CEO’lar hep bir ağızdan ‘sosyal medya’ diyor ortaklıklara sıcak bakıyor

Haberin Devamı

Uzun zamandır ‘Pazarın Patronu’ adlı sayfada farklı sektörlere yön veren isimlerle sohbet ediyorum. Dolayısıyla farklı sektörlerden yöneticilerle tanışıyorum, aralarında defalarca röportaj yaptığım yöneticiler de var.

Bu hafta IBM’in dünya çapında CEO Araştırması yayınlandı. Araştırma’nın sunumu İstanbul’da da yapıldı. İlgiyle okudum araştırmayı.

IBM’in dünya çapında 64 ülkede 1.709 CEO ile yaptığı araştırma geleceğe ışık tutuyor. IBM bu araştırmaları 2004 yılından beri 2 yılda bir yaptırıyor. Bu son araştırmada da Türkiye’den de 11 CEO’nun görüşlerinin alındığını biliyoruz. Bu sayı Türkiye için bana çok az geldi. Ama sonuçta bu kadarla yetinilmiş.

IBM Global CEO araştırmasına göre, dünya genelindeki CEO’ların çalışanlarından beklediği bir numaralı özellik ‘işbirliği’ çıkmış. Türkiye’deki yöneticileri çalışanlardan ne beklenildiği sorulduğunda ‘dürüstlük’ ve ‘sadakat’ derler gibi geliyor bana.

Araştırmanın bir diğer dikkat çekici verisi ise CEO’ların yüzde 69’unun ortaklık kurmaya sıcak bakmaları. Kurumların sadece yüzde 4’ü her şeyi kendi içlerinde halletmeye devam edeceklerini söylüyor.

Bu araştırmanın bence en çarpıcı sonucu ise şu: Müşterilerle iletişim kurmak için CEO’ların sadece yüzde 16’sı sosyal iş ağlarını kullanıyormuş. Bu oran çok düşük değil mi?

Evet düşük ama kısa zaman içinde bu yüzdeye ulaşıldı ve CEO’ların verdiği yanıtlardan çıkan en çarpıcı sonuç da 5 yıl içerisinde bu rakamın yüzde 57’ye çıkacağının öngörülmesi. Bu da yüzde 256 oranında bir artış demek.

İlk sırada yer alan müşteri ilişkileri metodu ise gerek satış ekipleri gerekse de kurum temsilcileri ile “yüz yüze iletişim kurmak” olarak belirtiliyor. Bugün yüzde 65 olan geleneksel medyanın ise 3-5 yıl içerisinde yüzde 61 düşüş ile yüzde 15’e gerileyeceği düşünülüyor.

Ezcümle çok şey değişecek hem de hızla.

Raporun sonuçlarını değerlendiren IBM Küresel İş Değerleri Enstitüsü Global Lideri Peter Korsten de bu durumu şöyle açıklıyor:

“CEO’lar hep bir ağızdan sosyal medyanın yol açtığı ve açabileceği etkilerden söz ediyor. Bir diğer deyişle devamlı olarak birbirine yabancılaşan insan ilişkilerinden şikayet etmek yerine, dinamik sosyal ağları benimseyerek yeni fırsatlar yaratmanın önemi ortaya çıkıyor. Internet ve özellikle de sosyal ağlar çalışanların dünya çapında bir sahne oluşturabilmelerine fırsat tanıyor.”

Şahenk’in ilk restoran yatırımı
Nusr-Et açılıyor, sırada GQ var


Ferit Şahenk’in yeme-içme sektörüne ilgisi malum. Üzerine çok yazılıp çizildi. Aslına bakarsanız yeme-içme sektörü demek bile Ferit Şahenk’in bu işe bakışını daraltan bir tanımlama oluyor. Ferit Şahenk yepyeni konseptlerle Türkiye’yi tanıştırmakta iddialı. Türkiye’ye Michelin Yıldızlı restoran da getirmek istiyor. Gelişmeleri zaman içinde izleyip göreceğiz.

26 Haziran’da Şahenk’in bu alandaki ilk yatırımı Nusr-Et Steakhouse Nispetiye’deki yeni yerine taşınıyor. Etiler Çamlık’ta küçük bir mekanda faaliyet gösterirken başarıyı yakalayan Nusr-Et yeni yeriyle de sınırlı kalmayacak. Başkent Ankara’da da şube açacak.

Çok bilinir ama yine de hatırlatalım. Etiler Nispetiye Caddesi’nde Şahenk’in sıra sıra yerleri vardır. Zaten Nusr-Et’in taşındığı yer de eskiden Audi Showroom’uydu. Nispetiye’de T.G.I Fridays’in olduğu yer de Şahenk’in. Şimdilerde o binada da Club GQ’nun açılacağı söyleniyor. (GQ Doğuş Grubu’nun kısa süre önce Türkiye’ye getirdiği bir dergi. Dünyadaki en popüler erkek dergilerinden)

DİĞER YENİ YAZILAR