Hastaneler Kralı Ofluoğlu 500 milyon dolarlık yatırımla iş garantili üniversite kurdu

Haberin Devamı

Hastaneler Kralı olarak bilinen ve aralarında Alman Hastanesi, İtalyan Hastanesi’nin de bulunduğu 100’ün üzerinde sağlık kuruluşu olan Azmi Ofluoğlu, 500 milyon dolarlık yatırım planını hayata geçirdi ve üniversite de kurdu. Ofluoğlu, Yeni Yüzyıl adıyla 2010-2011 öğretim döneminde kapılarını öğrencilerine açacak üniversite için “Üniversite hayalimdi. Üniversitemizden mezun olanları kaptırmayacağım. Bizim grubumuzda iş vereceğim” dedi.

Azmi Ofluoğlu ‘Hastaneler Kralı’ olarak bilinen bir işadamı. 100’ün üzerinde sağlık kuruluşu var. Taksim Alman Hastanesi, İtalyan Hastanesi, Çamlıca Alman Hastanesi ilk anda akla gelen hastaneleri. Yalnızca İstanbul’da değil Türkiye’nin farklı bölgelerinde de hastaneleri olan Ofluoğlu, doktorluktan hastane patronluğuna gelmiş biri. Sağlık alanında ilk yatırımını 1977 yılında yapan Ofluoğlu, şu günlerde farklı bir heyecan içinde. 2010-2011 öğretim döneminde Ofluoğlu’nun kurucusu olduğu Yeni Yüzyıl Üniversitesi öğretime başlayacak.



Vatan Sağlık ve Eğitim Vakfı (VASEV) tarafından toplam 500 milyon dolar yatırımla hayata geçecek olan Yeni Yüzyıl Üniversitesi yalnızca tıp alanında değil farklı alanlarda da iddialı bir üniversite olma hedefiyle yola çıktı. Üniversitenin Mütevelli Heyeti’nin başında Ali Baransel ve Rıza Küçükoğlu var. Sağlık Eğitim Koordinatörü Prof. Erol Düren, üniversitenin rektörü ise 3’üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın torunu Akile Gürsoy.

Hastanede doğan şanslı!

Yıllardır sağlık kuruluşları kuruyorsunuz. Doktorsunuz aynı zamanda ve binlerce doktorun da işverenisiniz. Şimdi eğitim alanında bir adım atıyorsunuz. Üniversite kurmak bir gereklilik mi oldu sizin için? Böyle bir hayaliniz mi vardı?

Hayalim vardı. Ben işimi çok seviyorum. Yeniliklerden heyecan duyuyorum. Yalnızca hastane kurmuyoruz, zaman içinde işlerimiz gelişti. İnşaat işi de yapıyoruz, matbaa işi de. Son dönemde hem eğitim alanında sağlam bir yatırımı hayal ettim hem de ileride sağlık kuruluşlarımıza nitelikli eleman yetiştirmek için üniversite yatırımı yapmak istedim. Biliyorsunuz bir vakfımız var. Bu vakıf hayallerimizi gerçekleştirmemizi de sağladı.

Siz her sabah erkenden hastanenize gelirsiniz, şimdi üniversiteye mi gidiyorsunuz?

Buraya da geliyorum ama sizinle buluşmadan önce sabah 07.30’da üniversitedeydim. Topkapı’da şantiyedeydim. Hazırlıklar hızla sürüyor. Bu sabah erkenden öğrenciler geldi...

Siz de görüşüyor musunuz öğrencilerle?

Her zaman değil ama üniversitede olduğumda görüşüyorum. Bugün bir öğrencinin kaydı sırasında yaşadıklarmız bize bir yol açtı. Bugün Eczacılık Fakültesi’ne bir kız öğrenci kaydoldu. Ailesiyle gelmiş. Benim yardımcıma “Ben Vatan’da doğdum” demiş. Yani bizim ilk hastanemizde doğmuş. “Vatan’da doğanlar hem güzel hem akıllı oluyor” dedim ben de. Danışmanlarımdan biri, “Bizim grubun hastanelerinde doğanlara indirim yapalım” dedi. Ben de bu fikri çok beğendim. Şimdi bizim grubun hastanelerinde doğanlara yüzde 10 indirim yapıyoruz.

İspatlama konusunda sorun yaşanır mı?

Sanmıyorum. Bir öğrenci bir bölüme girme konusunda istekli ve hevesliyse bence desteklenmeli...

