Türkiye’de 90 yıldır ilaç sanayinin öncü isimlerinden biri olan Mustafa Nevzat bundan iki hafta önce Amerikalı Amgen’e satıldı. İlaç sektörünün yerli temsilcileri aslına bakarsanız çok uzun zamandan beri, “Böyle giderse yerli üretici kalmaz” diyorlardı.
İlaç Endüstrisi İşveren Sendikaları Başkanı (İEİS) Turgut Tokgöz’le sohbet ettim. Tokgöz, 2004 yılından bu yana ilaç fiyatlarında 250 kez düşüş yaşandığını söylüyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önümüzdeki yıl için ilaç giderlerini 16.3 milyar lira olarak öngördü. İlaç endüstrisinin temsilcileri ise en az 21.5 milyar liralık bir beklenti içindeler.
Tokgöz de bunun altını çiziyor ve “Böyle giderse yerli üretici kalmaz. Şu anda sürdürülebilir bir durum yok” diyor.
İlaç Endüstrisi İşveren Sendikaları kısa bir süre önce kapsamlı bir rapor hazırlamıştı. Bu raporu da inceleme fırsatı bulmuştum. Bu raporda ilaç endüstrisinin nasıl bir yol izleyeceği özetlenmişti. Araştırmalarla desteklenen raporda, ilaç sektörünün içinde olduğu kaos ortamı gözler önüne serilmişti.
Tokgöz, şu andaki tabloyu olumsuz buluyor ama hala umutsuz değil. ‘2023 yılında dünyanın sayılı ilaç üreticilerinden biri olabiliriz. Devlet ilaç sektörünü stratejik bir alan olarak görürse, bu mümkün olur’ diyor.
Tokgöz’ün verdiği bilgiye göre Türkiye’de 300 ilaç şirketi faaliyet gösteriyor. Bunların 50’sinin üretim tesisi var. Bu üretim tesislerinin de 10’u yabancı şirketlere ait.
Tokgöz’ün sözlerini özetlemek gerekirse; Türkiye’de ilaç sektörü katma değer yaratan üretime yönelmeli. Bu da ancak devlet ve sektörün elele vermesiyle başarılabilinir. Sektör şu anda dış ticaret açığı veriyor. Bunun nedeni de yıllardır izlenen yanlış politikalar. Türkiye vatandaşlarına gelişmiş ülkelerin üzerinde ve ötesinde ilaç hizmeti sağlıyor. Bundan şikayetçi değiliz ama bu konu iyi yönetilmeli. Devlet ilaç endüstrisiyle ortak yol haritası izlemezse, yakında yerli ilaç sanayi kalmaz.
Böyle giderse yerli ilaç üreticisi kalmaz
Haberin Devamı