Destinasyon İzmir’in Çeşme ve Kuşadası için yaptıklarından, bölgeye yabancı turist çekmek için girilen çabalardan söz etmiştim Perşembe günü.
Bugün de Çeşme yazılarına devam ediyorum.
Ve girişte yazdığımdan da anlayacağınız gibi Çeşme’de turizm baltalanıyor. Bir yanda Destinasyon İzmir’in çabaları var bir yanda da destek değil köstek olanlar.
Bilen bilir bilmeyenler için yazalım. Çeşme’deki Ayayorgi Koyu bölgenin cazibesi en yüksek yerlerinden biridir.
Bir kere koy mükemmel, deniz şahane, eğlencesi Türkiye’nin hiçbir yerine benzemez.
Ayayorgi Koyu’nda uzun zamandır beach clublar vardı. Bunların her birinde en az 60-70 kişi çalışır. Yazın tıklım tıklımdır. Günde en az 6 bin, hafta sonları 10 bin kişi bu iskelelerden yararlanır. Geceleri mum ışığında romantik yemekler yenir.
Ne mi oldu?
Ayayorgi’deki bu iskeleler yaz öncesinde yıkıldı.
Neden mi?
Çünkü bunların ruhsatı yoktu.
Suç kimde?
Ruhsat almayan işletmecilerde mi?
Yıllardır buralara göz yuman ama nedense bu yıl aniden yıkım kararını uygulayan belediyede mi?
Çeşme dünya güzeli bir belde. Daha önce de yazdığım gibi ne yazık ki turist çekmiyor. İki hafta önce Çeşme’deydim. Çeşmeli bir tanıdık, ’Burada yıllardır buraya nasıl turist gelmez politikası izleniyor’dedi. Biraz abartıyor gibi geldi ama sanırım haklı.
Ruhsatlar verilmedi
Bu beach club’ların sahipleri ruhsat neden almadı diye araştırdım. İşletme sahipleri yıllardır talep ettikleri halde ruhsat alamamışlar.
Destinasyon İzmir’in sözcüsü Bülent Tercan’la Ankara’daki yetkilileri ziyaret etmişler, sonuç alamamışlar. Bu yıkımlar İzmir Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün kararıyla yapıldı.
Bu aralar hiç iyi niyetli düşünemiyorum. Türkiye’nin en modern ili İzmir’in gözdesi Çeşme özellikle de son yıllarda İstanbulluların da Çeşme’yi keşfiyle cazibesini artıran Çeşme’ye kara bir el ’dur’ diyor.
Yıkılan iskeleler:
Sole Mare, Paparazzi, Shayna, balık restoranları Arif’in Yeri, Yorgi Bay ile Can Çelebioğlu’nun villası, Dalyan’daki Cesurlar Restoran, Mojito Beach Club ve Paşalimanı’ndaki Sunset Beach Club.
Çeşme Sheraton suları nasıl yükseltti?
Destinasyon İzmir’in sözcüsü Sisus Oteller’nin sahibi Bülent Tercan, ‘Sular yükselirse hepimizin gemisi yüzer’ demişti. Onun bu sözünü destekleyen bir başarı öyküsü Çeşme Sheraton’un. Daha önce Pazarın Patronu’nda da yer vermiştim Çeşme Sheraton’un sahibi İskender Dilek’e... İskender Dilek, Ilıca’nın eski Turban Oteli’ni aldı, Sheraton Çeşme yaptı ve yaz aylarında tıklım tıklım doldurdu.
Bu yetmedi İzmir ve bölgenin en büyük kongre merkezini açtı. Bu kış, kongre turizminin gözdesi oldu Çeşme Sheraton. Kongre Merkezi’ni gezdim. Sütunu olmayan koskocaman salonlar. Bir değil, birden fazla devasal salonlar...Ayrıca atölye çalışmaları için 17 çalışma odası, 4 orta boy salon, yürüyen merdivenler... Yazmadan edemeyeceğim, fuaye alanındaki oval halı ve avizeler göz alıyor. Ayrıca örneğin bir otomobil firması üç otomobili bu salona sokmuş. Asansörler araba alacak büyüklükte.
Kongre merkezi Çeşme’de suları yükseltti. Nasıl mı?
Örnek, 2.500 kişilik kongre düzenledi. 850 yatak kapasiteli Çeşme Sheraton, kongre için gelen firmalar katılımcılarının bir bölümünü başka otellerde konuk etti. Kışın Çeşme kongre turizmi sayesinde ekmek yemeğe başladı. Çeşme Sheraton’un spası da yenilendi. Şimdi sıra sağlık turizminde... Çeşme’de turizmi baltalayanlara inat, bu olumlu gelişmeler umarım artar.
Çeşme’de turizm nasıl baltalandı?
Haberin Devamı