Hastane konusunda Anadolu’ya ağırlık verdiklerini söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, “Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz. Anadolu’da 7 hastanemizle hizmet veriyoruz. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene bu sayı 850 bindi” dedi.
Erhan Kamışlı Esas Holding Yönetim Kurulu üyesi. Pegasus, Electro World, Medline, AFM sinemaları gibi markalarıyla havacılık sektöründen sağlık sektörü ve gayrimenkule farklı alanlarda yatırımları olan Esas Holding’te sağlık alanın sorumluluğu Erhan Kamışlı’da. Grubun sağlık ve gayrimenkul yatırımlarıyla ilgilenen Erhan Kamışlı’yla Esas Holding’in Kavacık’taki merkezinde buluştuk. 1964 doğumlu olan Erhan Kamışlı, Şevket Sabancı’nın kızı Emine Sabancı Kamışlı’nın eşi. Çiftin 2 oğlu var. Erhan Kamışlı tam bir golf tutkunu, ‘ailesi ve golf tutkusu’ hayatının vazgeçilmezleri.
Adana doğumlusunuz. Ne zaman ayrıldınız Adana’dan?
İlk, orta ve liseyi Adana’da tamamladım. Daha sonra Amerika’ya California Üniversitesi’ne gittim. Uluslararası İş İdaresi ve Ekonomi okudum. Bitirdikten sonra döndüm. Dış ticaret şirketine girdim.
Başarılı bir öğrenci miydiniz?
Yok hayır. Orta seviyedeydim. Türkiye’de değil ama Amerika’da okul hayatını sevdim. Farklı bir eğitim anlayışları var. Bana eğitimi sevdirdiler.
Dönmemeyi düşündünüz mü Türkiye’ye? Yurtdışında kariyer yapmayı hiç düşünmediniz mi?
Düşündüm bunu ama ben tek çocuğum, ailem için döndüm. Dış ticaret şirketinde çalıştıktan sonra Çimsa’ya girdim. Çimento sektöründen önce tekstil sektöründe de deneyimim oldu. Mersin’de çalıştım. Akçansa’da çalıştım. Uzun yıllar çimento sektöründeydim. 2008 yılına kadar bu alandaydım. Ve siz de biliyorsunuz, Esas Holding’in çatısı altına girdim daha sonra. Sağlık ve gayrimenkul sektörüyle ilgili çalışmaya başladım.
Her ikisi de Esas Holding için yeni...
Evet. Yeni alanlar bizim için. Gayrimenkulde çok iyi yatırımlarımız oldu. Sağlık sektöründe de Anadolu’da büyüdük.
6 hastaneniz var...
Evet. Anadolu’da 7 hastanemiz var. İstanbul, Ankara ve İzmir’de hizmet veren Medline Acil var, ayrıca sağlık alanında yeni başlattığımız Medline Evde Sağlık Hizmetleri var. Sağlık alanında 3 bölümdeyiz. Bunların en eskisi Medline Acil. 1995 yılında kuruldu. Alanında ilkleri yaptı. Hastaneler çok yeni. 2008 yılından itibaren başladık sağlık yatırımlarına. Evde Bakım alanında ise 6 aylık bir geçmişimiz var. Başta İstanbul’da büyümek istiyoruz bu alanda.
İstanbul’da Esas Holding’in bir hastanesi olacak mı?
Anadolu’ya ağırlık verdik. İstanbul’da yokuz ama arayış içindeyiz. Toplam 550 yatağımız var. Bu sayı zaman içinde emin adımlarla büyüyecek. 45 ambulansımız var. Bizim ambulansların kırmızı kuşaklı olanların hepsi doktorlu. Mavi kuşaklı ambulanslarımız farklı, onlar hasta taşıma amaçlı. Biz bu hizmeti doktorlu ve en iyi teknolojik olanaklarla verdiğimiz için farklıyız.
Kaç hastaya hizmet veriyorsunuz?
Bu yıl 1 milyon hasta bakacağız Anadolu’da. Geçen sene 850 bindi.
Bütün hastaneleriniz SGK’lı hastalara bakıyor değil mi?
Evet. Biz tamamen Anadolu halkının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hizmet veriyoruz. Sağlık herhangi bir iş gibi değil, insan hayatına dokunuyorsunuz. İnsan hayatına dokunduğunuz her alanda feragat edemezsiniz ekonomik olarak. Bizim bakışımız bu. Sağlıkta en iyi ve etik olanı yapmalısınız. Ekonomik anlamda bu yüzden işimiz zor. Biz uzun vadeli düşünüyoruz.
Doktor etik olmalı
Sağlık sektöründe bir değişim yaşandı. Taşlar da henüz oturmadı. Doktorlar tarafına baktığımızda sorun var. Özel hastanelerde de sorunlar var. Sizce aksayan yönler neler?
Türkiye’de sağlık hizmetlerine bakınca, kişi başı tüketim 600-650 dolar yılda. Bu sürdürülebilir değil. 3 bin-6 bin dolar arası olan çok gelişmiş ülkeler var, bu olamaz Türkiye’de ülkenin gerçekleri ortada ama 1.000-1.500 dolar olabilir. Hastaneye gitme sayısı artıyor Türkiye’de. Eskiden hastaneye ulaşma sorunu vardı. SGK uygulaması da çok şeyi değiştirdi. Bence bu olumlu oldu. Ancak bu sorun yok demek değil. Doktorlar diyorsunuz. Doktorun teknik tarafının iyi olması yeterli değil. Etik olmalı. Doktorlar ticari bakmamalı.
450 liraya da bakan doktor da var...
Bu çok istisna.
İstanbul’da bazı özel hastanelerde bu rakamlar var...
Biliyorum ben de böyle doktorları. İnanılır gibi değil aradaki uçurum. Muayenenin böyle bir bedeli olması çok anormal. İstanbul’da farklı bir durum var. Bazı doktorlar çok uçuk. Anadolu doktorları 5-6 euroya hasta bakıyor . Anadolu’da hastane yapınca 5 euroya hasta bakıyorsunuz. İnanın biz çk olaya şahit oluyoruz, çok yetenekli doktorlarımız var.
İstanbul’da hastane açarsanız...
Biz de İstanbul’da arayış içineyiz. Genel hastane istiyoruz. Bakıyoruz. Lokasyon da önemli. Dediğim gibi ticari bakmıyoruz. Uçuk rakamlar bizde asla olmaz.
EŞİMLE ADANA’DA DEĞİL LONDRA’DA TANIŞTIK
Emine Hanım’la Adana’da mı tanıştınız?
Hayır. Ben Londra’dayken ortak arkadaşlar sayesinde tanıştık. 19 yaşında ve 21 yaşında iki oğlumuz var. Büyük olan Fethi Amerika’da okuyor, küçük olan Kerem Lugano’da lisede okuyor. O da daha sonraki yıl Boston Üniversitesi’ne gidecek. 22 yıldır evliyiz.
Sizin tutkunuz golf...
Evet. Ben golf oynuyorum. Çok rahatlatıyor beni.
Başka meraklarınız var mı?
Kibrit kutusu biriktiriyorum 18 yaşımdan beri. Gittiğim restoranlardan alırım. Başkasının getirdiğini almam.
Eşinizin sanatla ilgisi var, sizin?
Çağdaş resim sanatına meraklıyım. Koleksiyoner değilim ama kendime göre sevdiğim sanatçıları izlerim. Kuzay var genç ressam, eski ekollerden Selim Turan ve Adnan Çoker, Özdemir Altan’ı beğenirim. Her gittiğim yerde müzeleri gezerim. Küçük oğlumda da merak var. Müze ve cami gezer. Her caminin tarihini araştırır. Çok ilgili ve meraklı bir çocuk. Ayrıca şarap kavım var, çok özel...
