Didim, İspanya'nın Malaga'sı gibi olur mu?

Tam 30 yıldır yabancılara konut satmak için denemedikleri yol kalmayan İspanyollar 1 milyon adede ulaştılar. Rakamlar ortada, sonuçta onlar başardı

Haberin Devamı

Tam 30 yıldır yabancılara konut satmak için denemedikleri yol kalmayan İspanyollar 1 milyon adede ulaştılar. Rakamlar ortada, sonuçta onlar başardı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile birlikte İspanya gezisine gitti. Yerinde tespit etmiş olmalılar. Madrit ve Malaga'yı gezdiler. Sonra Maliye Bakanı bir açıklama yaptı, "Gayrimenkul satışında İspanya modelini getireceğiz."

Didim'de yabancılara satılmayı bekleyen 50 bine yakın konut yapıldı. Öylece duruyor. Bakan İspanyol modeli diyor? "İspanyol modeli yan yana siteler yapmak mı?" diye sormalı.

Geçtiğimiz yıl Malaga'ya gitmiştim. Siteler, alışveriş merkezleri, eğlence mekânları, konserler... Kaldırımlar, açıkhavada alışveriş yapılan caddeler mermer döşenmiş. Gece, gündüz gibiydi. Her yer ışıl ışıl, her yer rengârenk, insanlar sabahlara kadar eğleniyordu. Malaga'da nüfusun yüzde 70'i Almanlar, İngilizler ve İskandinav ülkelerinden gelenler. İkinci evleri İspanya.

İspanya'da hizmet sektörü Türkiye'nin yanına yaklaşamaz, garsonlar gerçekten kötü, kimse yabancı dil bilmiyor- ama onların nasıl başardıklarını da görmeli. İspanya dezavantajlarına rağmen turizmde bir numara. İspanya'da yılda 3 bin aşçı yetişiyor. Bu bile onların turizm sektörüne nasıl baktıklarının bir göstergesi. Kısacası, iş ev yapmakla bitmiyor. Cazibe merkezleri yaratmak lazım. İspanyol modeli "yazlık ev" inşa etmek değil.

*****

Bir finansçının börekçi olma öyküsü...
Önder Öbek, "finansçı börekçi". Önce Rumeli böreklerini anlatalım. Aile kökenleri Rumeli'ye dayananlar bilir, pırasalı ve sütlü kabaklı börekler vardır, çıtır çıtır... Kol böreği ya da tepsi böreği fark etmez, damakta dağılır...

Önder Öbek bundan 4 yıl önce ilk börek dükkânını açtı. Rumeli kökenli kadınlar buldu, onlarla denemeler yaptı, Yugoslavya kökenli babaannesinin yaptığı böreklerin tadını yakaladı. "Herkesle paylaşayım, bunu bir ticari faaliyet haline getireyim, hatta ilk önce İstanbul'a sonra başka illere de Rumeli börekleri zincirini götüreyim" istedi.

Önder Öbek aslında finansçı. İşler istediği gibi gitmemiş. Dahiliye profesörü olan babasının, "ne iş yaparsan yap, istersen limon sat ama kendi işin olsun" sözü de kulağında küpeymiş.

1998 senesinde Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra finans eğitimini pekiştirmek için University of Texas-Dallas'ta MBA programına katılmış. Türkiye'ye döndükten sonra da Kent Yatırım'da 2 yıl kurumsal finansman bölümünde çalışmış. Aslında yolun başındayken aklında börekçilik filan yokmuş, yalnızca bir aile geleneği olan börek sofralarına katılmak için pazar günlerinin gelmesini iple çekermiş.

İşler istediği gibi gitmeyince aile büyükleriyle yaptığı "Hiç Rumeli börekleri yapan bir yer yok" muhabbeti aklına düşmüş ve işe koyulmuş.

Merdaneyi eline alıp hamur açmıyor ama börekçilik işini çok iyi biliyor.

Öbek ilk dükkânını 2002'de Beylerbeyi'nde, bir sene sonra da ikincisini Selamiçeşme'de açtı. Kısa bir süre önce de Anadoluhisarı'nda yeni şubesi açıldı.

Şimdilerde Önder Öbek, "Rumeli börekleri" zinciri oluşturma peşinde koşuyor... Ve markalaşma süreçleriyle ilgili şöyle diyor:

"Şu aşamada henüz markamıza yatırım yapıyoruz. Kalitemizi bozmadan, bu damak tadını daha çok kişiye nasıl ulaştırabiliriz, sürekli bunun üzerine çalışıyoruz. Yakın bir gelecek için yeni birkaç şube açmak veya bayilikle büyümek gibi konular üzerinde duruyoruz. Fakat emin olduğumuz, öncelikle İstanbul'da daha sonra yavaş yavaş diğer bölgelerde de Rumeli böreğini tanıtmak için çalışmaya devam edeceğimiz."

Rumeli börekleri zinciri neden olmasın?

***

Rumeli böreğinin özellikleri
Börekler bir kere sıvı yağla yapılıyor. Dolayısıyla hafif. Kabaklı, soğanlı, peynirli, ıspanaklı, pırasalı, kıymalı ve patatesli çeşitleri var. Börek dışında cevizli ve bademli ev baklavası ile bir çeşit Rumeli tatlısı da satılıyor Rumeli Börekçisi'nde.

DİĞER YENİ YAZILAR