Doların yükselmesi satışı etkilemiyor

Haberin Devamı

Son siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendiren Nurol GYO CEO’su Musa Aykaç, “Sektör etkilendi ama her koşulda gayrimenkul yatırımı kazandırmaya devam edecek” dedi.

Nurol Gayrimenkul Ortaklığı 2013 yılında İstanbul’da 3 büyük projeye imza attı. 2014’e girdiğimiz şu günlerde de Seyrantepe’deki projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Nurol GYO Genel Müdürü Musa Aykaç’la sohbet ettik. Dolardaki yükseliş, siyasetteki son gelişmelerin gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyeceğini konuştuk. Sohbete geçmeden önce Musa Aykaç’ın kariyerini anlatalım. Musa Aykaç, Konya doğumlu. Konya Anadolu Lisesi mezunu. Liseden sonra İstanbul’a gelen Aykaç, Mimar Sinan Fakültesi Mimarlık Fakültesi’nde okur. 1996 yılında bir yarışmada Genç Tasarımcı Ödülü’nü kazanır ve Vitali Hakko kendisini Vakko’ya çağırır. Vakko’da proje müdürü olarak çalıştıktan sonra D&R’ın kuruluş çalışmalarını yürütür. Bir süre Doğuş Grubu’nda da çalışan Aykaç, 2001 yılında Tansaş’ta Genel Müdür yardımcısı olur. EXIT, PDG Proje Gayrimenkul Danışmanlık’ta CEO olarak 2008’e kadar çalışır. “Dubai’de her şeyin en iyisini yapmak gibi bir çabamız vardı” diyen Aykaç, daha sonra da Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın CEO’su olur. 3.5 yıldır da Nurol GYO’nun başında.

Metrekareler küçüldü

- Nurol inşaat, savunma, turizm, finans gibi sektörlerde faaliyet gösteren bir şirket. Son yıllarda gayrimenkul projelerine de ağırlık verdi. 2013 yılı nasıl geçti?

Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı 14 yıllık bir şirket ve 12 yıldır halka açık. 1 milyar doları aşan yatırımımız var. Ben ilk geldiğim gün 2015 yılına hedef koydum. O hedefe doğru gidiyoruz. Ama sektörde geçmiş yıllardaki büyüme rakamları yok.

- Devam eden 3 projeniz var değil mi?

Evet. 2 projenin aktif satışları başladı. Diğerinin de eli kulağında.

- Siyasette gerilim arttı. Ekonomide taşlar yerinden oynadı. Gayrimenkul sektörü bunlardan nasıl etkilenecek? Etkilendi?

Etkilendi. Ancak her koşulda gayrimenkul yatırımı kazandırmaya devam edecek. Bizim avantajımız şeffaf olmamız. Böyle dönemlerde yatırımcılar güvenilir şirketlere yönelmeliler, lokasyona çok önem vermeliler.

- Nurol GYO projeleri İstanbul merkezde. Öyle olmaya da devam mı edeceksiniz?

Merkezde olmak bizim için önemli. Nurol’un bir ismi var. Projelerin en küçüğü 100 milyon dolarlık... Proje başlamadan önce araştırma yaptırmadan yol almanın yanlış olduğunu biliyoruz. Bu denli büyük yatırımlar hiç kimsenin 2 dudağında şekillenmez. Saha araştırması şart. İnsanlar bu kadar büyük yatırım yaparken 50-100 bin dolarlık araştırmaları yaptırmadıkları için bazen “Ah biz niye satamıyoruz” diyorlar. Yalnızca da bir araştırma yetmez. Farklı şirketlere 2-3 araştırma yaptırmak şart. Hızla beklentiler değişiyor. Bölgelerin dinamikleri değişiyor. 2 yıl önceki sonuçlara bakarak iş yapsam iş yapamayız.

- Nedir son yaptırdığınız araştırmaların sonuçları?

Etiler’de, Güneşli’de bambaşka çıkıyor. Ortak noktaları ise şu: İnsanlar daha küçük metrekarelerde, daha fonksiyonel mekan istiyor. Yüksek metrekare yüksek alım fiyatı getiriyor. Yüksek ek giderleri oluyor. Yüksek aidat, ısınma faturası. Yüksek metrekare evde yardımcı ihtiyacı doğuruyor. Endüstri tasarımı uç bir noktaya geldi. Harikalar yaratılıyor. Eskiden duvardan açılan yatak bilirdik, şimdilerde raf sistemlerinden, masalara kadar her şey fonksiyonel. İnsanlar küçük metrekarelere gidiyor. Boğazda villa peşinde değilseniz, 1+1 ile 2+1 çok talep alıyor. 15 yıl önce kimse yüzüne bakmazdı. Artık insanlar işinde ve sokakta çok zaman geçiriyor. Villalar bile küçülüyor. Çok masraflı villardan kaçınılıyor.

İstanbul dışı olabilir

- En başta sormuştum. Türkiye gergin. Yatırımcılar etkilenmiyor mu?

