‘Çevreci Bonus’ su damlasıyla büyüyor!

Haberin Devamı

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sine karşılık gelen 1.4 milyar insan yeterli içme suyundan yoksun. 2.3 milyar insan sağlıklı suya erişememiyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün öngörüsüne göre, 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insan su kıtlığıyla karşı karşıya kalacak. Garanti Bankası’nın “aynalı Bonus Card”ı gibi bir de “çevreci Bonus Card”ı var. Hatırlarsınız, Al Gore’un “Uygunsuz Gerçek” adlı filmi de Garanti Bankası sponsorluğunda Türkiye’ye gelmişti. O dönemde “çevreci Bonus Card” da çıkarılmıştı.
WWF’in (Doğal Hayatı Destekleme Derneği) çevre projelerine destek olan Garanti Bankası, geçtiğimiz yıl çıkardığı “Çevreye duyarlı Bonus Card” ile çevreyi korumaya yönelik projelere doğrudan kaynak aktarmaya başlamıştı. Su ile ilgili yukarıdaki bilgileri de Garanti Ödeme Sistemleri Kart Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Elvan Bilge’nin odasında okuduğum rapordan aktardım. Elvan Bilge bana “çevreci Bonus Card”ın desteklediği projeleri anlattı. Bilge’nin önünde “çevreci Bonus” için yaratılan karakter eskizleri de duruyordu. Yeşil kafalı Bonus ile kocaman gözleri olan bir su damlası üzerinde çalışılıyor. Özellikle su damlasının seçilmesinin nedeni “çevreci Bonus Card”ın kuraklığa odaklanması.

Hedef 50 bin kart

“Çevreci Bonus Card”ı olanlar harcama tutarına ve kart çeşidine göre kazandıkları bonusun yüzde 10-30 arasında değişen kısmıyla, WWF-Türkiye’nin doğa koruma çalışmalarına katkıda bulunuyor.
Kaç kişide ‘çevreci Bonus Card” oldu diye merak ettim. 20 bini geçmiş. Elvan Bilge, hedeflerinin bu yıl içinde sayıyı 50 bine çıkarmak olduğunu söyledi. “Çevreci Bonus” sayesinde hangi projelere destek sağlandığına gelince... “Çevreci Bonus”un ana projesi, yaşamın özü olan “su”.
Bugüne kadar çevreci bonus sayesinde ayrılan kaynakla desteklenen WWF’nin “Kuraklık: Yeryüzünün Sessiz Felaketi” başlıklı raporundan bilgi aktaracağım.

Türkiye su fakiri!

Ülkeler su varlıklarına göre sınıflandırıldıklarında, yılda kişi başına düşen ortalama kullanılabilir su miktarı 1.000 m3’ten az olan ülkeler “su fakiri”, 2.000 m3’ten az olanlar “su azlığı yaşayan”, 8.000-10.000 m3’ten fazla olan ülkeler ise “su zengini” olarak nitelendiriliyor. Peki Türkiye’de durum ne?
Türkiye dünyanın en hızlı nehirlerinden birkaçına sahip olsa da su rezervleri bakımında alt sıralarda yer alıyor ve kişi başına düşen yıllık 1.430 m3’lük kullanılabilir su miktarıyla Türkiye, sanıldığı gibi su zengini bir ülke değil.

İğneada artık korunuyor

WWF ile birlikte yürütülen çalışmalardan biri de İğneada’da Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi”.
İğneada özelinde bilgi verelim: İğneada Kırklareli sınırları içinde, Bulgaristan sınırı yakınında, Karadeniz sahil şeridinde. Alüvyal topraklar üzerinde gelişmiş subasar ormanları, sulak alanları ve kıyı kumullarıyla dengeli bir ekosistemler topluluğu olarak tanımlanıyor ve Avrupa’nın elde kalan birkaç iyi örneğinden... Biyolojik çeşitlilik açısından çok zengin. Kum zambağı, deniz lahanası gibi çok sayıda nadir ve endemik kıyı kumul bitkisi ile su kestanesi yörede varlığını sürdürüyor. Kara leylek, akkuyruklu kartal gibi kuş türleri de alanda ürüyor. Bu özellikleri ile İğneada, Türkiye’nin 122 Önemli Bitki Alanı ve 184 Önemli Kuş Alanı arasında yer alıyor.
Çevreye Duyarlı Bonus Card sahiplerinin katkısıyla İğneada, milli park oldu ve koruma altına alındı. Müşterilerin elini cebine atarken “çevreye duyarlı” projelere destek olması insanın içini biraz olsun rahatlatıyor.
Yakında çevreci bonusun su damlasını daha fazla göreceğiz.

*****


Geri dönüşümlü kağıt kullanılıyor

n Çevreye duyarlı Bonus’un iletişiminde kullanılan zarf, mektup ve broşürler gibi tüm basılı malzemeler için geri dönüşümlü kağıt kullanılıyor. PVC’si de özel bir malzemeden yapılıyor. Her ay müşterilere gönderilen hesap ekstreleri ise sadece e-posta yoluyla iletiliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR