Her yıl Tuz Gölü kadar su israf ediliyor

Haberin Devamı

Hala arabasını elinde hortum şar şar su akıtarak yıkayanlar var. Tatilde çok dikkatimi çekti, özellikle yazlık yerlerde su sıkıntısı doruk noktada hissediliyor ama dikkat eden yok. Yazlıkçı demek suyu çok kullanan demek. Tamam, ben de bayılıyorum suyun altında saatlerce kalmaya, fıskiyelerle sulanan çimlere ama gerçekler acı diye arabesk bir söz yazacağım, su sıkıntısı ciddiye alınmayacak gibi değil.

Bunları yazmamın nedenine gelince... Elime zaman içinde yapılan hataların nasıl büyük bir kayba neden olduğunu gösteren bir bilgi ulaştı. Gerçekten de damlaya damlaya göl oluyor!

Bunu DSİ yaparsa...

İddia şu: Tuz Gölü’nün yer aldığı Konya Kapalı Havzası’nda Devlet Su İşleri’nin yanlış su politikaları nedeniyle her yıl bir Tuz Gölü kadar su israf ediliyor.

DSİ’nin yanlış su politikaları nedeniyle yılda 1 milyar 150 milyon metreküplük emniyetli su rezervine sahip Konya Havzası’nda, 1 milyar 786 milyon metreküp su tüketiliyor. Bu nedenle, her yıl havzada 636 milyon metreküp, yani bir Tuz Gölü’nü dolduracak kadar su kaybediliyor.

Bu nasıl mı oluyor?

Doğa Derneği’nden aldığım bilgiye göre, Konya’da yapılan baraj ve kanal inşaatları, on binlerce yasadışı kuyu ve aşırı su tüketen tarımsal ürünler son 20 yılda Türkiye’nin en büyük ikinci gölünü kuruttu. Tuz Gölü’ndeki kurumaya bağlı olarak başta flamingolar olmak üzere birçok canlının yaşamı tehlike altına girdi.

Konya Ovası’nda suyun küresel ısınma nedeni ile değil büyük ölçüde insan eliyle yok edildiğini belirten Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, “Geçtiğimiz 20 yılda Konya Kapalı Havzası’nda sulu tarım teşvik edildi. Bir yandan Beyşehir’den su taşınırken, diğer yandan suyun göllere gitmesini engelleyen sulama barajları yapıldı. Ekilecek ürün olarak da bölgede yetişen ancak aşırı su tüketen şeker pancarı, mısır, yonca ve kiraz gibi bitkiler seçildi. Bir süre sonra yer üstü suları yetersiz geldi. Çiftçiler yasadışı kuyular açarak yeraltı sularını kullanmaya başladı. 15 yıllık geçmişi var bu olayların. DSİ ne yazık ki bu yanlış politikayı kendi uygulamalarının meyvesi olan kuraklığı gerekçe göstererek sürdürüyor. Susuzluğun ana nedeni küresel ısınma değil, Türkiye’nin yanlış su politikası” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR