Avrupa’dan gelen turist azalıyor ama Brezilyalı, Çinli ve Hindistanlı sayısı artıyor

Haberin Devamı

İstanbul’a gelen turist sayısının arttığını, bu yüzden otel inşaatlarına hız verildiğini söyleyen The Marmara Grubu’nun CEO’su Hüseyin Öztürk, “İstanbul’da 32 bin oda var. Geçen yıl 6.9 milyon turist gelmiş. 16 bini 4-5 yıldız. Barcelona’ya 9 milyon turist gelmiş, 55 bin oda var. İstanbul, Barcelona gibi 9-10 milyona ulaşınca dar boğaz yaşanacak. Bu yüzden otel inşaatlarına ağırlık verildi. 6 bin 500 oda inşaat halinde şu anda İstanbul’da” dedi. Avrupa’daki krizin 2012’de sektörü daha fazla etkileyeceğini kaydeden Öztürk, “Avrupa’da kriz var ama biz çok önceden başka pazarlar arayışına girmiştik. Bu pazarlardan biri Brezilya’ydı. THY’nin direkt uçuları turist sayısını artırdı. Hindistan ve Çin’den gelenlerin de sayısı artıyor” dedi.

The Marmara Grubu’nun CEO’su Hüseyin Öztürk’le Taksim The Marmara’da buluştuk. The Marmara Grubu, bu yılı ataklarla geçirdi. Taksim The Marmara Oteli yenilendi. Grubun diğer otelleri de renovasyon sürecine girdi. Şehir otelciliğinde büyüme kararı alan, yurtdışına da açılan grup, son olarak da İstanbul’da tarihi bir hamamı aldı. The Marmara Grubu’ndaki son gelişmeleri Hüseyin Öztürk’le konuştuk.

- Kaç oteliniz oldu? Yeni oteller açtınız...

10 otelimiz var.

- Çoğu İstanbul’da değil mi?

Avrupa Yakası’nda 3 otelimiz var, 3 rezidans da Anadolu Yakası’nda. Avrupa Yakası’nda Esma Sultan davet mekanımız. Antalya, Bodrum ve Manhattan’da otellerimiz var. Ayrı yerlerde ayrı genel müdürler yönetiyor otelleri ama hepsi merkezden kontrol ediliyor.

- Grup hem otellerin sahibi hem de kendi işletiyor...

Türk otelciliğinde önceliklerimiz var. Bazı departmanlarımızı dışarıya verdik yani yönetimi çözüm ortaklarımızla yapıyoruz. Bazılarını da başka işletmecilere verdik.

- Taksim’deki otelinizin altındaki Cafe Marmara artık yok. Neden oradan vazgeçtiniz?

Kârlılık hesaplarımıza baktığımızda vazgeçmemiz gerekiyordu. Aslında vazgeçmedik, bu alanda çok iyi yatırımlar yapan Doors Grubu’na teslim ettik. Çok deneyimliler kendi alanlarında, İstanbul’un en iyi restoranlarını açtılar, iyi bir grup. Burası da güzel oldu.

- Şimdi Taksim’deki otelin üst katı da farklılaşacak diye biliyoruz. Ne olacak en üst katta?

Yine Doors Grubu’yla anlaştık. Üst katı farklı bir konsepte dönüştürecekler. Şu anda bizde bilmiyoruz, ben iyi bir konsepti getireceklerini ve üst katımızı renklendireceklerini düşünüyorum.

- Taksim The Marmara’dan başlamak istiyorum. Bu kadar merkezde olmak çok avantajlı, Taksim İstanbul’un merkezi, hep hareketli... Dezavantajı nedir?

Çok avantaj var. Dezavantaj sanırım şu: Burası hiç uyumuyor. Burada kalanlar her yere gidebilirler, manzarası güzel. Dezavantaj hiç uyumuyor olması. New York gibi burası. Buraya gelenler bu gerçeği de biliyor. Şehrin kalbinin attığı yerde, harika bir manzarada kalıyorlar. Bence bu manzarayla İstanbul satılabilir. Yerimiz çok avantajlı. Eski İstanbul ayaklarımızn altında.

Trafiğe kapanması iyi olur

- Trafik sorun değil mi? Taksim’in trafiğe kapanması sizin için iyi olacak mı?

Bence iyi olacak.

- Ne zaman kapanacak?

Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş biliyor, biz tam olarak bilmiyoruz.

- Grup son dönemde atakta. Yeni hangi projelere imza attınız?

Biz son 3 yılda yeni yerler aldık. Manhattan’da yeni bir yer daha aldık. İkinci yerimiz oldu Amerika’daki. Şişli’de ikinci oteli açtık.

- Manhattan’da yine otel mi olacak?

