Son dakika rahim ağzı kanseri haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan rahim ağzı kanseri ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını rahim ağzı kanseri haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan rahim ağzı kanseri gelişmeleri de dahil olmak üzere 281 rahim ağzı kanseri haberi bulunmuştur. Tüm rahim ağzı kanseri haberleri aşağıda listelenmiştir.
HPV nedir, belirtileri ne? Kimler HPV aşısı yaptırmalı? HPV aşısı nerede yaptırılır? Dünyada her gün 7 kadından biri rahim ağzı kanserine yakalanıyor, her gün 3 kadın ise hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 2 bin kadın bu kanser türüyle tanışıyor. Oysa rahim ağzı kanseri, aşı ile önlenebilir tek kanser türü. Cinsel yolla bulaşan Human Papiloma Virüsün (HPV) neden olduğu rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV aşısı yapılması gerekiyor. Pek çok kişinin sağlık hizmetlerine, taramalara ve maliyeti yüksek olan HPV aşılarına ulaşımı oldukça zordu. HPV aşısının ücretsiz olması yönünde yapılan çağrılar sonuç verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlık bütçesinin görüşmelerinde HPV aşısının bakanlık tarafından karşılanıp karşılanmayacağına ilişkin soruya yanıt verdi. Yerli HPV testlerinin kullanılacağını belirten Koca, TÜSEB'i görevlendirlerini duyurdu. HPV aşısı ile ilgili gelimeler de pek çok kişi tarafından merak edilirken, belirtileri ve aşı ile ilgili detaylar da araştırılıyor. Peki, HPV nedir, belirtileri ne? HPV aşısı nedir? Kimler HPV aşısı yaptırmalı? HPV aşısı nerede yaptırılır? HPV aşısı ücretsiz mi? İşte detaylar…
Erkeklerin yüzde 40'ını etkiliyor! Temasla bulaşıyor, umumi tuvaletler, hamamlar ve ortak havlulara dikkatHPV virüsü, sadece kadınları değil, erkekleri de etkiliyor. Rahim ağzı kanseri gibi kadınlarda sık görülen kanserlerin yanı sıra, anal kanserler, penis kanseri, gırtlak kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin de nedenlerinden biri olan HVP virüsünden aşı ile korunmak mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel de HPV'nin genellikle erkekler aracılığıyla bulaştığını belirtiyor ve bu nedenle HPV aşısının erkekler için de önemli olduğunu vurguluyor. Erkeklerin de aşılanması, hastalığın yayılmasını önlemede kritik bir rol oynuyor.
Adana Büyükşehir'den kadınlara danışmanlık hizmetiAdana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Başkanlığı ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi iş birliği ile “Bağımlıkla Mücadelede Ailenin Rolü” ve “Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı” seminerleri düzenlendi.
'Rahim ağzı kanseri, 30-44 yaş grubunda artış gösterdi'Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Mine Dağgez, "Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanser. Bu hastalık daha çok genç kadınlarda, üreme çağındaki kadınlarda görülebilen bir hastalık. Son yıllarda da özellikle 30-44 yaş grubunda artış görülen bir hastalık" dedi.
'Rahim ağzı kanserinde taramaların önemi büyük'Serviks kanserinin, dünya çapında kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Doç. Dr. Esra Nur Tola, “Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99,7'sinde HPV tespit edilir. HPV dışında serviks kanseri risk faktörleri düşük sosyoekonomik düzey ve sigaradır. İlginç olarak erkek partneri sünnetli olanlarda serviks kanseri daha az görülür. Erken evrede belirti vermeyen rahim ağzı kanserinde taramaların önemi büyüktür. HPV aşısı 12 yaşından itibaren hem kadınlara hem erkeklere önerilir” dedi.
Rahim ağzı kanseri için kritik uyarı: Erkek çocukların aşılanması şartRahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu ve HPV aşısının devlet politikası haline getirilerek aşılama programına girmesi gerektiğini söyleyen Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, HPV aşısının hem erkek hem de kız çocuklarına erken yaşta yapılmasının önemine işaret etti. Prof. Dr. Ünal, “Esasında erkeklerin aşılanması gerekiyor. Bu virüsü erkekler taşıyor ve bulaştırıyor. Dolayısıyla 9 ila 15 yaş arasındaki erkek çocuklarının aşılanması şarttır” dedi.
