Bankalar Birliği bebeklere 1 milyon YTL ayırdı

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’na göre, Türkiye’de her yıl ortalama 1 milyon 400 bin çocuk doğuyor

Haberin Devamı

Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’na göre, Türkiye’de her yıl ortalama 1 milyon 400 bin çocuk doğuyor.

Ve ne yazık ki günde 110 bebek, daha yaşamının ilk aylarında ölüyor. Yani yeni doğan her bin çocuktan 29’u daha ilk aylarda yaşama veda ediyor. Bunun en önemli nedeni cehalet, eğitimsizlik ve maddi olanakların yetersizliği. Türkiye’de çocukların yüzde 25’i 4 yaşına kadar sadece bir kez doktor kontrolünden geçiyor. Doğum yapan kadınların yüzde 26’sı doktorsuz doğum yapıyor.

Türkiye Bankalar Birliği bu verilerden hareketle 2003 yılında bir kampanya başlattı. “Çok Yaşa Bebek” projesiyle bugüne kadar 36 ilde 49 hastanenin cihaz eksiklikleri tamamlandı.

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, bu projeyle ilgili bilgiler göndermiş. “Hastanelerin yenidoğan, çocuk acil ve yoğun bakım servislerine yapılan katkılarla bugüne kadar bu cihazlardan 10 bin bebeğin yaşama şansını artırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyor ve Çok Yaşa Bebek projesine devam etme kararlılığında olduklarını söylüyor.

Çok Yaşa Bebek projesi için ayrılan kaynak bu yıl artırıldı. Türkiye Bankalar Birliği, 2007 eylülüne kadar bebeklere 1 milyon YTL ayırdı.

Kampanya nasıl işliyor?
Doktorlardan ve hastanelerden gelen talepler değerlendirmeye alınıyor. Tıbbi cihaz talepleri, genellikle tıp kongrelerinde Çok Yaşa Bebek standlarında, www.cokyasabebek.org sitesine yapılan başvurularla belirleniyor. Cihaz alım ihalesini takiben bağış yapılacak hastanelere bilgi ulaştırılıyor. Cihazlar her yılın sonuna kadar hastanelere teslim ediliyor. Hastanelere verilen cihazların performansı da Türkiye Bankalar Birliği tarafından kontrol ediliyor.

***

THY Barzani’yle flört mü ediyor?
Türk Hava Yolları’nın Irak Genel Satış Acenteliği’ni Barzani’nin yeğenine vereceği iddiasını www.airporthaber.com’da okumuştum.

THY ile Barzani ailesi görüşmesinin Ankara’dan yani siyasilerce de yakından takip edildiği öne sürülüyordu. Biliyorsunuz, THY kendi ofislerinin bulunmadığı yerlerde Genel Satış Acenteliği veriyor ve bu acenteler THY adına çalışıyor.

THY Basın Müşaviri Ali Genç, bu iddialardan sonra bir açıklama gönderdi.

Açıklama şöyle: “Türk Hava Yolları’nın Irak Temsilciliği’ni almak için birçok firmadan teklif gelmiştir. Ancak bu firmalardan herhangi biri ile görüşme yapılmamıştır.”

Ezcümle, somut bir gelişme yok gibi... Peki “Barzani’nin yeğeni” denilen kişi kim? Serdar Barzani, Mesut Barzani’nin babası Molla Mustafa’nın yakın adamlarından birinin oğlu. Molla Mustafa kendisi için hayatını feda eden korumasının tüm çocuklarına sahip çıkmış. Serdar Barzani de onlardan biri. Serdar Barzani’nin Amerika’ya gidene kadar soyadı farklıymış. ABD’de “Barzani” soyadını almış ve o artık bir işadamı.

İddia edildiği gibi Barzani ailesiyle bir kan bağı yok. Ve şimdi ortağı olduğu şirket THY’nin Irak’taki acenteliğine talip.