Evet ama tam tarihi belli değil. 2-3 sene içinde açacağız.

- İstanbul’da yeni yatırımlarınız var mı?

İlk defa size söylüyorum, daha çok yeni. Bir hamam aldık. Mimar Sinan yapıtı. 1.200 metrekare. Çok heyecan verici bir proje. Entresan bir yapı olacak. Esma Sultan’ı nasıl ortaya çıkardıysak burası da aynı şekilde olacak. Dünya çapında konuşulacak. 3 senede 3 mülk koyduk portföyümüze. Yeni portföyler üzerine de çalışıyoruz.

- Bodrum ve Antalya otelleriniz var. Ama artık siz şehir otelciliğinde mi büyüyeceksiniz?

Evet. Artık karar aldık, resort otelciliği yapmayacağız. Kararlıyız. Antalya gibi yerlerde değil, İstanbul’da büyüyeceğiz.

- Antalya ve Bodrum kapanacak mı?

Kapatmayacağız. Antalya ve Bodrum otelleimiz kıymetli taş olarak kalacak. 50-60 euroya satılan ikinci şehirlere de gitmeyeceğiz. İstanbul’da çok oda talebi var.

- Farklı rakamlar geliyor kaç yatağa ihtiyaç olduğuyla ilgili. Bazı kişiler abartılı buluyor rakamları...

İstanbul’da 32 bin oda var. Geçen yıl İstanbul’a 6.9 milyon turist gelmiş. 16 bini 4-5 yıldız. Londra, Paris bir yanda kalsın, Barcelona’ya 9 milyon turist gelmiş, 55 bin oda sayısı var. İstanbul, Barcelona gibi 9-10 milyona ulaşınca dar boğaz yaşanacak. Bu yüzden de otel inşaatlarına ağırlık verildi. 6 bin 500 oda inşaat halinde şu anda İstanbul’da.

- 5 yıldız mı şart?

Değil. 3 yıldıza da ihtiyaç var.

- Avrupa’da kriz var. Turist sayısı düştü. Geçenlerde Türkiye’deki golf turizminin Avrupa’daki krizde etkilendiğini öğrendim... Size nasıl yansıyor AB krizi?

Avrupa’daki kriz etkiliyor. Bizim Haziran-Ağustos dönemimiz Arap ülkeleri dönemimizdir. Bizim ilk Suadiye’deki rezidansımız da bu ülke misafirleri içindi. Bizler için Körfez ülkeleri talebi eskiden beri yoğun.

- Dizilerin de etkisi oldu...

Genelde artırdığını biliyorum ama bizim hep iyiydi Arap turist oranımız.

THY’nin uçuşları etkiledi

- Misafirlerinizin ne kadarı Arap ülkelerinden, ne kadarı Avrupa’dan?

Yüzde 40’ı Türk, yüzde 40 Amerika ve Almanya, sonra Araplar ve daha sonra İtalya, İspanya, İngiltere geliyor. Brezilya’dan da misafirlerimiz var. THY’nin direkt hat koyması turist sayılarını artırdı.

- Türkiye’de İstanbul’da turistlerin kalış süresi çok az: 2.1 gün. Sizin oteliniz için oran nedir?

Bizde 2.7 gün ortalama.

- 2012 nasıl geçecek?

2012’de kriz daha çok etkileyecek. Her sektörü etkiler. Bizi de etkiler. Kriz dönemlerinde ilk kısılan olay da toplantı yapılacaksa 5 yıldızlı da değil 4 yıldızlı otelde toplantı yapmak olur. Allah’tan bizim 4 yıldızlı 2 otelimiz var! Avrupa’da kriz var ama biz çok önceden başka pazarlar arayışına girmiştik.

- Hangi ülkelere yöneldiniz?

Bu pazarlardan biri Brezilya’ydı. Hindistan ve Çin’den de misafirlerimiz oluyor ve büyüyor.

*****


KAHVALTIMI OTELLERDE YAPARIM

- Siz turizm kökenli değilsiniz. Finans geçmişiniz var. Nasıl oldu otelciliğe geçişiniz?

Ben yatırım bankacısıyım. Finans sektöründe çalıştım. 1989’da proje finansmanıyla bankacılığa başladım. 2006 yılına kadar finans sektöründe devam ettim. The Marmara Grubu’nun bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak atandım. Aile şirketin kurumsallaşmasına karar vermişti. Türkiye’de çok nadir olan bir işi gerçekleştirdi aile. Yönetim kurulumuzda 3 bağımsız üye, aileden bir kişi var. Aile şirketlerinin sürdürülebilir olması için bu yapıyı kurdu. Daha sonra aile CEO’luk görevini de bir profesyonele vermeye karar verdi ve yönetim kurulundan beni uygun gördüler. CEO olarak bana düşen karlılığı artırmak, verimliliği artırmak, ileriye yönelik büyüme planları yapmak, vizyon yaratmak ve yeni yatırımları takip etmekÖ Bunlar otelcilik gerektirmiyor, yatırım bankacılığı kökenli olmam avantaj. Ben grubun büyümesi ve iş modellerinin değişmesi, kurumsallaşma için grubun başındayım.