Her 2 kadından 1’i rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor! Uzmanı hastalığın nedenini açıkladı ve uyardı!Dünya genelinde her yıl ortalama 500 bin kadının yaşamını tehdit eden rahim ağzı kanseri, Türkiye'de de ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Yılda 3 bin kadına bu teşhis konulurken, ne yazık ki 1.500 kadın Rahim ağzı kanserine bağlı olarak yaşamını yitiriyor. Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı. Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu da kadınları rahim ağzı kanserine karşı bilinçlenmeye davet ederken hastalığa ve erken tanının önemine dair de bilgiler verdi.
"Rahim ağzı kanserinin farkında ol, kansere dur de hayata yol ver’’Sosyal Medyanın kadın fenomenleri, Gaziosmanpaşa Meydanında trafik ışıklarının kırmızı yandığı anda, rahim ağzı kanserinin farkındalık rengi olan mavi tonlarda kıyafetlerle yoldan geçen arabalara ellerindeki uyarı yazılarını göstererek dans etti.
Doktorken mühendisliğe başladı; kanser tedavisinde önemli çalışmaya imza attıOndokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükriye Bilge Gürsel meme kanserinde yapay zekanın kullanımına dair çalışmasıyla adından söz ettiriyor. Prof. Dr. Gürsel'i meslektaşlarından ayıran en önemli özelliği, bu çalışmayı sadece bir doktor olarak değil, aynı zamanda bilgisayar mühendisi olarak bizzat kendisinin bitirme teziyle gerçekleştirmiş olması. Gürsel, Ondokuz Mayıs Tıp Fakültesi'nde doçentken, üniversite sınavlarına yeniden girerek bilgisayar mühendisliğini kazandı. 3 yıl sonra mühendislikten yüksek onur derecesiyle mezun olurken, tıpta da profesörlüğe yükselmişti. Mühendislikteki bitirme tezinde ise, doktorluğunu konuşturdu; rahim ağzı ve meme kanserinde tedavi sonrası meydana gelebilecek nüksleri, yapay zeka ile yüzde 92 doğruluk oranıyla önceden belirleyebilen pilot bir çalışmaya imza attı.
Sadece kadınları değil erkekleri de etkiliyor! 'Öldüren tehlike' temasla bulaşıyorKadınlar arasında en yaygın kanser türlerinden biri olan rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü, erkekleri de etkiliyor. HPV, anal kanserler, penis kanseri, gırtlak kanseri gibi kanser türlerinin de nedeni olarak da ortaya çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, bulaş çoğunlukla erkekler aracılığı ile olduğundan aşının erkeklere de yapılması hastalığın yayılmasında kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Menopoz sonrası kanamalara dikkat: Rahim kanseri belirtisi olabilirKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Dolanbay, menopoz sonrası gelişebilecek kanamaların rahim kanserinin bir belirtisi olabileceğini belirterek, “Erken tanı konulursa jinekolojik kanserlerin tedaviye çok iyi yanıt verdiği unutulmamalı” dedi.
Cinsel yolla bulaşıyor! Erken teşhis büyük önem taşıyorKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Atağ, rahim ağzı (serviks) kanserinin tüm kanserlerin yüzde 10’unu oluşturduğu ve 3. sıklıkta görülen kanser olduğunu belirterek, “Rahim ağzı kanseri, tarama testleri ile erken teşhis edilebilecek bir kanserdir” dedi.
HPV aşısı ile kanserden korunmak mümkün! 'Aşılanıp kanser olan hasta görmedim'Her yıl üç yüz binden fazla kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Rahim ağzı kanserinden, HPV aşısı ile kurtulmak mümkün. 9-15 yaş arasında yapılan aşı ile kız çocuklarının ileriki yaşlardan HPV virüsü kaynaklı kanserlere yakalanmasının önüne geçilebilirken, aşılama 45 yaşına kadar uygulanabiliyor. HPV aşısı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, aşının hayat kurtardığına dikkat çekerek, "HPV aşısının kesinlikle ulusal aşı programına girmesi gerekir. HPV’ye bağlı gelişen kanserler, aşı ile engellenebilir. Yüzlerce rahim ağzı kanseri ameliyatı yaptım, içlerinde bir tane bile aşılanmış hasta yoktu. Aşılanıp serviks kanseri olmuş hasta görmedim.” diye konuştu.