Yatırımcı her fırsatı görüyor. Önümüzdeki 10 yıl gayrimenkul kazandıracak. İstanbul’dakinin kazandırma yüzdesi yüksek olacak. Doğru lokasyonda, doğru ellerde, doğru projeler, markalı projeler kazandırır. Artık yeni tüketici şirkete de çok dikkat ediyor.

- Çok büyük şirketlerin adı geçti son operasyonlarda.

Doğru. ‘Firma büyük saygın ama acaba ona da bir şey olur mu?’ diye merak ediyorlar. Şu var. Yeni Tüketici Yasası tüketiciyi koruyor.

- Gayrimenkul sektöründe fiyatlar yükselişte uzun zamandır. Ancak şu var: Bu balon patlayacak. Bunu diyenler de var. İstanbul Dubai değil. Dubai’de yapılan kulelerin yüzde 70’i boş...

Balon diye bir şey de yok. Balon patlarsa yok olur. Gayrimenkul balona benzetilemez. Otomotivde de sorunlar oluyor. Bazen düşüyor, patlıyor mu otomotiv balonu? Hayır.
Gayrimenkul da bunun gibi. İstanbul’un yenilenmesi şart. Bu bir şekilde olacak.

Doların yükselmesi satışı etkilemiyor



Yurtdışında evi olan yabancıların listesinde İstanbul 30’uncu sırada

- Mütekabiliyet Yasası çıktı. Beklenen yabancı ilgisi, etkisi oldu mu?

Biz bu konuda da araştırma yaptırdık. Bu arada bir araştırmada var. 30 milyon doların üzerindeki serveti olan insanlara sormuşlar. ‘Vatandaşı olduğunuz ülkenin dışında ikincil bir eviniz var mı?’ diye. ‘Var’ diyenlerin sıralamasına baktık. İlk sırada New York yer alıyor. New York’ta 50 metrekarede olsa olur. Bana sorsanız, benim için de öyle. Londra, Paris, Zürih, Sidney, Tokyo diye devam ediyor sıralama.

- İstanbul sıralamada kaçıncı?

İstanbul 30’uncu sırada. Ben iddia ediyorum ki bunların hepsinden önde giden bir şehir İstanbul. Mütekabiliyette 10 milyar dolarlık bir pasta var.

Baktığımızda her şeye rağmen bu yıl 2 milyar dolara yaklaştı. Benim umduğumdan daha iyi bir nokta.

- Sizin projelere yabancıların ilgisi nasıl?

Bizim Nurol Park Güneşli’de Türki Cumhuriyetlerden çok müşterimiz oldu. 10 milyar dolarlık pastaya erişmek nitelikli iyi konut yapmakla olmaz. New York’taki hissiyatı hissettirmek lazım. Şehir yaşıyor, cıvıl cıvıl. Bakın dışarı çıktık. Bizi ne bekliyor.

EL YAZMASI ESER TOPLUYORUZ UZUN TATİLLERİ SEVMEM

- İş dışında ne yaparsınız?

El yazması eser topluyorum. Tarihi Kuran-ı Kerim’lerden oluşan bir koleksiyonum var. Seyahat etmekten hoşlanırım. Ben kısa tatili severim. Uzun yıllardır bir hafta aynı mekanda kalamadım. Aklı hep işinde olan bir insanım.Perşembe-Pazar tatilini severim. Ekibime de hep onu öneririm. Uzatılmış hafta sonu tatillerini seviyorum. En son Toscana’ya gittim. O bölgeyi çok seviyorum. 16 yaşında bir oğlum var. Üniversiteyi yurtdışında okumak istiyor. Laf olsun diye yurtdışına göndermeyeceğimi bildiği için çalışıyor. Amerika’da en iyi bilgisayar eğitimi veren yerleri belirledi, şimdi hazırlanıyor.

Seyrantepe projemizin sloganı ‘Herkes rezidans sahibi olacak’

- İstanbul’daki yeni projeniz Seyrantepe’de mi?

NUROL Tower, NUROL Park (eski Hürriyet) devam ediyor. Seyrantepe’de NUROL LİFE başlayacak. 550 civarında 1+1, 2+1 olacak konutların çoğunluğu. Slganımız, “Herkes rezidans sahibi olacak.” Bu sloganla gümbür gümbür geliyoruz. Seçimlerden önce lansmanını yapacağız. Seyrantepe çok gelişen bir bölge. Yalnız yaşayanlara, çiftlere ve tek çocuklu ailelere daha çok hitap eden bir proje olacak. Orada dere islah edildi. Karadeniz’den su getirildi. Kağıthanenin Sadabat günlerinin geri geldiği bir yer olacak.

- İstanbul dışında projeniz olacak mı?

Her an olabilir. İlk 10 projede hiç olmayabilir. Ama ilk 10 projenin 7-8’i İstanbul’da olur. Yer arayışımız her zaman var. Yer üretmek kadar kolay bir şey yok İstanbul’da. Kentsel dönüşüm var. Nereye baksanız artık her yer boş. Bu nasıl baktığınızda bağlı. Müthiş oyun alanları var.
Ama gayrimenkulu sağlıklı bir biçimde üretmek lazım.

DİĞER YENİ YAZILAR