Bebek maması tüketiminde Endonezya’nın gerisindeyiz

Haberin Devamı

Bebelac ve Milupa devam sütü ve bebek mamaları 115 ülkede anneler tarafından kullanılıyor. Bu markaların Türkiye Temsilcisi Numil Gıda’nın Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, “Türkiye’de yılda bebek başına tüketilen mama miktarı 10 kilo. Bu oran Polonya’da 40 kilo. Endonezya bizden geri bir ülke ama orada da bebek başına tüketim 18 kilo. Fransa’da 187 kilo” dedi.

Gamze Çuhadaroğlu, Bebelac ve Milupa devam sütü ve bebek mamalarının Türkiye Temsilcisi Numil Gıda’nın Genel Müdürü.

Türkiye’de mama tüketimi çok düşük. Belki inanmakta zorlanacaksınız ama köpek ve kedi maması daha çok tüketiliyor.

Rakamlara bakınca Numil Gıda hızla büyüyor ancak Türkiye nüfusuna ve her yıl doğan 1 milyon 300 bin bebek sayısına bakınca ne yazık ki bebek maması tüketimi çok düşük. ‘Bebek maması yerine ne tüketiliyor?’ diye sorarsanız, yanıtını Gamze Çuhadaroğlu veriyor:

“Çay suyuna katılmış ekmek, bisküvi vs...” Özellikle vurgulamak isterim, kimseyi de yanlış yönlendirmek istemem, zaten röportajımız sırasında Gamze Çuhadaroğlu da sık sık vurguladı, anne sütü çok önemli. Anneler mutlaka bebeklerine anne sütü vermeli, ancak anne sütü eksik olduğunda devam sütü ve mamalara yönelmek gerekiyor.
Bebek maması tüketiminde Endonezya’nın gerisindeyiz
- Sizin kariyer öykünüze baktım. Yurtdışı deneyimleriniz olmuş. İstanbullusunuz... Azimli, çalışkan biri olduğunuzu düşündüm kariyer öykünüzü okuyunca...

Evet. İstanbul doğumluyum. Liseyi Almanya’da okudum. O sıralarda oradaki bir öğretmenim işletme okumamı tavsiye etti. İşletme okudum. Almanya’da International Okula gitmiştim, orada burs aldım. Lise’de IB diploması aldım. Sorumluluk sahibi bir öğrenciydim. Çalışkanımdır, doğru.

- 2008’de siz göreve geldiğinizde kriz vardı. Mama satışları, devam sütü satışları nasıldı? Etkilendi mi?

Çok etkilendik.

- Genelde en son çocuklardan tasarruf yapılır denir...

Öyle ama Türkiye’de zaten çok düşük bebek maması kullanımı... Krizde durdu diyebilirim büyümemiz. Zor bir dönemdi. Şirket o güne kadar büyüyordu ve benim genel müdür olduğum yıl büyümedik. Kriz vardı ve çok zor oldu benim için de. Büyük stres. Arkadaşlarımla oturduk birlikte çalıştık, zorluk döneminde strateji geliştirdik.

- Aldığınız en önemli karar ne oldu?

Misyonumuzu belirledik; tüm bebekler sağlıklı beslenmeli. Ve önce hep şunu söylüyoruz: Anne sütü en sağlıklısı ama anne sütü eksikse yanlış adreslere gitmeyin.

Demir eksikliği var

- Yapılan en büyük yanlış nedir? Pirinç unuyla mama yapmak mı?

Daha beterleri var. Mesela dadak. Çaya ekmek karıştırıyorlar. Bu çok görülüyor. Pirinç unuyla mama yapmak da var. Sebze suyu kaynatıp içine ekmek koyup veriyorlar bebeklere. Bebek bisküvisi de veriyorlar. Bisküviler çok şekerli, çok yanlış. İnek sütü bir yaşına kadar asla verilmemeli.

- Bu tip beslenen çocuklarda ne tür sorunlar oluyor?

Türkiye’de bu çok büyük sorun. Bebeklerin yüzde 56’sında demir eksikliği var. Gazi Üniversitesi’ne geçen sene Sağlık Bakanlığı için bir araştırma yaptırdık. 6-17 aylık 17 bin bebekten veriler toplandı. Bu sayı içindeki 3 bin 500 bebekten de kan örnekleri alındı. Yüzde 56 demir eksikliği çıktı. Demir eksikliği büyük sorun. Demir vücutta oksijeni taşıyan element. Bu azalınca fonksiyonlar bozuluyor. Beyne az oksijen gidince beyin daha az kapasiteyle çalışıyor. Potansiyelin azı oluyor.

- Siz 2008’de büyümedik demiştiniz. Daha sonraki yıllarda durum ne oldu?

2009’u büyümeden kapattık. 2010 yüzde 9, 2011 yüzde 29 büyüdük. 2012 hedefimiz yüzde 40 büyümek. Biz büyürsek bebekler sağlıklı beslenecek. Avrupa Gıda Endeksi’ne göre bebekler için tam uygun Milupa ve Bebelac. Bebeklerin ihtiyacı olan her şey var bu bebek mamalarında. Ama dediğim gibi önce anne sütü sonra geliyor. Sürekli olarak anne sütü içeriği araştırılıyor. Formül geliştiriliyor.

- Keçi sütü anne sütüne en yakın süt deniliyor...

