Ali Koç: Akşamları evde bursiyerlerden gelen mektupları okuyorum

Haberin Devamı

MESLEK LİSELERİ MEMLEKET MESELERİ PROJESİ....

‘Bir şey değişir, her şey değişir’ diye bir söz var. Dün Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi ve Koç Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç’un sabah kahvaltısı davetinde bu sözün ne kadar doğru olduğunu düşündüm. 2006 yılından bu yana Koç Holding, Meslek Lisesi Memleket Meselesi adıyla bir proje yürütüyor. Meslek Liseleri’nde okuyan öğrencilere burs veriyor. Bugüne kadar bu burslardan 8 bin öğrenci yararlandı.

Meslek Lisesi denildiğinde kafalarımız çok karışık. Aslına bakarsanız ilk akla gelen imam hatipler. Her şeyde olduğu gibi bu konuda da net olarak önümüzü görmemizi engelleyen siyasi hesaplar yıllardır yol almayı engelliyor. Oysa, ‘Her şeyi yaparım abiciler’den kurtuluşun anahtarı Meslek Liseleri. Ara eleman yetiştiriyorlar ve Türkiye’de bu alanda çok büyük bir açık var. Bu arada toplantıda konu oldu, onlar kendilerine ’stratejik eleman’diyormuş, Meslek Lisesi Memleket Lisesi projesi sorumluları ise ‘aranan eleman’ diyor. Her ne dersek diyelim, sonuçta farklı iş kollarında yetişmiş ara elemanlara ihtiyaç olduğu açık.

Daha çok tohum ekmeli

Ali Koç, meslek liseleri gerçeğine bakarken aslına bakarsanız projenin adının ne kadar doğru olduğunun da altını çizdi:

“Biz şirketimizin insan kaynaklarına büyük önem veriyoruz. Nitelikli elemanlarla çalışmak istiyoruz. Çünkü iyi rekabet etmemiz için bu gerekli. Ülkeler de aynı şekilde. Türkiye dünyanın 18’inci büyük ekonomisi ve global alanda rekabet etmesi için nitelikli insan gücüne ihtiyacı var. Bizim önümüzdeki 17 dünya ekonomisine baktığımızda meslek liselerine nasıl baktıklarını görüyoruz. Tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yok. Türkiye’de otomotiv sektörüne bakın. Mühendislik, işçilik var. Fabrikalar mükemmel tesis ödülleri alıyor. Demek ki tohum ekince bunun karşılığı alınıyor ama ne yazık ki ülkemizde tohum ekilecek çok alan var. Daha çok tohum ekmek gerekiyor.”

Koç Holding, bu projeyle meslek liselerinde bu bursu alan öğrenciler Koç Topluluğu şirketlerinde staj yapıyor ve istihdam önceliği kazanıyor.

TOFAŞ, FORD OTOSAN, MİGROS, OTOKOÇ, TÜPRAŞ okullarda kurdukları laboratuvarlar ve branş bölümleriyle projeyi destekliyor. 81 ilde, 262 okulda 8 bin meslek lisesi öğrencisi eğitim bursunun yanısıra proje kapsamında koçluk hizmetinden de yararlanıyor. Öğrencilerin her sorununu anlatacağı bir büyüğü oluyor. Öğrencilerin anlatımıyla, arkalarında birinin olduğunu düşünüyorlar.

Okulum yetkili serviste

İşte bu öğrencilerden 4’ü geçtiğimiz günlerde bir başarıya da imza attılar.

Dünya Bankası tarafından ‘Türkiye’de Gençlik: Geleceğimizi Şekillendirelim’ başlığı altında düzenlenen Yaratıcı Kalkınma Fikirleri Yarışması’nın Meslek Liseleri kategorisinde Koç Holding bursiyerleri olan Birmot İzmir Konak Motor Mesek Lisesi öğrencilerinin ‘Okulum Yetkili Serviste’ projesi birinci oldu. Öğrenciler, öğretmenleri, öğrencilerin koçları, proje sorumluları da aramızdaydı.

Öğrenciler birinci oldukları projelerini kendileri anlattılar.

‘Bir iş yerinde işe başladığımızda duvara çarpmış gibi oluyoruz. Çünkü tesisler, servisler yeni teknolojiyi takip ediyor ama biz 1945 model motorla eğitim alıyoruz’ diyen öğrenciler, bu gerçekten yola çıkıp ’Okulum Yetkili Serviste’projesini hazırladı. Projeyle meslek lisesi öğrencilerinin teknik derslerini otomotiv sektöründe faaliyet gösteren tüm yetkili servis ve otomobil fabrikalarının bünyesinde almaları öneriliyor.

Böylece meslek lislerinde teknolojiden mahrum verilen eğitim çağdaş bir hale gelebilecek. Hem işveren teknolojiyi bilmeyen bir elemana eğitim verme yükünden kurtulacak hem de öğrenciler daha donanımlı olacak.

Ali Koç, bursiyerlerden gelen mektupları akşam evine gidince okuduğunu ve çok duygulandığını da anlattı. Hatta Bitlis’ten kendisine yazan Seyran Tünca’nın mektubunu da bizimle paylaştı. Bitlis Ticaret Meslek Lisesi’ne gönderildiğinde her şeyin bittiğini düşünen Seyran’ın burs aldıktan sonra her şeyin yeniden başladığını düşündüğünü anlattığı mektubundaki, ‘küçük hayatların büyük umutları’ sözü ise en başında yazdığım gbi aslında çok şeyi özetliyordu.


***



Bu bursu almasam okuyamazdım

Koç Holding Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl Proje ve hedefleriyle ilgili bilgileri özetledikten sonra Diyarbakır’dan Bursa’ya Türkiye’nin farklı illerinden gelen öğrencilerin düşüncelerini anlattıkları kısa bir film de izledik. Öğrencileri dinlerken söyledikleri sözlerden birkaçına gelince...

- Babam öldü, dedem 8 çocuğun bakımını üstlendi. Ama yetemiyor. Bu bursu almasam okuyamazdım..

- 12 kardeşiz. Geçim sıkıntımız var... Bu burs önümü açtı...

- Babam fırında çalışıyor. Kardeşlerim de okuyor ama babam hepimize yetişemiyor...

- Yükler hafifleyebiliyormuş. Hayat köprüsünün yarısını çıkardığımı düşünüyorum...

Öğrencileri dinlemek insanı her şeye rağmen umutlandırıyor. Bir dokunuşla hayatların nasıl değiştiğini gösteriyor.


***



NİMET ÇUBUKÇU MESLEK LİSELERİ’NE DOKUNSA!

Nimet Çubukçu Milli Eğitim Bakanlığı görevine geldiğinden bu yana yenilikler yapıyor. Konuya hakim bir portre çiziyor. Meslek Liseleri konusunda da yapılacak ne kadar çok şey olduğunu gösteren bu proje Nimet Çubukçu’nun elinde bir Meslek Liseleri atılımına neden dönüşmesin, diye düşünüyor insan. 1.5 milyon meslek lisesi öğrencisi var.

DİĞER YENİ YAZILAR