Yerel seçim yaklaşıyor. Adaylar ortaya çıktı. Adayların projelerini duymak isteyenlerin işi kolay değil. Oy hesabıyla yapılan yardımlar ve yolsuzluklar daha çok konuşuluyor.
Oysa yerel hizmetler hayatımızı değiştiriyor. Günlük yaşam koşuşturması içinde ‘insanca’ yaşayıp yaşamayacağımız bu hizmetlere bağlı.
Geçen yıl Fransa’dan gelen bir konuğumla Boğaz’da sahilde yürürken kaldırım çalışmaları yapılıyordu. Bu çalışmaların hangi düzende yapıldığını herhalde anlatmama gerek yok. Bu toprakların çocukları olarak biliyoruz. ’Aman dikkat et, ben 5 yıl önce yine buralarda yapılan bir kaldırım düzenlemesi sırasında sabah yürüyüşü yaparken ayağımı kırdım, tam yerine oturtulmayan bir kaldırım taşı yüzünden’ dedim. Fransız şaşırdı. Bana, “Belediye’ye dava açtın mı?” diye sordu.
‘Açsam da sonuç alamam, burası Türkiye’ demeye utandım.
Şimdi düşünüyorum, birebir hayatımı etkilediğini düşündüğüm belediye hizmetlerindeki yetersizliklerini yazsam, bu sayfa yetmez.
En iyisi ben, henüz elime ulaşan Doğa Derneği’nin bir çalışmasını size aktarayım.
Belediye Başkanlarımız doğa dostu mu, bilmiyorum. Parkları lalelerle donatmakla çevreci olunmadığını da eklemek isterim. Belediye Başkanları acaba Doğa Derneği tarafından hazırlanan bu sorulara yanıt projeler geliştirdiler mi, merak ediyorum.
Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, “Susuzluğun ve diğer çevre sorunlarının Türkiye ve dünyada daha da önemli boyutlara ulaşacağı önümüzdeki beş yılda, seçeceğimiz belediye başkanının doğayla ilgili vizyonu büyük önem taşıyor. Çünkü belediye başkanları her gün biraz daha ısınan dünyamızda çocuklarımızın nasıl bir gelecekte yaşayacaklarını belirleyen kişiler arasında yer alıyor. Mart ayındaki tercihimizi, yalnızca bugünü değil, çocuklarımızın geleceğini de düşünerek yapmalıyız’ diyerek, başkan adaylarında aramamız gereken on maddelik bir kriter listesi hazırlamış.
Buyrun o listeye;
- Doğal alanlar: Seçim bölgeleri içinde yer alan içme suyu havzalarını ve oksijen kaynağı olan doğal alanları nasıl koruyacaksınız? Yasadışı yapılaşma ile mücadele stratejiniz hazır mı?
- Çöple mücadele: Seçim bölgelerinden çıkan çöpün geri dönüşümü için nasıl bir planınız var? Kağıt, plastik ve elektronik atık gibi doğaya ağır maliyeti olan maddeleri ekonomiye yeniden nasıl kazandıracaksınız?
- İçme suyu: Bölgenizdeki içme suyunun kalitesini nasıl yükselteceksiniz? Başka havzaların suyunu taşımadan içme suyu sağlamak için projeleriniz neler?
- Doğa koruma alanları: Seçim bölgenizdeki insanların doğayla buluşması ve onu tanıması için nasıl bir vizyonunuz var? Bölgeniz yakınlarındaki önemli doğa alanlarında ziyaret alanları kurmayı düşünüyor musunuz?
- Ekoturizm: Bölgenizdeki doğal ve kültürel kaynak değerlerinin ekoturizm yoluyla korunması ve bölge halkına gelir getirmesi için bir planınız var mı?
- Sağlıklı beslenme: Bölgenizde sağlıklı organik ürünlerin tüketilmesi için bir vizyonunuz var mı? Bölge halkının kendi sebze meyvesini yetiştirebileceği küçük tarım alanları oluşturacak mısınız? Organik ürünlerin bölgenize daha kolay ulaşması için somut projeler (ekolojik pazarlar vb.) geliştirecek misiniz?
- Enerji ve su tasarrufu: Bölgenizdeki insanları enerji ve su tasarrufu konusunda nasıl teşvik edeceksiniz? Bu konuyla ilgili yerel kampanyalar planlıyor musunuz? Güneş enerjisi gibi doğa dostu enerji üretimi şekillerini yaygınlaştırmak için çalışacak mısınız? Park ve bahçelerde damla sulamaya geçecek ve az su tüketen yerli bahçe bitkilerini tercih edecek misiniz?
- Biyolojik çeşitlilik: Bölgenizde yaşayan doğal canlı türlerinin korunması ve tanınması için ne gibi çalışmalar yapacaksınız? Çocukların doğadaki canlıları tanımaları için ne gibi imkanlar sağlayacaksınız?
- Sokak hayvanları: Bölgenizdeki sokak hayvanlarının korunması için nasıl bir çalışmanız var? Hayvan barınakları kuracak mısınız?
- Kültürel miras: Geleneksel mimarinin korunması ve doğa dostu yapılaşma biçimi olarak yaygınlaşması için bir hedefiniz var mı? Bölgenizdeki tarihi eserler için planlarınız neler?
Doğa Derneği’nden belediye başkan adaylarına ‘çevrecilik’ testi
Haberin Devamı