Son dakika Ortopedi ve Travmatoloji haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Ortopedi ve Travmatoloji ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Ortopedi ve Travmatoloji haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan ortopedi ve travmatoloji gelişmeleri de dahil olmak üzere 455 ortopedi ve travmatoloji haberi bulunmuştur. Tüm ortopedi ve travmatoloji haberleri aşağıda listelenmiştir.
Uzmanı uyardı! Orta yaşlı kadınlarda daha fazla görülüyorDiz kireçlenmesi hakkında uyarılarda bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Bülent Sever, diz artti olarak da tanımlanan diz kireçlenmesinin, diz eklem kıkırdağının aşınarak görevini yerine getirememesi olduğunu belirtti. Sever,“ Hasta yaşam kalitesini bozan bir diz ağrısı yaşar” dedi.
Sakatlıklar amatör sporcularda daha çok görülüyorSpor yaralanmaları, sanılanın aksine profesyonel sporcular yerine, amatör sporcularda veya uzun süre sportif aktivitede bulunmayıp nadiren spor yapanlarda daha çok görülüyor. Medicana Ataköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Özkunt, ciddiye alınmayan ve zamanında tedavi edilmeyen yaralanmaların daha sonra sadece spor hayatının değil, günlük aktivitelerin de aksamasına neden olabildiğini belirterek, "Spor sonrası şikayetlerin devamı durumunda; bağ kopması, kemik ödemi ve kıkırdak hasarı gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor" dedi.
Diz önü ağrısının kendiliğinden geçmesini beklemeyinGündelik yaşam içinde merdiven inip çıkarken ya da çömeldikten sonra diz önünde ağrı yaşanması çoğu kişinin başına gelebilen yaygın bir durum. Ancak ağrı hastanın hayatını ciddi şekilde etkilemediği için genelde hekime başvurmak için geç kalınabildiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Budak Akman, “Dizin önündeki ağrı birkaç günde düzelmezse, dizi hareket ettirmede zorluk yaşanırsa zaman kaybetmeden hekime başvurulmalı” dedi. Prof. Dr. Akman, özellikle son yıllarda çok daha yaygın olarak kullanılan diz içi enjeksiyonlar ile bu ağrıların kontrol altına alınabileceğine işaret etti.
Kar ve buzda yürürken ani hareket etmeyinOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Karaaslan, vatandaşları kış aylarında oluşabilecek kar ve buzlu alanlarda yürürken dikkatli olmaları konusunda uyararak, “Sert dönüş ve ani hareketlerden kaçınmak her zaman çok önemlidir” dedi.
Tiroidinizin nedeni donuk omuz sendromu olabilir! Yavaş yavaş gelişir, kadınları daha çok etkilerOmuz eklemindeki kapsül adı verilen dokuda iltihaplanma ve kalınlaşma olarak ortaya çıkan donuk omuz sendromunun görülme sıklığı gün geçtikçe artıyor. Günümüzde birçok insan hareketsiz yaşamın da etkisiyle, omuz eklemlerindeki hareket kısıtlılığı ve ağrıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Tedavide genellikle fizik tedavi ve özel egzersizler uygulansa da kimi vakalarda cerrahi müdahaleler de söz konusu oluyor. Donuk omuzun nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamış olsa da omuz yaralanmaları, hareketsizlik, diyabet, kardiyovasküler hastalık ve tiroid bozuklukları gibi sistematik hastalıklarla da ilişkilendiriliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu da donuk omuz sendromunda hareketsiz yaşama dikkat çekerken, donuk omuz gelişme riskini artıran diğer nedenlere de değindi.
Türkiye'de ve dünyada en sık görülen hastalık! İşte eklem ağırlarının en büyük sebebi...Türkiye'de ve dünyada en sık görülen eklem ağrısı sebeplerinden biri kıkırdak aşınması halk arasındaki tabiri ile kireçlenmedir. Eklem ağrısı nüfusun yaşlanması, obezitedeki artış ve hareketin azalması gibi etkenlere bağlı olarak da giderek daha fazla hastada görülmektedir. Özellikle hastalığın ilerleyen aşamalarında yarattığı hareket kısıtlılığı nedeniyle kişilerin yaşam kalitesinin ciddi şekilde etkilendiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç, kıkırdak aşınmasının erken aşamalardaki hastalarda kök hücre uygulaması ile etkili sonuçlar alınabildiğini söyledi.