Bu doğru değil. Aynı sorunlar keçi sütünde de var. Dünya Sağlık Örgütü ‘18 aya kadar inek sütü vermeyin’ diyor. 0-6 ay yalnızca anne sütü, sonra 2 çay bardağını geçmeyecek kadar ek besin. 6 aydan sonra bizde anneler ek besinlere yöneliyor süt unutuluyor. 2 çay bardağını geçmeyecek kadar ek besin yeterli.

- Türkiye’de herkesin bu mamaları alması mümkün mü? Geçim sıkıntısı içindekiler ne yapsın?

Biz çok araştırdık. Bilinçsizlik daha büyük sorun. Anneler bilmiyor hangisinin yararlı olduğunu. Bebelac’ın fiyatları uygun... Bir de burada önemli olan bebeklerin sağlığı.

Çok fazla sorumluluk duyuyorum çünkü bebekler geleceğimiz

- Numil Gıda Danone’nin. Bebelac ve Milupa mamaları neredeyse tüm dünyada tüketiliyor. Siz de annesiniz. Kendinizi böyle bir iş yaptığınız için şanslı hissediyor musunuz? Aynı zamanda da bu size farklı bir sorumluluk yüklüyor mu?

Hep şunu düşünürüm; bu kadar mı insan severek bir iş yapar. Ben Türkiye’de işini bu derecede severek yapan az insan olduğunu düşünüyorum. Çok şanslıyım. Evet çok da sorumluluk duyuyorum. Çünkü bebekler geleceğimiz. Ben farklı alanlarda deneyim kazanmıştım bu işe gelmeden önce. Okuduktan hemen sonra yurtdışında çalışmayı düşünmedim. Türkiye’ye döndüm. Kendi matbaa işimiz vardı orada çalıştım. İzmir’de Tatiş Holding’e girdim. Daha sonra İstanbul’a geri döndük o dönemde bir reklam ajansına girdim, sonra Unilever’e girdim. Algida’ya geçtim. Rusya’da dondurma işi lansmanında yer aldım. 1998 krizinde Rusya’daydım. İthalat imkansız hale geldi orada kriz döneminde. Yabancı insanlar geri gönderildi. Unilever Türkiye’ye geldim. Max markası o yıl yeni gelmişti, onun lansmanı oldu. Deterjan bölümlerinde de çalıştım. İkinci çocuğum kızım doğurduktan sonra işe ara verdim. Sonra buradan teklif aldım. O dönemde Hollandalı bir şirketindi Numil Gıda. Daha sonra Danone aldı. 2008 yılında Numil Gıda’ya genel müdür oldum.

GÜNDÜZ İNSANIYIM

- Spor yapar mısınız? Güne kaçta başlarsınız?

Spor yapıyorum fırsat buldukça. Çok erken kalkarım. İşten de 18.00 gibi çıkarım. Ben gündüzcü bir insanım. Gece insanı değilim. Sabah 05.00’te kalkarım ama gece 23.00’den sonra asla çalışmam. Spor yapıyorum. Pilates yaparım. Yürüyüş ve kayak yaparım. At binerdim eskiden, şimdi kızım biniyor. Sergi gezmeye bayılırım. Hemen hemen tüm sergilere giderim. Yemek yapmayı ve yemeği çok severim. Dostlarıma yemek pişirmekten çok keyif alırım. Yemek kitabı okurum gece yatmadan önce.

- Favori yemeğiniz?

Favorim kişim. Ispanaklı salatam özeldir. Bir de harika et pişiririm. 3 saat filan pişiriyorum bonfileyi... Çikolatalı sufleyi de güzel yaparım.

- Emeklilik hayaliniz var mı?

Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı’nda çalışıyorum. Herhalde ileride de çocuklar için çalışmaya devam ederim. Emekli olunca daha çok spor yapar, daha çok gezerim...

Sorun fiyat değil pazarın küçüklüğü

- Türkiye’de bebek maması tüketimi ne kadar oldu?

Türkiye’de yılda bebek başına tüketilen mama miktarı 10 kilo. Bu oran Polonya’da 40 kilo. Endonezya bizden geri bir ülke ama orada da bebek başına tüketim 18 kilo. Fransa’da 187 kilo. Bu konuda zavallı bir yerdeyiz! Fiyat değil sorun. Endonezya da zengin değil.

- En çok da sizin ürünleriniz satılıyor değil mi?

Evet. Biz bu pazarda birinci markayız. Yüzde 68 oranıyla lideriz ama sorun pazarın küçüklüğü. Bilinçli anne sayısı çok az. Dediğim gibi Bebelac daha hesaplı bir markamız. Ama bir bebeğin tüm ihtiyacını karşılayacak AB standartlarında bir mama. Milupa Aptamil’in içinde farkı bir bileşim var, bunun anne sütüne en yakın olduğu ispatlandı. Bu anne sütünde olan bağışıklığı kuvvetlendiren formül.

- Üretim Türkiye’de yapılmıyor değil mi?

Bebek mamaları yurtdışında üretiliyor. Devam sütlerinin bir kısmı burada üretiliyor. Bir de meyve suları Türkiye’de üretiliyor.

- Organik meyvelerle mi yapılıyor meyve suları?

Evet ama organik meyve bulamıyoruz Türkiye’de. Organik elma var ama başka meyve yok. Elma önemli bir hammadde, meyve sularının yüzde 60’ından çoğu elmadır. Diğer meyveleri ithal ediyoruz. Bizim ürünlerimizi kullanan bebeklerde yüzde 36 oranında antibiyotik kullanımı azalıyor. Biliyorsunuz antibiyotik kullanımını önlemek gerekiyor. Çok mecbur kalmadıkça vermemek lazım. Ama ne yazık ki Türkiye’de çok kullanılıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR