Romenler alışık oldukları tüketici finansmanı şirketleri yerine Bonus Card’la tanışmaya başladı
Romanya’da inşaat şirketi olan bir tanıdıkla sohbet ederken, laf dönüp dolaşıp Garanti Bankası International’ın Romanya’da Bonus Card uygulamasına geldi.
‘Nasıl, artık Romanya’da da Bonus toplayanlar var mı?’ diye sordum.
‘Kredi kartı kullanma alışkanlığı çok düşük, yavaş yavaş değişim olacak gibi görünüyor, ama artık iş sahibi olanlar Bonus Card’ı biliyorlar’ dedi.
Romanya’da Bonus Card 17 Aralık’ta çıktı. Henüz çok yeni. Reklam kampanyasında Romanya’nın Cem Yılmaz’ı diyebileceğimiz komedyen ve müzisyen Gyuri Pascu rol aldı.
Bonus Card Romanya’da nasıl gidiyor diye merak edip Garanti Bankası’nın Romanya’daki sorumlusu Berat İçinsel’le konuştum.
Romanya’da 70 binin üzerinde Türk yaşıyor. Türkler inşaat sektöründen fırıncılığa kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteriyor.
İçinsel’in verdiği rakamlara göre, 2008 itibarıyla 10 bin 600 Türk şirketi var Romanya’da. Bu şirketlerin toplam yatırımı yaklaşık 1 milyon 500 bin euro.
Romanya’da kazanılan Bonus’ları Türkiye’de, Romanya’da kazanılanları da Romanya’da kullanmak mümkün.
Bonus Card’a Romanya’da Türkler mi sahip çıktı yoksa Romenler kısa zamanda benimsedi mi?
Türkler sıcak karşıladı ama bizim asıl hedefimiz Romanya pazarı. Romanya’nın EMV standartlarına uyan ilk çipli kredi kartı olan Bonus Card’la, Romanya’da alışveriş kartının özelliklerini kredi kartıyla birleştirerek, kullanıcılara puan yerine “bonus” kazanma ve program ortağı mağazalarda bonuslarıyla bedava alışveriş yapabilmenin yanı sıra taksit gibi somut faydalar sunuyoruz.Türkiye’ye sosyal ve kültürel benzerlik gösteren pazarda, Bonus Card’ın bir ödeme sistemleri devrimi yaratacağına inanıyoruz.
Kredi kartı kullanım alışkanlığı düşük Romanya’da.
Türkiye, Avrupa’da kredi kartı hacminde 3. büyük ülke, Romanya ise bu açıdan baktığınızda çok geride. Nakit alışveriş yapma alışkanlığı olan bir toplumun kartla alışverişe geçtiğinde bonus kazanma özelliği nedeniyle Bonus Card’ı çok çabuk benimseyeceğini düşünüyorum. Tüm bunlara ilave olarak, Türkiye’de kredi kartı piyasasının son yıllarda hızla büyümesinin sebeplerinden biri de bankaların kredi kartı vasıtasıyla tüketici finansmanı yapması. Romanya ise kredi kartı hacminin düşük olmasına rağmen, tüketici finansmanı şirketlerinin çok aktif olduğu bir pazar. Örnek vermek gerekirse, bir televizyon veya buzdolabı alacağınız zaman, mağazaya gittiğinizde hemen hemen her mağazanın anlaşmalı bir tüketici finansmanı şirketi var. Ürünü vadeli almak istiyorsanız, yine mağaza içerisinde bulunan tüketici finansmanı şirketinin yetkilisine başvuruda bulunuyorsunuz ve bir-iki gün içinde ürününüzü krediyle alıyorsunuz.
Bu kadar zahmete girmelerine artık gerek yok...
Evet, bu yöntem, kredi kartıyla taksitlendirmeye göre tüketici açısından çok daha zor bir yöntem. Romanya’da tüketicinin piyasada hem bonus kazanabileceği hem de bütün bu formalitelerden geçmeden alışveriş yapabileceği bir ürünün kesinlikle çok başarılı olacağına eminim.
Romanya Türk işadamları için ideal bir ülke
AB’ye henüz giren, bir yılı geride bırakan Romanya ve Türkiye arasında ne gibi benzerlikler var?
Romanya ve Türkiye birbirine çok benzeyen iki ülke. Romanya, bölgedeki tek Latin ülke, bu bağlamda bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye ve Türklerle birçok benzerlik gösteriyor. Ben, Türk şirket ve iş adamlarının da Romanya’da bu kadar aktif ve başarılı olmasını bir anlamda buna bağlıyorum. Neticede, bölgedeki komşu ülkelere veya Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine baktığınızda hiçbirinde böyle yoğun bir Türk varlığı yok. Romanya, Türk şirketleri ve iş adamları için yatırım yapmak ve yaşamak açısından ideal bir ülke.