ABD’li teknoloji devi Intel’in Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcılığı’na Intel’in 2004 yılından beri Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Ayşegül İldeniz atandı. İldeniz, Kasım ayı başında Silikon Vadisi’ndeki görevine başladı. İzmirli, çalışkan, azimli, bilim kurguya meraklı, düşler kuran güzel bir kadın Ayşegül İldeniz. Bugüne kadar İldeniz’le çeşitli projelerde bir araya geldik, kendisiyle röportajlar da yapmıştım. Kariyer basamaklarını adım adım çıkan İldeniz’in hayalinde her zaman ‘uluslararası bir iş’ yapmak vardı, kariyer öyküsünü anlatırken hep bunun altını çizerdi. İldeniz’le konuşmak da her zaman heyecan verici olmuştur. Dünyanın farklı bölgelerinden verdiği örnekler, kadın ve gençler için yapılan projeler ve yeni teknolojiler. İldeniz, “Ben mühendis değilim ama...” diyerek başlar, gelecekte kullanacağımız teknolojilerin neler olabileceğini anlatırdı. Ve şimdi tam da böyle bir göreve geldi.
Bilim kurgu filmi gerçek oldu
“İzlediğimiz bilim kurgu filmlerinin çoğu gerçek oldu. Uzay Yolu’nu hiç kaçırmazdım. Işınlanma dışında her şey hayata geçti” diyor sohbetimizde Ayşegül İldeniz.
Ve aslında bu sözlerle yeni görevindeki iş tanımını da özetlemeye başlıyor.
Ayşegül İldeniz, yeni görevinde hayal edecek. “Düşlerimize göre yeni cihazlar üreteceğiz. Giyilen teknoloji dönemi başlıyor” diye başlıyor anlatmaya. İlk akla gelen gözlükler, bileklikler. Internet’e her ortamda sınırsız ulaşım imkanı veren teknolojiler. Bunları çok konuşuyoruz ama ortada henüz yaygınlaşan bir çözüm önerisi ve cihaz yok.
8 milyar akıllı nesne var
İldeniz de hemen rakamlarla konuşmaya başlıyor:
“Dünyada 8 milyara yakın akıllı nesne var Internet’e bağlı. Bu cihazların sayısı insan nüfusunun üzerinde. Ancak fiziksel objelerin yüzde 99’u internete bağlı değil. Bu yeni nesnelerin önemli bir bölümü giyilebilir teknolojilerden oluşacak. Bundan 4 yıl kadar sonra 2017’de bu ürünler 300 milyon adete ulaşacak. 2020 yılında bu söz edinilen nesnelerin 31 milyarının birbirine bağlı olacağı öngörülüyor. 2025 yılında da ‘her şeyin interneti’ denilen bu sistem 6.2 trilyon dolarlık ciroya sahip olacak.”
Giyilen teknolojiler neler olabilir? Örneğin bir bisiklet sürücüsü fren yapmak üzereyken ve fren yaparken üzerindeki ışıklar yanıyor. Bu kıyafet üzerinde Almanya’da bir enstitüde çalışmalar yapılıyormuş. Üzerimizdeki giysiler, saat gibi takılar sayesinde girdiğimiz ortamda tanımlanabileceğimizi öğreniyoruz, hem de çok kısa bir süre sonra. 2017’de giyilebilir teknoloji pazarı 40 milyar dolara ulaşacak.
İldeniz, kadınlar ve gençler için de çalışmaya devam edecek. Türkiye’de özellikle eğitimle ilgili alınacak çok yol olduğunun altını çiziyor. Dünya devi Intel’in üst yönetimine Türkiye’den bir kadın yöneticinin gelmesinden büyük gurur duyduk. Ayşegül İldeniz gibi örneklerin artması dileğiyle...
Düşlere göre yeni cihazlar üretecek
Haberin Devamı