Aşılama tedavisi kimlere yapılır kimlere yapılmaz?Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Bozdağ, açıklanamayan gebeliklerde tercih edilen aşılama tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Akciğerleri tamamen temizliyor, kansere karşı çok etkili! Cinsel gücü ve sperm sayısını artırıyor, kan şekerini dengeliyor! Günde iki kere tüketen...Kalp-damar sağlığını destekliyor, akciğer kanseri, rahim ağzı kanseri gibi kanser türlerinden koruyor. Enfeksiyon gelişimini önlüyor, sindirime yardımcı oluyor ve kan şekerini dengeliyor. Kemikleri güçlendiriyor, kilo vermeyi sağlıyor, cinsel gücü ve sperm sayısını artırıyor. Birçok hastalık için mucize etkilere sahip bu besin, saçları besliyor ve uzaması da sağlıyor. Bir ay boyunca günde iki kere tüketenlerin akciğerlerini baştan aşağı temizliyor...
Rahim ağzı kanseri erkekler için de tehdit yaratıyorErkeklerde genital bölgede siğil olarak kendini gösterebilen HPV virüsü ile kadınlar arasında en sık görülen 4. kanser türü olan rahim ağzı kanseri arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Yapılan araştırmalar eşleri rahim ağzı kanseri olan erkeklerin yüzde 75’inde HPV virüsü görüldüğünü gösteriyor. Uzmanlar HPV virüsünün sosyal ve psikolojik etkilerinin kanser kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.
Erken teşhis hayat kurtarıyorSağlıklı bir toplum ve ilerleyen yaşlarda daha kaliteli bir ömre sahip olmak için koruyucu hekimliğin önemi ön plana çıkıyor. İç hastalıkları uzmanı Dr. Filiz Çalışkan, koruyucu hekimlik ile birçok önemli hastalığın erken teşhis ve tedavisinin mümkün olduğunu belirterek, yaş gruplarına göre yapılması gereken taramalar hakkında bilgiler verdi.
Sigara bilinen 69 kanserin nedeni1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle PAÜ Hastanesinde çeşitli etkinlikler düzenlenerek kanser farkındalığına dikkat çekildi.
Kadınlarda sık görülen hastalıklara dikkat! Kontrolleri aksatmayın!En sık görülen kadın hastalıkları arasında yumurtalık kisti, çikolata kisti, miyom, adet düzensizliği, rahim ve rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri, idrar kaçırma, HPV bulunuyor. Ciddi hastalıklara maruz kalan tüm kadınların, en doğru ve güvenilir yöntemlerle tedavisinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ateş Karateke ve Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, kadın hastalıkları ve kanserleri hakkında bilgi verdi.
Rahim ağzı kanserinin tespiti için test kitiAnkara'da Hacettepe Üniversitesi, kadınların evde rahim ağzı kanseri testi yapabilmesi için kit geliştirdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gültekin, "İnce çubuk olan test kitinin doğruluk oranı yüzde 98. Kadınlarımız jinekoloji masasına yatmadan evde rahim ağzı kanseri testi yapabilecek" dedi.
Erken teşhisle rahim ağzı kanserinin tedavisi mümkün!Bilinen vakaların neredeyse tamamına yakını HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan rahim ağzı kanseri, çoğu kanser türünde olduğu gibi erken teşhis edilirse başarılı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Peki, Rahim ağzı kanseri belirtileri ne? Rahim ağzı kanserinin tedavisi nasıl yapılıyor? HPV virüsü nedir, nasıl bulaşır? HPV aşısı ne zaman yapılmalı? Doç. Dr. Derman Başaran, rahim ağzı kanserini anlattı.
Tüm HPV tipleri aynı kanser riskine sahip değil!Kadın Hastalıkları, Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Telce Ayşen Küçükceran, rahim ağzı kanserine neden olan yüksek riskli HPV tipleri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
Rahim ağzı kanseri hakkında doğru sanılan 10 yanlış!Rahim ağzı kanseri dünyada en sık görülen kanserler arasında 4. sırada yer alırken, 45 yaş altındaki kadınlarda ise 2. sıraya yükseliyor. Dünyada her yıl 604 bin kadın rahim ağzı kanserine yakalanıyor ve bu hastaların yaklaşık yarısı hayatını kaybediyor. Oysa dünyada en sık görülen kanserlerden biri olan rahim ağzı kanseri aslında düzenli yapılan taramalarla önlenebiliyor!
Rahim Ağzı Kanseri ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki rahim ağzı kanseri haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.