Uzan gitti, Motorola ve Nokia Telsim’le el sıkıştı

Telsim Vodafone, Uzanlar’dan
3 milyar dolarlık alacaklarını tahsil edemedikleri için mahkemelik olan Motorola ve Nokia ile tekrar işbirliği yaptı. 1 milyar dolarlık yatırımla şirketin altyapısı yenilenecek

Vodafone Türkiye’nin CEO’su Attila Vitai, Motorola ve Nokia ile işbirliği yaptıklarını ve altyapılarını yenileyeceklerini söyledi. Uzan Grubu’ndan toplam 3 milyar dolar alacaklarını tahsil edemedikleri için mahkemelik olan iki şirketten Motorola ile işbirliği çerçevesinde 1 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını belirten Vitai, “İki yıl içinde faturalar ya da cep telefonu cihazları üzerinde çok durmayacağız, en büyük hedefimiz şebeke kalitesinin artırılması. Türkiye’deki en kaliteli şebeke bizim olacak” dedi.

TELSİM ADI GİDİYOR
Bu yatırımla en son teknolojiyi kullanacaklarını anlatan Vitai, Nokia ile de anlaşma imzaladıklarını, 3G ve IP’ye hazır hale geleceklerini kaydetti. Vitai, şöyle konuştu: “Motorola ile ilk kez anahtar teslim sözleşme uyguladık. Sözleşme, mevcut şebekeyi yönetmek, eski ekipmanları yenisiyle değiştirmek gibi adımları içeriyor. İşten çıkarma yapmıyoruz, çalışanlarımız bu süreçte Motorola için çalışacak. Motorola’ya transfer edeceğimiz eleman sayısı 300-400 civarında olacak. 3 ay ila 1 yıl arasında çalışacaklar ve sonra geri gelecekler. Motorola ile fiyatta anlaştık, gecikme riski yok, 8 yıllık işletimin maliyeti bize söylendi, biz de bu maliyet için yatırım yapmış olduk.”

Vitai, şebeke ve hizmet kalitesi yeterince iyileştirildiğinde Telsim adını bırakacaklarını belirtti. Vitai, “Bu yıl içinde marka olayını tamamlayacağız” yorumunu yaptı. Türkiye piyasasına geç girdiklerini, ancak stratejilerini çok uzun vadeli belirlediklerini de anlatan Vitai, “Pazara kısa dönemli kâr için değil, uzun dönemli girdik. Türkiye’nin 1 numaralı şirketi olmak istiyoruz. Son 6-7 ayda büyük başarılara imza attık” diye konuştu.

MOTOROLA: HİÇ GİTMEDİK
Motorola Başkan Yardımcısı Jose Figueroa da, Türkiye piyasasına ve Vodafone’a önemli taahhütlerinin olduğunu belirterek, “Müşterilere de en son teknolojiyi sunma taahhüdümüz var. Türkiye’den hiç ayrılmadık. Türkiye’ye her zaman inandık. Vodafone ile daha güçlü giriş yapma imkanına kavuştuk” dedi.

‘Pazar payımız % 24’ün üstünde’
Attila Vitai, baz istasyonu sayısını yüzde 17, şebeke kapasitesini yüzde 24 artırdıklarını, trafik sıkışıklığını yüzde 80, bağlanamayan aramaları yüzde 12, şebekenin müsait olmayışını da yüzde 11 azalttıklarını söyledi. Vitai, “Kasım sonunda yüzde 24’ten fazla pazar payımız vardı. Son 6 ayda 100 kişiden 40’ı Vodafone’u seçti. Aralık’ta pazar lideriyiz. 4-5 yılda pazar payımız yüzde 24’ün çok çok üzerinde olacak, 1 numara olmaya doğru gideceğiz. 10 yılda yüzde 10’dan fazla gelişme bekliyoruz” diye konuştu.

En pahalı reklam ‘Sınırlar ötesi’ kampanyasına yapıldı
Telsim Vodafone’un reklam kampanyasına da değinen Attila Vitai, yüzbinlerce sterline malolan ’Sınırlar ötesi’ reklamının bugüne kadarki en pahalı Telsim reklamı olduğunu söyledi. Vitai, “Telsim’in daha önceki reklamları ’Biz ucuzuz’ imajını veriyordu. Bu imaj Vodafone’un imajıyla tutarsızdı. Bu kampanyayla Telsim’in geçmişteki iletişim metodunu değiştirerek Vodafone’un gelecekteki stilini oluşturmaya çalıştık. 400 bin sterlin ya da 600 bin dolar olsa da rakamı önemsemedik” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR