı ise 35 milyon dolar.
Ciklet satardım

* Adıyamanlı, 10 çocuklu bir ailede büyümüşsünüz... Çocukluğunuz zor geçmiş olmalı..
Babam memurdu. Elbistan’dan İstanbul’a 1974 yılında göç ettik. Babam icra memuruydu. 10 çocuk var, çocukların da çalışması gerekiyordu. Bir maaşla geçinmek mümkün değildi.

* Kaç kız kaç erkek?
6 erkek, 4 kız. Bir kardeşimiz vefat etti. Biz tüm kardeşler simit sattık, trenlerde ciklet sattık. 10 kardeşin 5’incisiyim. Ben hep çalıştım. Lisede geçim derdinde olduğumuz için okulu bırakıp tamamen çalışmaya başladım. Daha sonra okulu bitirdim.

* Nasıl büyüdünüz?
1979 yılında şansımız döndü. Babamın bir arkadaşının makineleri vardı. Kardeşlerim de o dönemde konfeksiyonda çalışmaya başlamıştı. İşi biliyorlardı. Biz o makineleri alıp fason üretim yapan ihracatçı firmalara imalat yapıyorduk. Uzun yıllar bu sürdü. Çok çalıştık. 1983’ten sonra hızla ihracat gelişti. 1993’e kadar böyle sürdü. 1997’de Kıraç’ta bulunduğumuz fabrikayı kurduk.

* Kardeşler ortak değil mi?
Evet, biz hiç ayrılmadık. O dönemde güçbirliği içinde çalıştık. Birikimlerimizi iyi değerlendirdik. Fason üretimde çok büyüdük.

* Ne kadar büyüdünüz?
Amerika ve Avrupa’ya ayda bir milyona yakın ihracat yapıyorduk. Çok gelişti işler. İlk ihracatımızı da 1990 yılında Almanya’ya yapmıştık. Hep ihracatla büyüdük.

* Hep örme işi yapıyorsunuz o yıllarda, mayo üretimine girmeye nasıl karar verdiniz?
Yol haritası çizdik kendimize. 4 kardeş olarak başlamıştık. Daha sonra kız kardeşimiz Ayşegül de aramıza katıldı. 2000 yılında yol haritamız netleşti. Bir marka yaratmaya ve Adıyaman’da bir fabrika kurmaya karar verdik. Ve mayoda karar kıldık. Çünkü çok eksik vardı Türkiye’de. Günbatımı anlamına gelen Sunset’i markamıza isim olarak seçtik. İtalyan bir tasarımcıyla çalışmaya başladık. Sonra da Hakan Yıldırım’la çalıştık. Bunlar bize yön verdi. Hızla yayıldı Sunset. Kardeşim Ayşegül Güneş özellikle tasarımlarla ilgilendi.

* Siz markayı kurduktan sonra 2001 krizi oldu...
Biz tüm krizlerde büyüdük. Son krizde de gerilemedik. Duraklama dönemine girdik ama hiç geri düşmedik. Her krizde yatırım yaptık. Krizlerin arkasından refah gelir, biz buna inanıyoruz. Son yaşanan kriz bizde sıkıntı yaratmadı. Özsermayesiyle büyüyen bir firmayız. Yorganın dışına ayağımızı uzatmıyoruz.

* Sunset kaç noktada satılıyor?
Türkiye’de 750, Avrupa’da 250 noktada satılıyor. İran, Irak’ta da satılıyor. Irak Erbil’de yakında mağaza açacağız.

* Kaç mağazanız oldu?
Türkiye’de 18 Sunset mağazamız var. Caddelerde mağaza açmaya devam edeceğiz.

* Daha çok zincir mağazalarda satılıyor mayolarınız... Hep böyle mi devam edecek?
Zincir mağazalarda biz lideriz. Çok iyi gidiyor oralardaki satışlarımız. Zincir mağazalarda yüzde 30 pazar payına sahibiz.

