Rahmi Koç'un kurucusu ve Onursal Başkanı olduğu TURMEPA, bilinen adıyla "Deniz Temiz Derneği" bu yaz sahillerde denize zarar veren tesislere ve yatlara göz açtırmayacak.
Deniz Temiz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, yönetim kurulu üyeleri İbrahim Yazıcı, Asaf Güneri ile TURMEPA Genel Müdürü Levent Ballar'la yemekteydik.
Öncelikle altını çizmekte yarar var: TURMEPA yenilenmiş. Üniversitelerle, profesyonel kadrolarla ve belediyelerle işbirliği içinde yeni projeler üretmiş ve bu yaz bunları uygulamaya başlıyor.
Geçtiğimiz yıl "mavi bayrağı" kaybeden Antalya sahilindeki birkaç plajdan konuşmaya başlıyoruz, biz -Türk basını olarak- çok konu etmedik ama örneğin Alman W kanalı ZDF günlerce Türkiye sahillerindeki kirlilikle ilgili haberler yaptı.
Cerrahoğlu hemen bu noktadan yola çıkarak şunu söylüyor: "Antalya'da 5 yıldızlı, hatta 7 yıldızlı tesisler yapıldı. 100 milyon dolarlık tesisler yapılıyor, 3 milyon dolara arıtma tesisi yapıyorlar ama çalıştırmıyorlar" diyor.
Neden mi? Çünkü arıtma tesisini çalıştırmak masraflı.
Sahiller taranacak...
Ancak bu yanıt elbette bir gerekçe olamaz. Milyon dolarlarını bu tesislere yatıranlar 5 yıl 10 yıl sonrasını da düşünmeli. Deniz kirlendiği takdirde kim gelir Antalya'ya, Bodrum'a?
İşte bu yaz Deniz Temiz Derneği l Haziran'dan itibaren belediyelerle işbirliği halinde sahilleri tarayacak. Arıtma için önlem almayan tesisler mühürlenecek.
Sorun yalnızca sahillerdeki tesisler değil. TURMEPA bu yaz Göcek'te yatlar için de iki sıvı arıtma gemisini devreye sokuyor. Her biri 160 bin euroya mal olmuş. Deniz vidanjörü, yatların atıklarını toplayıp belediyelerin gösterdiği arıtma tesislerine ulaştıracak.
Göcek'ten söz açılınca, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın mavi yolculuk koylarındaki arazileri tahsise açması konusu da göndeme geliyor. Cerrahoğlu, "Kesinlikle karşıyız. Yatlarla bu koylara gelenler dev tesisleri görmek istemiyor sahillerde. Türkiye'nin bir koyunda l ay kalan 45 metrelik 3 teknenin Türkiye'ye katma değeri 1.5 milyon dolar. Bunlan kaçırmak mı istiyor Türkiye?" diye soruyor.
Kanser ilacı denizlerden
* Kanser ilaçlarının yüzde 65'i denizden temin ediliyor.
* Dünyada yılda 2.7 milyar litre yağ denizlere boşaltılıyor.
* Dünyada her saat 675 ton çöp denize boşaltılıyor.
* Türkiye'de yılda 2.6 milyon ton tehlikeli aük çıkıyor.
* Türkiye'de atıkların yüzde 70'i denize dökülüyor.
100 milyon dolarlık oteller arıtma tesisini çalıştırmıyor
Rahmi Koç'un kurucusu ve Onursal Başkanı olduğu TURMEPA, bilinen adıyla "Deniz Temiz Derneği" bu yaz sahillerde denize zarar veren tesislere ve yatlara göz açtırmayacak...
Haberin Devamı