Bu kez iş dünyası AKUT için ‘Sesimi duyan var mı?’ diyor

Haberin Devamı

Hatırlarsınız, 17 Ağustos 1999 depreminde en çok söylenen sözdü: Sesimi duyan var mı?

Bu cümleyi hâlâ ne zaman duysam tüylerim ürperiyor, içime bir yumruk oturuyor, boğazım düğümleniyor.

Bu cümle 1999’da yaptıkları kurtarma çalışmalarıyla hafızalarımıza kazınan AKUT’un sloganı oldu.

Arama kurtarma çalışmalarıyla o günden bu yana bildiğimiz AKUT, tam 748 can kurtardı. AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki’yle sohbet ederken öğrendim. ‘748 can’ın 26’sı depremlerde, 15’i göçük ve toprak kayması sonucunda kurtarılmış. Arama kurtarma dediğimizde, daha doğrusu AKUT dediğimizde hâlâ aklımıza ilk olarak deprem geliyor gelmesine ama bu iş yalnızca büyük depremler sonrasında yapılmıyor. Biz konuşurken Mahruki’ye gelen bir telefon kriminal bir olayla ilgiliydi. İlgili makamlar AKUT ekiplerinden bir ceseti bulmak için yardım istedi.

Mahruki, “Önceki gün keçi kurtardık” dedi. Türkiye’de 18 ilde örgütlü AKUT ekipleri tamamen gönüllülerden oluşan kadrolarıyla dağ ve diğer doğa kazaları başta olmak üzere arama kurtarma çalışmalarının hemen hemen hepsinde görev alıyor.

Bugüne kadar topladıkları bağışlar ve ekiplerindeki uzmanların kurumlara verdikleri özel seminerler dışında da bir gelirleri yok. Ve masrafları çok fazla. Dağ aracından tutun da makineleri, olay yerine ulaşmak için kullanılan araçları, özel teçhizatları var.

1996’da kurulan AKUT ilk kez bu kez kendileri için “Sesimizi duyan var mı?” diyor.

İş dünyasının önde gelen isimleri Ahmet Kocabıyık, Feyyaz Berker, Suzan Sabancı Dinçer ve Çiğdem Simavi de AKUT’un hamisi, Cem Hakko, Jeff Hakko, Serra Tokar, Evin Şaşmaz ve Şeli Elvaşvili de AKUT’un gönüllü elçisi oldular.

26 Mart 2009 Perşembe akşamı Conrad Otel’de düzenlenecek gecede ilk kez AKUT işdünyasıyla biraraya gelecek.

Yardım gecesiyle başlatılan destek kampanyasında kurumlar finansal katkının yanı sıra, kendi hizmet ve ürünleriyle de AKUT’a ayni olarak da yardımda bulunacaklar.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Arama Kurtarma Danışmanlık Grubu-INSARAG üyesi olan, Yunanistan-Atina ve Tayvan-Nantou depremlerinde de kurtarma çalışmalarına katılan Akut, 850 gönüllüsüyle, operasyonel gücü ve uluslararası standartlarda teknik donanımıyla sivil arama kurtarma grubu olarak yoluna daha güçlü bir şekilde devam etmeyi istiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR