Orhan Türker, Güler Sabancı'nın dayısı. Kimya mühendisi. Yıllarca petrol işiyle ilgilenmiş. 1993 yılında Güler Sabancı bir yemek sırasında kadeh kaldırırken, "Biz niye böyle şarap üretmiyoruz" diye sormuş dayısına. O gün bugündür Orhan Türker şarapçılıkla ilgileniyor. Geçtiğimiz hafta GÜLOR'un (Güler'in "GÜL'Ü, Orhan'ın "OR"u) yeni şaraplarını tatmak için Orhan Türker'le Hilton ParkSA'nın 7'nci katında Zeytin Restoran'da buluştuk.
"Başta hobi gibiydi ama bu işin yoğun emek istediğini, istediğimiz kaliteyi yakalamak için de iyi araştırma yapmamız gerektiğini anladık" diyen Türker, İtalya, Fransa, Avusturya gibi dünyanın en ünlü şarap üreticilerini yerinde incelemiş.
Şaraba uygun üzümden şarap yapmak, üzüm yetiştirmekten daha önemli. Orhan Türker'in anlattıklarının ana fikri aslında bu. Orhan Türker 1993 yılına kadar "rakıcıymış". Şarapla ilgilenmeye o da sıfırdan başlamış. Yemeğe başladığımızda; "Balıkla beyaz şarap, etle kırmızı şarap içilir" klişesinden kurtulmak lazım diyor. Katılıyorum, kırmızı şarap her şeyle içilir.
İyi şarap için rutubet şart
13 yıllık geçmişi olan GÜLOR şarapları Şarköy'de üretiliyor. Üretim yeri bağların ortasında. Yani üzümler bir yerden bir yere taşınmıyor. Şaraba uygun üzüm yetiştirmek için bağların deniz ya da su kenarında olması gerekirmiş. Hatta denize doğru eğimli arazi tercih ediliyor. Çünkü şarabın iyi olması için üzümlerin denizin nemine ihtiyacı var. Şarköy tam böyle bir yer. GÜLOR markası Şarköy'de üretime başladığında köylüler üzüm bağlarını söküyor yerine zeytin dikiyormuş. Şimdi ise köylüler bu işin tuttuğunu, Sabancılar'ın bu işin içinde olduğunu görünce zeytinden üzüme dönmeye başlamış.
Orhan Türker Fransa'dan beyaz meşe fıçılar getirdiklerini anlatıyor. Orhan Türker iyi kalite yakalamak için 2 yılda bir fıçıları değiştirdiklerini söyledi. Fıçılarda bekleme süresi GÜLOR şarapları için 16 ay. Her 15 günde bir fıçılardan alınan örnekler Fransız uzmanlar tarafından da inceleniyormuş.
GÜLOR şaraphanesi üretime 30 ton ile başlamış, şimdilerde 80 ton kapasiteyle çalışıyor. Şarköy'de Türker bir de şarap kütüphanesi kurmuş. GÜLOR şaraplarının Türkiye şarap pazarındaki payı şimdilik binde 1. Türker bu oranı binde 1.5'e çıkarmayı hedeflediklerini anlatıyor. "Aslında biz kaliteye önem verdik. Fransa'da bir şarap üreticisi şaraplanmızı beğenip 100 bin ton isteyince güldük. Bizim için önemli olan şarabımızın beğenilmesi" diyen Türker, Fransa'da bir şarap üreticisinin kendilerine ortaklık teklif ettiğini söyledi.
Gençler için "Festival"
Yemekte önce enginar carpaccio'yla GÜLOR'un son şarabı Festival'i yudumladık. Festival genç tüketiciler düşünülerek hazırlanmış, yumuşak bir şarap. Fiyatı da Shiraz'a göre ucuz. ikinci kadehimiz GÜLOR'un en iddialı şarabı G-Shiraz. Shiraz en kaliteli kırmızı üzüm cinslerinden. Anavatanı İran. Buruk bir tadı var. GÜLOR şaraplarının bu iki yeni ürününün 15 Mayıs'taki tanıtımına dünya çapında ünlü şarap uzmanlarıyla, Festival'in logosunu tasarlayan ünlü ilüstratör Daisy de Villeneuve de katılacak.
Fransızlar GÜLOR şaraplarına talip oldu
Orhan Türker, Güler Sabancı'nın dayısı...
Haberin Devamı