Okullarda tehlikeli oyun! 'Kanlı Para' birçok hastalığa davet çıkarıyor‘Kanlı Para’ adlı oyun okullarda giderek yayılıyor. Şiddet içeren oyun yasaklansa da öğrenciler gizlice ellerinden kan akana kadar oynuyor. Uzmanlar oyunun bulaşıcı hastalıklara ve kalıcı hasarlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Cep telefonu kullanan herkese uzmandan kritik uyarı geldiOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mutlu Güngör, hayatımızın bir parçası haline gelen akıllı telefonlar başta olmak üzere tüm teknolojik araçların uzun süre aynı pozisyonda kullanılmaları durumunda duruş bozukluğuna bağlı kamburluğa neden olduğunu belirterek alınması gereken önlemleri açıkladı.
Sağlıklı yaşam için yapılan bilinç spor yapmak kalça ağrılarına neden olabilir!Son zamanlarda özellikle pandemiyle birlikte kişilerin kendi başına spor yapmaya çalıştığını hatırlatan Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Budak Akman, “İnsanlar, sosyal medyadan gördükleri bazı hareketler ve çalışma stilleriyle spor yapıyor. Bilinçsizce yapılan spor kalça ağrılarına ve kalça bölgesindeki bazı sorunlara yol açabilir. Spor yaptıkları veya tempoyu artıkları zaman oluşan ağrıların üstüne gitmemeleri gerekir. Çünkü bu ağrılar kronikleşebilir. Basit bir tedaviyle geçebilecekken daha karmaşık daha kompleks hale gelebilir. O yüzden sporla ilgili yaralanma, zorlanma özellikle o bölgede şişlik ve morarma gibi bir bulgu oluşursa hemen ortopedi uzmanına başvurmalarında yarar var. Aksi takdirde daha büyük sorunlara ve daha büyük yırtıklara yol açabilir” dedi.
Tatilcileri bekleyen büyük tehlike! Güneşlenirken kabus oluyor, giyotin gibi kesiyor: Geri dönüşü yokParmakları giyotin gibi kesiyor, güneşlenirken kabusa dönüşüyor. Önemsiz görünse bile el yaralanmalarının geri dönüşü olmayan duyu ve fonksiyon kayıplarına yol açabileceğine dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Can Hürel, “Böyle bir yaralanma halinde bilgili kişilerin yapacağı ilk yardım çok etkili olacaktır. Duyu ve fonksiyon kaybına yol açabileceği için evde tedavi etmek yerine bir uzmana başvurulmadır” dedi.
Covid-19 sonrası avesküler nekroz artış gösterdiSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İsmail Büyükceran, Covid-19 tedavisi için kullanılan kortizon sonrası 'Avesküler Nekroz' hastalığının artış gösterdiğini ve görülme yaşınının da düştüğünü belirtti. Dr. Büyükceran, 20'li yaşlardaki bazı hastalara ise protez tedavisi uygulamak zorunda kaldıklarını söyledi.
Doktordan rezalet hareket! Ameliyat öncesi görüntülendi: Çikolata sandımAntalya'da ameliyat öncesi ‘bıçak parası’ isteyen Doç. O.C.’nin hastasından aldığı 40 bin lirayı sayıp çekmecesine koyduğu ana ilişkin görüntüler ortaya çıktı. İddiaları reddeden O.C. 'pes dedirten' sözlerle kendini savundu. İşte haberin detayları...
Bu belirtiler varsa dikkat edin! Yıllarca fark edilmeden ilerliyorGenellikle sinsice ilerleyen ve her yaşta görülebilen kemik tümörleri kimi zaman hiç belirti vermeden ilerleyebiliyor. En sık diz, kalça ve omuz bölgelerinde görülüyor. Tümör aşırı büyüyerek kemiği zayıflatabiliyor. İşte kemik tümörünün belirtileri ve tedavi süreci ile ilgili merak edilen detaylar...