- Siz ne sıklıkla otellerdesiniz? Yani CEO ’luk yaptığınız otellerde kalıyor musunuz?

Ben sabahları mutlaka burada kahvaltı yapıyorum. Daha doğrusu bazen Pera, bazen Şişli bazen de Taksim otelimizde kahvaltı yapıyorum. Bu benim için gözlem de oluyor. Çayın tadından, kadın arkadaşlarımızın saçına kadar her şeye bakıyorum. Her otelde 9.00’da müdürler toplantısı olur, o toplantılara dinleyici olarak katılıyorum. Daha sonra genel müdürlük ofisimizde çalışıyoruz. Akşamları genelde 19.30 gibi çıkıyorum. Seyahatlerim de çok oluyor.

- Kendinize zaman ayırdığınızda ne yaparsınız?

Yelken, tam bir deniz tutkunuyum. Oğlumla yelken yapıyorum. Yazın sıkı yelkenciyiz baba-oğul. Kış aylarında da kayak yaparız. Golfcüyüm aynı zamanda.

*****


Şehir otelciliğinde en büyük Türk markasıyız

- Körfez ülkelerinde yatırım yapmayı düşünür müsünüz?

Aslında enteresan biçimde Türk markası olarak orada biliniyoruz. Mısır’da olaylar almadan önce işletmecilik yapalım diye düşünüyordum ama olaylar çıktı malum. Biz o ülkelerde işletmeci olmayı düşünüyoruz. Ama yatırım düşünmüyoruz. Oralarda hukuk yapısı belli değil, yatırım zor.

- Müşterileriniz ne kadarı iş amacıyle otelinizde kalıyor?

Biz yüzde 60 iş dünyasına hitap ediyoruz. Bedava internet bağlantımız var. Avrupa’nın hiçbir yerinde bedava internet yok. Ayrıca toplantı salonlarımız da çok iyi, bu yüzden de hep dolu.

- Son yıllarda Türkiye’ye yabancı otel zincirlerinin ilgisi arttı, önümüzdeki yıl gelecek olanlar da var. Rekabet sizi nasıl etkiliyor?

Yabancı zincirler hep işletmeci. Biz hem mülk sahibiyiz hem de işletmeciyiz. Biz İstanbul şehir otelciliğinde en büyük Türk markasıyız. Bu avantaj. Bence yerel marka olmamız da çok önemli. İstanbul’da büyük markalar genelde yabancı, biz bu yüzden çok gururluyuz. Amerika dediğimizde Hilton zinciri aklımıza geliyor, Uzakdoğu’da güçlü grup Mandarin... Her yerin lokal markaları var. Almanya’da Steinberger var. Biz de buranın yerel markasıyız ve gururluyuz. Yabancı markaları da rakip olarak görmüyoruz.

- Kaç kişi çalışıyor grupta?

İstihdam değişebiliyor zaman içinde. 2 bine yakın bir istihdam yaratıyoruz.

*****


İstanbul yüksek fiyatları hak ediyor

- Fiyatlar çok arttı. En üst seviyede mi yoksa daha da yükselecek mi İstanbul’da oda fiyatları?

Avrupa Kültür Başkenti seçilmenin de etkisi oldu. İstanbul’a yatırımcılar geliyor. İstanbul bu fiyatları hak etti. Tarihi mirası, yeni açılan eğlence yerleri, restoranları, kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle İstanbul bunu hak ediyor. Sosyal hayat çok iyi İstanbul’da. İstanbul’a inanılmaz sanatçılar geldi. Biz de bazı isimleri misafir ettik. Eskiden gelmek istemedikleri bir ülkeydik, şimdi hepsi geliyor.

- Boğaz’daki bazı okulların turizme açılması söz konusu, Boğaz’da otel sayısı artmalı mı?

Boğaz çok özel. Boğaz otelleri çok iyi fiyatlama yapıyor. Bence tarihi miras korunmalı bunlar yapılırken. Buna da özen gösterileceğine inanıyoruz.

- Fiyatlar ne kadar arttı İstanbul’da önceki yıllara oranla? Otellerin çoğu da hep dolu... Fiyatlar daha da artar mı?

Yüzde 21 arttı fiyatlarımız. 2012’de doyuma ulaşacak diye düşünüyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR