Finansal İletişim Hizmetleri’nin (FCS) ortağı Ayşegül Hatay’la Amsterdam seyahatinde tanışmıştım. Dünyada sürdürülebilir büyümenin nasıl gerçekleşebileceği üzerine 2 yılda bir toplanan Küresel Raporlama İnsiyatifi Toplantısı’na katılmıştık. Türkiye’den bu toplantıya katılan şirket Doğuş Otomotiv’di.
Orada konumuz şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk projeleriydi. Ayşegül Hatay ısrarla Türkiye’de birçok şirketin sosyal sorumluluk projesi adı altında farklı şeyler yaptığını söylemiş ve ‘Hangi şirket neyi etkiliyorsa, ilk önce onu düzeltmek için, etki alanındaki konularda sosyal sorumluluk projesi üretmeli’ demişti.
Birkaç örnek de sıralamıştı. İşte bunlardan biri de ‘Hayata Artı’ projesiydi. Bundan 2-3 yıl önce bu projeyle ilgilenmiştim. Ayşegül Hatay’ın hatırlatmasıyla nasıl yol aldıklarını görmek istedim. Coca Cola Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP işbirliğiyle oluşturulan “Hayata Artı” Gençlik Fonu öncelikle uzun soluklu olmayı başarmış bir proje. Amacı gençlerin çevre konusunda proje üretmesini sağlamak ve bilinçli kuşaklar yetiştirmek. 2005’te yola çıkılmış. Bugüne kadar 33 ilde 46 proje yürütülmüş. Gençler bu projeleri kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri, belediyelerle birlikte gerçekleştiriyorlar. 100’ün üzerinde belediye ve kamu kuruluşuyla işbirliği yapılmış.
Yakında 2010’un projeleri açıklanacak. 2 Temmuz’da bu yılın projeleri belli olacak. Ben şimdiden merak ediyorum, çünkü geçmişte yapılan işlere bakarak “Türkiye’de iyi şeyler de oluyor“ diye düşündüm. Bu toprakları seven, doğduğu toprakların kıymetini bilen ve topraklara sahip çıkmak deyince aklına doğa sevgisi gelen gençler de var ve çok güzel çalışmalar da yapıyorlar diye düşünerek umutlandım.
Bu gençler şimdiye kadar neler yapmış diye bakarsak...
Örneğin Artvin’de “Akdeniz Yeniden Yeşeriyor” projesi dünyanın 25 sıcak noktasından biri olan Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nde bulunan Yusufeli’nde tahrip olmuş Akdeniz bitki örtüsünü iyileştirmeyi amaçlayarak geniş kapsamlı çalışmalar yaptı, yapıyor.
“Bakırçay Kömürçay olmasın“ projesi... Gidenler bilir Soma Havzası’ndaki yoğun endüstriyel faaliyetlerle hem hava hem de nehir korkunç durumdadır. Orada kirlenen Bakırçay Nehri’ne kömür yıkama tesislerinin saldığı atık suların arıtılarak verilmesi sağlandı.
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) işbirliğiyle Bafa bölgesinde damla sulama kullanımını teşvik edildi. Ege Derneği ve Büyük Menderes Havzası Çevre Koruma Birliği işbirliğiyle Ege Bölgesi’ndeki nehir havzalarının korunmasını amaçlayan Ege Nehirleri Projesi ve Ege Derneği ve Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği işbirliği ile Kirazlı Köyü’nün atıl doğal su kaynaklarının kullanılabilir hale getirilmesini sağlamayı ve tarımda kullanılmasını hedefleyen Kirazlı Su Hasadı Projesi başlatıldı.
Verimli Tarım Temiz Dicle projesi kapsamında Diyarbakır’daki 5 köyde köylülere verimli tarla sürümü dersleri veriliyor.
Denizin Derin Yüzü projesinde İskenderun Körfezi’ndeki kirlilik saptanıyor, atık yönetimi için çözüm önerileri belirleniyor.
2009-2010 boyunca vakıf önderliğindeki toplum ve çevre projeleri için yaklaşık 5 milyon TL harcanmış. Harcanan rakama bakınca yarattığı etkinin çok daha büyük olduğunu görmemek mümkün değil.
Hayata Artı’yı takibe devam...
Çevreci gençlerin yeni projeleri geliyor
Haberin Devamı