Destinasyon İzmir 2008’e hızlı girdi

Haberin Devamı

İzmir ve çevresi son 10 yıldır turist kaybediyor. 1996 yılında Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 9.6’sı İzmir ve çevresini tercih ederken bu oran 2006’da yüzde 3.5’te kalmıştı.

Bir İzmirli olarak çocukluğum ve gençliğim Kuşadası, Çeşme’de geçti. Bir dönem Kuşadası turist bereketi yaşardı ama zaman içinde çarpık yapılaşmaya teslim oldu. Çeşme ise yıllardır yazlıkçıları kucakladı ama yabancı turisti çekmeyi bir türlü beceremedi. Son yıllarda İstanbullular’ın Çeşme ve Alaçatı’yı keşfetmesiyle Çeşme’de canlanma oldu. Bu yeter mi? Yetmez. Temmuz ve Ağustos ayları dışında ölü bir yer hâlâ Çeşme.

İşte bu gerçeklerden hareketle 2006’nın 9 Eylül’ünde Destinasyon İzmir kuruldu.

İzmir’in önde gelen işadamlarının ve turizmcilerinin içinde olduğu bu platform İzmir’i tanıtıp turist çekme gayreti içine girdi.

50 Alman gezeteci

Geçen hafta Çeşme’deydim. 9-13 Nisan tarihleri arasında Çeşme ve Kuşadası başta olmak üzere İzmir ve çevresini gezmek için 50 Alman gazetecinin geleceğini öğrendim.

Almanya’nın en önde gelen turizm grubu FVW (turizm dergileri) ile Destinasyon İzmir bir işbirliği yapmış. Gelen Alman gazeteciler Destinasyon İzmir tarafından misafir edilecek, ancak istedikleri gibi gezip görüp yazacaklar. Amaç ortada, İzmir ve çevresinin tanıtımı.

Nerelerde hata yapıldı?

Bu organizasyonu yapan Destinasyon İzmir’in başındaki isim ‘aşk oteli’ Sisus’un sahibi Bülent Tercan’la konuştuk. (Çeşme’deki Sisus Oteli butik otel, neden aşk oteli dediğimi merak edenler için not. Türkiye’den Dünya Romantik Oteller Kataloğu içine giren tek otel Sisus)

Tercan, Destinasyon İzmir olarak tanıtım için kolları sıvadıklarını anlattı. Yurtdışındaki fuarları kaçımadıklarını söyledi.

Neler yaptıklarına gelince...

Sun Express havayollarının İzmir’i üs yapmasının 2007’deki turist sayısını artırmış.

Destinasyon İzmir, yurtdışındaki fuarlarda İzmir ve çevresiyle ilgili anket dağıtıyor. Bu anketleri bugüne kadar 25 bin kişi doldurmuş. Aralarından 50 kişi ise İzmir ve çevresinde tatil kazanmış.

‘Antalya son yıllarda atağa geçti, İzmir ise geri düştü. Efes gibi bir yer turist çekmiyor. Nerelerde hata yapıldı?’ diye soruyorum. Amacım Antalya ile İzmir rekabeti yaratmak değil. Çok farklı özellikleri olan yerler Antalya ve İzmir. Tercan, ‘Antalya tanıtım atağı yaptı. İstanbul ve Antalya yıllardır fuarlarda tanıtılıyor. İzmir ise bunu yapmadı’ diyor.

‘Her şey dahil’e karşıyız

Malum uzun zamandır İzmir’de otel sıkıntısı çekiliyor. Tercan, ‘Biz her şey dahil sisteme karşıyız. Bunu yapmadan bölgeye turist çekmemiz lazım. Antalya sayısal olarak rekorlar kırıyor ama Aspendos gezilmiyor, Kaleiçi kan ağlıyor. İzmir’in en önemli silahı Efes. Çeşme’de cazibe merkezleri var. Alaçatı, Dalyanköy, Termal suyumuz... Dünya bu gibi özellikleri çok iyi tanıtıyor. İtalya ve İspanya turizm şampiyonu ama tanıtımdan vazgeçmiyor, ipin ucunu bırakmıyor. İzmir-Efes’te doğdu turizm ama bunu kullanamadık’ diyor.

*****

Yeni rakiplerimiz var, görmüyoruz

Biz yıllardır İspanya ve İtalya örneğinden yola çıkıyoruz. Ancak yeni rakipleri görmüyoruz. Hırvatistan ve Bulgaristan da turizm atağında. Türkiye’nin imaj eksiklikleri, tanıtım konusundaki eksikliklerle birleşince işler bir türlü iyi gitmiyor turizmde. Bülent Tercan, ‘Birbirimizle rekabeti bırakalım. Dışarıda çok büyük rakiplerimiz var. Biz Destinasyon İzmir olarak Kuşadalı, Çeşmeli turizmciler elele verdik, dayanışma gösteriyoruz. Biliyoruz, sular yükselirse hepimizin gemisi yükselir’ diyor.

Cumartesi günü Çeşme’de suları yükselten bir örnekle turizme devam edeceğim.

DİĞER YENİ YAZILAR