Nasıl, merak ettim?
Özel günlere göre de biriktirdim diyelim. Mesela 1964 tarihli şaraplarım var, doğum tarihim. 1993 tarihli, 1991 tarihli şaraplarım var. Evlilik yıldönümleri ve çocuklarımızın doğum tarihlerine özel koleksiyonlarım var.
Tatillerde ne yaparsınız?
Ben boş oturmam tatilde. Sevmem. Güneşle aram yok. Sıcak sevmem. En sevdiğim tatil yeni sahada golf oynadığım tatil. Golf kulüplerinde dünyanın en iyi aşçıları oluyor. Yeni lezzetleri de denerim. Dubai’de Emirates Golf Club tesislerinde oynadımen son, çok keyifliydi.
Yemek tatsız diyen olunca oturup hasta yemeği yiyorum
Esas Holding çatısı altında sağlık sektörü yatırımlarının payı büyüyecek mi?
Sağlık sektörü bizim Esas Holding içinde küçük. Sağlık sektöründe 100 milyon dolarlık yatırım yaptık. 7 hastanemiz oldu. 150 milyon ciromuz olacak bu yıl sağlık alanında. Adana, Aydın, Antalya, Kayseri, Eskişehir, Konya, Kütahya’da hastanelerimiz var. Gayrimenkul büyüyor hızla, Electro World çok hızlı büyüyor, AFM sinemalarımız çok iyi gidiyor.
Hastanelerinize ne sıklıkla gidiyorsunuz?
Hastaneleri tek tek geziyorum. Hasta ziyareti yapıyorum. Yanıma doktor almadan gidiyorum. En çok yemek şikayeti var. ‘Yemek tatsız’ diyenler var, oturup hasta yemekleri yiyorum. Ameliyata alınacak hasta, yemek istiyor, vermiyorlar hastanın eşi doktoru sıkıştırıyor. Bilinçsizlik var toplumumuzda.
Son yaşanan olaylar da bunu gösteriyor?
Doktorların işi çok zor. Hastane güvenliği çok önemli.
4-5 euroya hasta bakılan tek ülkeyiz
Ameliyat sayıları artıyor. Doktorlar hastaneler para kazansın diye hastalara gereksiz işlemler yaptırıyorlar iddiaları var.
Biz inanın bunların çok dışında bir anlayıştayız. Biz baskı yapmıyoruz doktorlara. Doktorlara çok fazla baskı olduğunu duyuyoruz. Biz uzun vadeli bakıyoruz. Medikal olarak güçlü ve etik olarak da düzgün doktor alıyoruz biz. Ayrıca büyük kuruluşlar girmemiş sağlık yatırımına, kişiler girmiş. Biz sistemi kuruyoruz, kültürü yaratmak önemli. Standartlarımız belli. Ben tüccarlık yapmıyorsam doktor da yapmayacak. Bence başarının anahtarı bu. Portföyü, saygınlığı önemli doktorun. Özellikle küçük yelerde bunlar çok daha iyi takip ediliyor. İyi sağlık hizmeti vermek için kurumların iyi geliri olmalı. Şu anda güçlü durmak için bu şart. Ben şu andaki sağlık sisteminde gelir ayağında sorun olduğunu görüyorum.
Bu söyleniyor ama çok sayıda yatırımcı da bu sektöre girmek istiyor. Yabancı fonların da ilgisi var.
600’e yakın hastane var Türkiye’de, büyük bölümü şahıslarda. Çok zorlanıyorlar. Gelirler marjinal. Alacağınız parayı devlet söylüyor. Kalp ameliyatı şu kadar, diye. 4 euroya hasta bakılıyor. Bu çok düşük. 4-5 euroya hasta bakılan tek ülke sanırım Türkiye.
Anadolu’da 1 milyon hastaya bakacağız İstanbul’da yer arıyoruz
Haberin Devamı