İçi püre gibi olmayan kokulu domates... Kütür kütür salatalıklar, mis kokulu çilekler... Bunları bulmak pek kolay değil. Nedeni malum, hormonlu üretim. Üzerinde 'doğal'ya da 'natürel'yazması bir anlam ifade etmiyor. Tarıma teknoloji girdi, bütün ürünlerin tadı birbirine benzedi. Doğru ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin beklentilerini karşılaması zorlaştı çünkü ekolojik tarımla yani zararlı hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilen ürünleri her zaman her yerde bulmak kolay değil. Fiyat farkı da cabası...
Avrupa'da ve Amerika'da son 15 yıldır doğru beslenmek isteyenler ekolojik tarımın garantisine güveniyor. Ekolojik ürün satan marketlerin ve pazarların sayısı hızla artıyor.
Bu hafta sonu, 17 Haziran'da, İstanbul Feriköy Halk Pazarı'rıda Türkiye'nin ilk yüzde 100 Ekolojik Halk Pazarı açılacak. Bu pazardaki tüm ürünler sertifikalı olacak. Türkiye'nin farklı illerinde ekolojik tanm yapanların ürünleri 40 hafta boyunca Feriköy Pazarı'na taşınacak.
Bu proje aslında uzun soluklu bir çalışmanın ürünü. Türkiye'de çok az kişinin 'hormonlu'ürünler hakkında gözünün açılmış olduğu dönemde, 1990'da, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği kurulmuştu.
Buğday Hareketi 16 yıldır bu konuda bilinç yükseltme çalışmalarının yanısıra üreticileri hedefleyen projeler de geliştiriyor. Örneğin, Türkiye'nin ilk örgütlü ekolojik tanm turizmi modeli Tatuta'yı onlar kurdu.
AB Sürecinde Türk Çiftçisi başlığıyla farklı projeleri olan Buğday Hareketi'nin ürettiği son modellerden biri Yüzde 100 Ekolojik Halk Pazarı. Pazar yeri Şişli Belediyesi, organik bebek maması üreticisi Milupa ve Türkiye'nin ilk organik sütünü piyasaya sunan Pınar'ın sponsorluğuyla kurulacak.
Enginar Karaburun'dan
Ekolojik ürün üreticileri 40 hafta boyunca her cuma günü ürünlerini İstanbul'a gönderecek ya da getirecekler. Örneğin kayısı Malatya'dan, enginar Milas ve Karaburun'dan, yeşillikler Mudurnu'dan, domates Hatay'dan; erik, kiraz ve çilek Bursa'dan gelecek. Türkiye'de ekolojik tanm üreticilerinin hemen hemen hepsini buluşturacak pazar, doğru beslenmek isteyenlerin tüm ekolojik ürünlere daha ucuza ulaşabilecekleri bir adres olma iddiasında. Çocukluğumun mis kokan sebze ve meyvelerini istiyorum diyenlere duyurulur.
İşadamlarının uçak ilgisi
Geçen hafta sonu 6'ıncısı düzenlenen Airex Sivil Havacılık Fuarı'ndaydım. 'Binek uçağı' diyeceğim, yani yolcu taşımak için değil de kendisi ya da şirketi için uçak bakınanlardan bahsetmek istiyorum. Falcon ve Cessna serisi uçakları görmek istedim. Kapılarında saatlerce 'müşteri var' yazısı asılı durdu. Pazarlıklar uçakların içinde yapılıyordu, iş adamları gökyüzündeki trafiği artıracak gibi... Ama uçak şirketleri uçakların yeni sahipleri konusunda ağızlarını sıkı tutuyorlardı. Bildiğimiz, şu son 10 ay içinde Türkiye'de 23 iş jeti satılmış.
Gözüme çarpanlardan birkaç not... Bu fuar kapsamında Türkiye'de ilk defa iki kişilik helikopter Robinson 22 satışa sunuldu. Bu helikopterin aile için, 4 kişilik olanı Robinson 44 de ilgi gördü. Bir İtalyan pilot kendisine ait Trinidat uçağıyla fuara katılmıştı. Alıcı bulamayınca uçağına atlayıp İtalya'ya geri dönmek durumunda kaldı. Fuarda TÜBİTAK'ın standı vardı ama bomboştu. Neden? Anlamadım, açılmayacaksa neden standa koca koca TÜBİTAK yazıldı? Kısa süreli açık kaldıysa, niye stand kaldırılmadı?
Bu arada fuarda gezen kadın görmedim desem biraz abartmış olurum, 3-5 kadın görmüşümdür ama kadın hostes sayısı hayli fazlaydı...
En doğal pazar!
Türkiye'nin ilk ekolojik ürün sertifikalı halk pazarı kuruluyor
Haberin Devamı