5. Alaçatı Ot Festivali’ne bu yıl 5 binin üzerinde ziyaretçinin katılması bekleniyor. Çeşme otellerinde yer kalmadı. Her yıl daha da büyüyen festivalin bu yılki teması ‘Arapsaçı’ otu.
Alaçatı Ot Festivali’nin bu yıl 5’incisi yapılıyor. 10-13 Nisan tarihleri arasında festival kapsamında yarışmalar, etkinlikler düzenlenecek. Çeşme’nin yeni Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, geçen dönem Alaçatı Belediye Başkanı’ydı, artık Çeşme’nin Belediye Başkanı. Dalgıç, yeni çıkan Yerel Yönetimler Yasası’na dayanarak festivali Çeşme Yarımadası’na yaydıklarını açıkladı. Artık etkinliklere ve yarışmalara Çeşmeliler de katılabilecek.
Geçen yıl festivale Belçika, İsviçre ve komşu Sakız Adası’ndan turlar gelmişti. Bu yıl festivalin yabancı konuk sayısı da artıyor. Alaçatı Ot Festivali Organizasyon Komitesi Başkanı Tülin Onarer, Setur, Jolly Tur ve ETS Tur’un bu yıl festivale özel tur programları sattıklarını açıkladı. Yabancı tur operatörlerinin de programlarına girdiklerini söyleyen Onarer, İyiyemek.com’un da gurmeler için özel turlar düzenlediğini söyledi.
Gastronomide iddialı
Ben de son 4 yıldır festivali takip ediyorum. Her geçen yıl özellikle de gurmelerin daha çok ilgisini çeken bir festival haline dönüşüyor Alaçatı Ot Festivali. Malum Çeşme gastronomi açısından da Ege’nin merkezi olma yolunda ilerliyor.
Alaçatı Festivali de her yıl ‘gastronomi’ iddiasını büyütüyor. Festivalin ‘Yemek Atölyeleri’ne ünlü aşçılar katılarak hünerlerini sergileyecek bu yıl.
Ot toplama yürüyüşü
Hazır yeri gelmişken hatırlatalım, Türkiye endemik bitki cenneti. Ege de bundan payını alıyor. Ege’de yenilebilir bitkilerin, otların çoğu Ege mutfağında yer alıyor. Bu festival bize bu otları da yemekleri de tanıtıyor. Bu yılın teması da ‘Arapsaçı’.
Festival kapsamında ‘en çok kim ot toplamış’ ve ‘en güzel ot yemeğini kim yapmış’ yarışmaları düzenlenecek. Gelenekselleşen bu yarışmalar her yıl olduğu gibi bu yıl da bir şölen havasında geçecek. En güzel ve iyi otları toplamak için ‘Doğada Ot Toplama Yürüyüşü’ yapılacak.
Bu yıl festivalde beslenme ve fitoterapi (bitkilerle tedavi) konularında herkese açık konferanslar da düzenleniyor. Prof. Gülden Köksal fitoterapi konusunda, Doktor Ayşegül Çoruhlu da Alkali Beslenme konusunda festival kapsamında bir konferans verecek.
Festival kapsamında ‘Ot’ temalı resim, heykel, seramik ve fotoğraf sergileri de açılacak.
Ve her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin ‘fahri konsolosu’ Ayhan Sicimoğlu. 12 Nisan akşamı Sicimoğlu açık havada konser verecek.
Hayatınıza güzel renkler katmak, farklı ve unutamayacağınız lezzetler tatmak, eğlenmek, doğanın kıymetini bilmek istiyorsanız bu festival kaçmaz. Alaçatı’nın özgün taş rengine bu hafta hayatın tüm renkleri eklenecek!
Otellerde yer kalmadı
Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Hüsnü Baylav, 5 yıldır düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nin turizmi de hareketlendirdiğini, geçen yıl festivale aralarında yabancıların da olduğu 5 binin üzerinde kişinin katıldığını belirtiyor. Alaçatı’daki otellerde festivalin düzenlediği 10-13 Nisan tarihlerinde yer kalmadığını bildiren Baylav, Alaçatı Ot Festivali’ne ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor: “Geçen yıl Ot Festivali’nde 5 bin kişiyi ağırlamıştık. Bu yıl bu rakamın da üzerine çıkacağımızı tahmin ediyorum. Alaçatı otellerinde yer kalmadı. Bu organizasyonun artık daha profesyonel yapılması gerektiğini gösteriyor. Festival çok hızlı büyüdü. 5 yıldır gördüğümüz ilgi bize başka organizasyonlar için de güç veriyor. 8-9 Haziran’da da ‘Kaybolan Lezzetler’ adıyla Alaçatı’da başka bir organizasyonumuz daha olacak.”