Siz öyle miydiniz?

Ben inşaat mühendisliği, Çin Filolojisi de dahil 7 bölüme girmeye hak kazanmıştım. Tıbbı seçtim. Çok istekliydim. Bu yolda yürüdüm, bir noktaya geldim. Bir yerde doyum da oldu hastanecilik işinde.

Ve üniversite kurmak istediniz...

İhtiyaç da oldu. Biraz yanlış da anlaşılıyor. Yalnızca tıp alanında değil üniversitemiz. İletişim de var, güzel sanatlar da tıp ve eczacılık da var. YÖK’ten izin aldık. 10 fakülte, 24 bölümle birlikte, 2 meslek yüksek okulu, 25 program, 4 lisans üstünde 20 programla başlıyoruz.

Kaç öğrenci alacaksınız?

3 bin öğrenci alma planı yaptık. Tıp, diş ve hukuk fakültelerine ek kontenjanla öğrenci alacağız. Bunun üzerine çalışıyoruz.

Yeriniz Topkapı’da... Yakında orada Koç Üniversitesi de hem hastane hem de üniversite kuruyor... Özellikle mi seçtiniz Topkapı’yı?

Aslında başlarda çok karşı çıkan oldu. “Burada olmaz” diyenler vardı. Ama şu anda gelenler bayılıyor çünkü ulaşım olanakları var. Tramvay, metrobüs, metro hepsi var. Koç Grubu da eski fabrikalarının olduğu yerde yatırım yapıyor. Bunlar güzel gelişmeler. Nicelikten çok nitelikli elemanlara ihtiyacımız var. Teknolojiyi iyi takip eden, iyi kadrolar kuran üniversiteler Türkiye’nin kazanımı olur.

Yurtdışından öğrenci alacak mısınız?

Kabul edeceğiz. Biz çift diploma da vereceğiz. Yurtdışıyla anlaşıyoruz. Çok güzel bir üniversite olacağına inanıyorum. 150’nin üzerinde akademik kadromuz var. Çok değerli hocalar bizle. Yurtdışından gelen yabancılar da var, yurtdışından gelen Türkler de var. Almanya’dan yabancı hocalar da gelip ders verip gidecekler.

Tıp ve mühendislik birleşiyor, çok yeni dallar var dünya üniversitelerinde, sizde de yenilikler olacak mı bu anlamda?

Tıp alanında her zamanki gibi iddialıyız. Araştırma geliştirme de çok önemli.

Özellikle önem verdiğiniz bir alan var mı?

İnanın insanın neresi ağrırsa orası kıymetlidir, onun gibi. O dalı kıymetli yapan iyi hekimle iyi teknolojiyi buluşturmaktır.

Sizin diğer üniversitelerden farkınız ne olacak?

Çok pratik görecekler. Bizden mezun olan inanıyorum ki bir uzmanın yarısı kadar bilgiye sahip olacak. Çünkü hastanelerde ona nasıl yardım edeceğimizi biliyoruz. Nerelerden canımızın yandığını da biliyoruz Ayrıca yalnızca tıp da değil, eczacılık da hemşirelik de var.
Elemana ihtiyacımız var

Sizin 5 çocuğunuz var. 4’ü doktordu değil mi? Onlar üniversiyetle ilgileniyor mu?

4’ü doktor, bir kızım mimar. Herkes heyecanlı. Ayrıca 2 yeğenim de doktor. Onlar da oğullarım gibi. Damat da doktor. Şu anda bizim ailede 7 hekimimiz var. Küçük kızım da içmimar oluyor. Herkes heyecanlı.

İş garantili üniversite demek çok iddialı değil mi?

Evet iş garantili. Çünkü çok büyük bir grubuz. Bizim elemana ihtiyacımız var. Neden kendimiz yetiştirmeyelim?

Farklı fakülteler var bünyenizde, onlara haksızlık değil mi?

Ama yalnızca tıp mezunlarına değil bu sözümüz. Bizim inşaat şirketimiz de var, matbaamız da var. Biz öğrencilerle anlaşma da yapıyoruz, bitirdiği gün ona işini vereceğiz. Biz bunu iyi eleman yetiştireceğimiz için de yapıyoruz. Çünkü onları kaçırmak da istemiyoruz. Hiçbir işyeri yüzde 10 fazla işçi çalıştırmakla birşey kaybetmez.

Pek öyle görülmüyor ama... Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri işsizlik ve hiçbir iktidar bunu çözemedi.

Herkese sorumluluk düşüyor. Bence büyük bir işadamı işsizliğin olduğu yerlerde bunu yapmalı. Yüzde 10 fazla işçi çalıştırmakla kayıp olmaz. Ben Diyarbakır’da da yatırım yaptım, devlet desteği aldım. Daha çok kişiye iş vermek çok güzel bir duygu. Bu arada üniversitemize güveniyorum dediğim gibi yetiştirdiğimiz elemanları kaçırmak da istemiyoruz.

"Herkese sorumluluk düşüyor. Yüzde 10 fazla işçi çalıştırmakla hiçbir işyeri birşey kaybetmez."



KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETİYOR

* Topkapı Yerleşkesi’nde binalar kendi enerjisini üretiyor, atıkların da dönüştürülmesi için tesis kuruluyor. Üniversitenin sloganı ‘geleceğin ekolojik üniversitesi’.
* Kontenjanın yüzde 51’ine burs veriliyor.
* Şehit ve gazi çocukları için de özel bir burs modeli var.
* Her öğrenciye dizüstü bilgisayar veriliyor.
* Yeni Yüzyıl Üniversitesi’ndeki fakülteler şöyle: Tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri (Hemşirelik-iş sağlığı ve güvenliği-sağlık yönetimi), fen ve edebiyat, hukuk, iletişim, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik ve mimarlık, güzel sanatlar.

Sudan’da da hastane yapıyor

* Tiran’da hastane açtınız, nasıl gidiyor orası?
Tiran’daki yatırım fena değil... Daha çok yeni. Çok iyi bir hastane kurduk. Biraz zaman lazım oturması için.
* Yurtdışında başka yatırımlarınız da vardı...
Sudan’da da 2011 içinde hastane açacağız. Afrika’da işler ne yazık ki hızlı yürümüyor. “Bizde böyle alışın” diyorlar, yavaş insanlar. Orada 48 bin metrekarelik kapalı alana sahip bir hastane yapıyoruz. Orada bizim gibi bir hastane yok. Bizim 30 yıl gerimizdeler. Balkan ülkelerinden de istek var.
* Irak’ta da hastane yapmıyor musunuz, 750 milyon dolarlık bir yatırım?
Irak’ta devlete hastane yapıyoruz. İhale aldık, anahtar teslim hastane yapıyoruz.

Versace üniversitede sınırlı tutuldu

AZMİ Ofluoğlu’nun imzasını taşıyan her yerde Versace markası göze çarpar.

Çamlıca’daki hastanesine 7 TIR Versace mobilya getirdiğini hastanenin kuruluş aşamasında yazmıştım. Hastaneyi gezdiğimde de Versace markalı ürünlerin 7 TIR’dan çok daha fazla olduğunu düşünmüştüm. Versace koltuklu hastanelerin mimarı Ofluoğlu’na “Üniversitede de Versace olacak mı?” diye sormamak olmazdı.

Azmi Bey, “Bu sefer sınırlı tuttum. Üniversiteler hastane gibi değil, öğrenciler biraz farklı oluyor. Ama yine de sınırlı sayıda ürünü üniversiteye de koyacağız” dedi.

Etiyopya’dan bile hasta geliyor, bu yaz Ortadoğulu hasta arttı

Siz yıllardır bu sektördesiniz, tıp alanında eğitimde en büyük eksik nedir?

Sağlık sektörü Türkiye’de kötü durumda değil. İyi durumda. Yeni sağlık sistemi Türkiye’de çağ açıp kapatacak kadar da kıymetli. Üniversite hastaneleri de çok iyi. Bütün özel hastanelerde, üniversitelerde ve devlet hastanelerinde son teknoloji sağlık yatırımı yapılıyor. Sağlık sistemi inanın Batı ülkelerinden iyi. Kuşkusuz eksikler de vardır ama büyütülmesi doğru değil. Ayrıca Türkiye sağlık alanında önemli bir ülke de oluyor.

Size yurtdışından da çok hasta geliyor mu?

Etiyopya’dan da geliyor. İnanılır gibi değil. Bu yaz çok Ortadoğulu geldi, geliyor. Arap hasta da var, İngiliz hasta da... Bu yaz İstanbul’a da çok Ortadoğulu geldi...

DİĞER YENİ YAZILAR