Depremin merkezinde sahte doktor yakalanıp, tutuklandıKahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde özel bir hastaneye sözde yardıma giden sahte ortopedi ve travmatoloji uzmanı, polis tarafından yakalanıp çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.
Doktorlar görünce inanamadı! Karnından ve bacağından çıkardılarYıllarca ağrılarından rahatsız olan 74 yaşındaki Ömer Demir, geçirdiği iki kalça protezi operasyonu sonrası doktorların gerekli bulmasına rağmen yeniden ameliyat olmak istemeyince kalçasındaki protez vücudunda hareket etmeye başladı. Baş kısmı karnından diğer parçası bacağından çıkarılan protezle ilgili konuşan Demir, "Neredeyse karnına girecek’ dediler, benim tuhafıma gitti. Protez buradan çıksa gelip karnıma girse farkında olmam mı dedim, ameliyat olmadım. Şu an Allah’a şükür, yürüyorum, ameliyat olduğum bacağımda hiç sorun yok, doktorlarıma güveniyorum” dedi.
Ağır okul çantaları bel ve omuz ağrılarına neden olabilirÇocuğun vücut ağırlığından yüzde 10-15 daha ağır olan bir okul çantası taşımasının bel, omuz ve ellerde ağrıya yol açtığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç, alınan önlemlere rağmen uzun süreli sırt ve boyun ağrısı çeken çocuklar için mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğine işaret etti.
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararlara göre, çok sayıda kamu kurum ve kuruluşlarında atamalar gerçekleştirildi.
Gençlerde omuz çıkığı daha zor iyileşiyorOmuz çıkığı şikayetlerinde en çok rastlanan yaşın 20’li yaşlar olduğuna değinen Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Omuz çıkığı çoğunlukla spor travmalarından sonra oluşuyor. Özellikle 20 yaş ve altında çıkığın tekrarlama ihtimali yüzde 95’lerdedir. Tekrarlayan Omuz çıkmalarını genellikle yüzerken ve gece yatarken yapılan normal aktiviteler sırasında da görüyoruz. Yüzme, futbol ve basketbol olarak bahsettiğimiz sportif aktiviteler çıkığın tekrarı için risk teşkil ediyor” dedi.
Uzmanı uyardı: Patolojik kırıklar hastanın hayat kalitesini ciddi şekilde etkiliyor Bazı kişilerde herhangi bir travma olmadan ya da çok küçük bir travmaya bağlı olarak kırık ortaya çıkabiliyor. Bu durumu yaratan en önemli unsurun osteoporoz, kanser ve osteomiyelit olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Koray Başdelioğlu, “Patolojik kırıklar tedavi edilmediği takdirde ağrı ve özellikle ilgili bölgede ya da eklemde fonksiyon kaybına yol açabilir. Bu durum hastanın hayat kalitesini ciddi şekilde etkiler” dedi.
'Skolyoz kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha fazla görülüyor'Skolyozun kız çocuklarında erkeklere göre 4 kat daha fazla görüldüğüne değinen Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Çaçan, “Bir eğriliğin skolyoz olabilmesi için en az 10 derece ve üzerinde olması gerekir. İlk tanıda yaş ne kadar küçük ve eğrilik ne kadar büyükse ilerleme ihtimali o kadar büyüktür. Bu eğrilikler daha çok ergenlikten önce başlar ve ilerleyicidir. Hastanın ergenlikten sonra iskelet sisteminin olgunlaşmasıyla birlikte ilerlemesi durur” dedi.
Dinç yaşlanmanın yolu gün aşırı sporda yatıyorÖzellikle 40 yaşından sonra vücuttaki kas kitlesinin azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Gün aşırı yapılan spor her yaşta olduğu gibi ileri yaşta da sağlık açısından faydalıdır. Spor yapan yaşlıların kas kitlelerinde kayıp olmadığı için diyabet, kalp damar hastalıkları gibi metabolik hastalıklardan da korunma mümkün. Kişinin yaşına ve durumuna uygun yapılan sporun eklem hastalıklarına hatta Alzheimer’a karşı dahi koruyuculuğu bulunuyor” dedi.
Ortopedi Ve Travmatoloji ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki ortopedi ve travmatoloji haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.