Cam şişede pastorize keçi sütü

Haberin Devamı

Funda Özer Baltalı’yla 1.5 yıl kadar önce Seferihisar-Düzce’deki keçi çiftliğinde sohbet etmiştik. O dönemde Baltalı markalı 4 çeşit peynirleri vardı. 1.500’e yakın keçinin bulunduğu çiftlikte her şey büyük bir özenle planlanmıştı. Keçilerin klasik müzik dinlemesi, biberonlarla beslenmesi çok ilgimi çekmişti. Geçen süre içinde Baltalı Çiftliği’nin yeni ürünleri çıktı ve son olarak da Funda Özer Baltalı bir ilke imza attı. ‘Baltalı’ markasıyla Cam şişede pastörize yüzde 100 keçi sütü çıkardı. Funda Özer Baltalı’yla bu kez İstanbul’da buluştuk.

- Günlük keçi sütüne talep var mı?

Türkiye’de talep var. Üreticiler hazır değildi. Keçi sütü bilinci arttı. Herkes en iyi şekilde beslenmek istiyor. Süt çok fazla kişiye hitap ediyor. Çocukların gelişimi için en çok önerilen süt keçi sütü. Bu konuda liderlik vasfımızı koruyoruz.

- Marketlerde bugüne kadar hep uzun ömürlü yani UHT keçi sütleri vardı az da olsa...

Cam şişede günlük keçi sütü bizce çok önemli. Çiftliğimizdeki keçilerden her gün süt sağılıyor, şişeliyoruz, o gün içinde 24 saatte raflarda oluyor. Dünyada da cam şişeye ve günlük süt kullanımına geçiliyor.

- Keçi sütünün inek sütüne göre tercih edilmesinin nedenleri ne?

Yağ oranı daha düşük. Anne sütüne en yakın süt. Cam şişede olması en sağlıklısı. Ayrıca çok lezzetli. Türkiye’de alerjisi olanlar çok inek sütüne. 250 ml, 500 ml şişelerde çıkardık ilk sütlerimizi. Şimdi de 1 litrelik çıkaracağız.

Cam şişede pastorize keçi sütü

- Talep mi oldu?

Evet. Çocuklar kadar büyükler de tüketiyor. Kadınlar bu sütten sütlaç yapıyor.

- İstanbul dışında da var mı?

İzmir, Ankara, Adana, Antalya ve Bodrum’da varız. Her yere girmek istiyoruz.

- Sizin sütleriniz tamamen sizin çiftliğinizde yetişen keçilerin sütünden mi elde ediliyor?

Biz çiftlikte 1.000 keçiyi sağıyoruz. Damızlık hayvanlarımızı da bağlı 4 çiftliğimize gönderiyoruz. Biz o çiftliklerden de süt topluyoruz. Hepsi denetleniyor. Ama biz tüm denetlemelere rağmen günlük sütte yalnızca çiftliğimizin sütünü kullanıyoruz. Çünkü tazeliği korumak istiyoruz.

- Günde kaç litre süt üretiliyor çiftliğinizde?

Ayda 240 ton süt işliyoruz. Bu yıl günlük süt satış noktalarımızı artırmak istiyoruz. Çok talep var. Bu noktaları artıracağız.


- Keçi çiftliği kurmak moda oldu sanki...

Biraz öyle oldu. Sektörün gelişmesi gerekiyor. Keçi çiftlikleri kuruldu, devlet teşvikleriyle ama bu çiftliklerden nihai ürün elde eden çok az oldu. Çok atıl çiftlik oldu. İyi bir ürün yapıp alttaki tüketiciyi desteklemelisiniz. Yoksa yatırımlar da boşa gider.

- Yeni ürünler olacak mı?

4 çeşit peynir çeşidimiz vardı, şimdi 10 çeşit peynir çeşidimiz var. Hellim peyniri ve dil peyniri, sürülebilir keçi peyniri çıkarıyoruz. Bizim labnemiz ve Almolamız var ama bu biraz daha farklı. Almola Seferihisar’a has bir ürün. Bunu tanıtmak istedik. Light peynir çeşitlerimiz çıkacak. Peynir çeşitlerimizi geliştirmek istiyorum. Karaburun sepet peyniri, bapnista vardır. Yunan peyniri olarak tanınmasına rağmen Ege iyi bilir.


DİĞER YENİ YAZILAR