20 milyon dolarlık yatırım

* İç giyime girdiniz... Mağazalarınızda da artık iç giyim var. Nasıl gidiyor satışlarınız? Bir mayo markası, üreticisi için olmazsa olmaz mıdır iç giyim üretmek?
Biraz öyle. Mayo ve iç giyim birbirini tamamlıyor. Eğer iç giyim yapmazsak belli zamanlarda boşluk olacak. Tamamlayan unsur iç giyim. Hem mağazalardan tüketicinin kopmaması için hem de zincir mağazalarla kurduğumuz ilişki gereği bunu yapmalıydık. Hem günlük hem de fantazi iç giyim üretiyoruz.

* İhracat yapıyor musunuz iç giyimde de?
Dış pazar için koleksiyonumuz farklı. İhracatımız çok iyi gidiyor.

* Kaç kişi çalışıyor şirketinizde?
Grup olarak 1.500 kişiyiz. Adıyaman dışında bu rakam. boyahaneleri filan da saymıyorum.

* En çok hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
En çok İngiltere ve İtalya’ya satıyoruz. Yurtdışında çok da reklam yapıyoruz.

* Çocuk giyimine girdiniz. Neden çocuk giyimi?
Fionco mağazaları açıyoruz. Fionco Girls ve FC Boys... Kız çocuk erkek çocuk ayrı mağazalar açacağız. Çocukların giyimleri son zamanlarda çok ön plana çıktı. Türkiye’de bu alanda da boşluk var. Erkek ve kız çocuk mağazalarını ayrı ayrı yapacağız. İlk hedefimiz caddelerde mağaza açmak. Sunset için de mağazalaşmaya devam edeceğiz. Sunset için prestijli yerler arıyoruz. 2010 yılında yeni markalarımıza 20 milyon dolarlık yatırım yapacağız.

Çocuklarım başka şİrketlerde çalışıyor

* Bir aile şirketisiniz. İkinci kuşak henüz bayrağı almadı. ‘Aile Anayasa’nız var mı?
Benim 3 çocuğum var. Oğlum ve kızım şu anda tatilde olmalarına rağmen başka işlerde çalışıyorlar. Başka şirketlerde çalışıyorlar. Emir almayı, kurallara uymayı öğrenmeleri lazım. Burada da işe başlama yetkinliğine ulaştıklarında bizim verdiğimiz işleri yapacaklar. Biz kardeşler arasında uyumlu çalışıyoruz. Kurallara uymak gerekiyor. Büyük kızım üniversite okuyor, oğlum henüz lisede, diğer kızım 7’nci sınıfta, henüz küçük. Hepsi kurallara uymalı... Biz baktık Türkiye’de ömrü 100 yılı geçen şirket sayısı bir elin parmakları kadar. İkinci ve üçüncü jenerasyonda şirketlerin yapısı bozulabiliyor. Biz de Aile Anayasa’sı hazırladık. Disiplinli olmak ve kurallar çok önemli.

Ruslar bedenlerİnİ ortaya çıkaran, Türkler kusur örten ürünlerİ alıyor

* Türkiye’de kadınların giydikleriyle yurtdışındakiler farklı mı?
Farklı biraz. Amerika, Avrupa ve Rusya’nın kalıpları farklı, Türkiye’nin çok farklı. Mesela bizim insanımız sofistike, klasik renkleri istiyor. Geometrik desenler, hayvan desenleri az gidiyor. Puantiyeler, çiçekler biz de tutuyor. Türkiye’de kadınlar biraz tutucu iç giyimde. Rusya’da pırıltılı, işli, bedeni daha çok ortaya çıkaran ürünler isteniyor. Türk kadınları kusurlarını ortaya çıkarmayan ürünleri istiyor. Avrupa’da herkes bikini istiyor. Biz de kilolu hanımlar ve yaşı ilerlemiş kadınlar bikini giymiyor. İran’da ise tankini satıyoruz. Orada havuzların sayısı arttı, üstü tişört olan bikinileri alıyorlar. Tankinilerimiz de çok tutuyor orada.

DİĞER YENİ YAZILAR