Soyadı Boyner olanlar 5 yıl başka bir şirkette çalışmadan Boyner Holding’te çalışamıyorlar. Bunu biliyor muydunuz?
Şirket anayasaları varmış, benim de Perakende Günleri’nde haberim oldu.
Cem Boyner, Perakende Günleri’nde ‘Yaşam Boyu Başarı’ ödülünü Mavi Jeans Yönetim Kurulu Başkanı Sait Akarlılar’a verdi. Mavi Jeans, Boyner’in Türkiye’de en beğendiği şirketlerden biriymiş.
Ödülü de eliyle vermiş oldu Cem Boyner.
Ne güzel tesadüf!
Boyner törende yaptığı konuşmada, kızı Ayşe Boyner’in de Mavi Jeans’te çalıştığını söyledi.
Bu birçok şirkete örnek olmalı. Kurumsallaşmak, profesyonelliğin hakkını vermek için önce aile kendisinden işe başlamalı. Ne yazık ki birçok şirkette kızlar, oğullar pat diye yönetici koltuğuna oturuyor, ama yalnızca oturuyor, şirketler de oldukları yerde sayıyor ya da adım adım geriye gidiyorlar. Ezcümle Ayşe Boyner Mavi’de pişiyor!
Çeşme’de sakız ağaçları yeniden!
Çeşme denildiğinde kumru ve sakızlı dondurma aklıma hemen düşer. Bundan 2 yıl önce iş dünyasının duayenlerinden TEMA kurucusu Nihat Gökyiğit’le Çeşme’de yanına bir top sakızlı dondurma konmuş tatlımızı yerken, Nihat Bey, “Çeşme’nin sakızlı dondurması meşhur ama Çeşme’de sakız ağacı yok denecek kadar az, sakızlar Sakız Adası’ndan geliyor. Biz de bu konuya el attık, bir proje hazırlığındayız. Çeşme’de yeniden sakız ağacı yetiştirilsin istiyoruz” demişti.
İşte o proje hayat buldu. TEMA Vakfı ve Falım işbirliğiyle Çeşme köylerinde “Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz” kampanyası başladı.
Falım markasının sahibi Cadbury Firması bu projeyi bir sosyal sorumluluk projesi olarak üzerine aldı.
Bu proje kapsamında 5 bin 956 tane yeni, 17 bin 867 adet bozuk sakız ağacının aşılanması amaçlanıyor.
Proje 3 yıl sürecek ve adım adım büyüyecek. Çeşme’de köylüler sakız ağaçları konusunda bilgilendirilecek.
TEMA Genel Müdürü Deniz Ataç, çantasından kurutulmuş bir sakız ağacı dalını bana veriyor. Yaprağı kırıp kokluyorum, damla sakızı kokusu yayılıyor anında. Müthiş!
Deniz Ataç’tan sakız ağaçlarını dinliyorum. Sakız ağaçları uzun yıllar yaşıyormuş. Halen Çeşme’de sayısı hayli azalmış olsa da sakız ağaçları var ama çoğu bakımsız. Deniz Hanım anlatıyor: “Sakız ağaçları özen isteyen ağaçlar. Bu ağaçların bakımı yapılmazsa reçinesi olmuyor ve dolayısıyla sakız üretemiyor. Belli dönemlerde ağaçlara çentik atılıyor, bu çentiklerden sızan sakızlar bağbozumu şenlikleri dönemi gibi toplanıyor. Bu arada sakız aynı zamanda çok da pahalı. Çünkü tek üretici Yunanistan. 2000 yılında sakızın kilogram fiyatı 21 euro iken, şu anda 83 euro.”
Projede, her bir ağaçtan en az 350 gram ile 3 kilo arasında değişen sakız ham maddesi elde edilmesi planlanıyor.
Cadbury Firması’ndan Behiye Arsan, “İleride belki bir gün Türkiye’de yetişen ağaçlardan toplanan sakızlarla da üretim yaparız. Biz bu projeyi çevreci bir proje olarak benimsedik ama hepimiz aynı zamanda çok da heyecanlıyız. 3-4 yıl sonra Türkiye’deki sakız üretiminin katlandığını görmek istiyoruz” diyor.
Bu arada sakız çok önemli bir kozmetik hammaddesi. Damla sakızı yalnızca sakız üretimi için kullanılmıyor. Aynı zamanda ilaç üretiminde de sakıza başvuruluyor.
TEMA ve Falım güzel bir işbirliğinde buluştu, bu projeye Çeşme halkı ve yerel yönetimi de sahip çıkarsa, Çeşme’de yeniden sakız ağaçları olacak ve belki bir gün Türkiye’de sakız ihraç edebilecek.
Dipnot
Yunanistan sakız üretiminin yüzde 60’ını ihraç ediyor.