Son dakika öğretim üyesi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan öğretim üyesi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını öğretim üyesi haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan öğretim üyesi gelişmeleri de dahil olmak üzere 10.589 öğretim üyesi haberi bulunmuştur. Tüm öğretim üyesi haberleri aşağıda listelenmiştir.
Artvin'deki heyelanın "moloz çığı" şeklinde gerçekleşmişArtvin'in Arhavi ilçesinde meydana gelen ve 100 bin metrekarelik bir alanı etkileyen heyelanın, Türkiye'de çok fazla tanımlanmamış moloz çığı türü olduğu tespit edildi.
Van Gölü'nden çıktı, ilk kez tescillendi! Ekonomiye kazandırılacakVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Kılıçer, ponza (volkanik kayaç türü) madeninden "nanofiber" üretti.
Asgari ücret zammında son viraj! Uzmanlar artışla ilgili oran verdiSivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abulkadir Yüksel, “2024 yılı enflasyonu şu an için yüzde 47 seviyesinde. Aralık ayı sonu itibarıyla yüzde 45 seviyelerine düşeceğiz. Bu noktada yüzde 45'lik bir zam yapılırsa 2025 yılı asgari ücreti 24 bin 650 TL olur" dedi.
"Sıla bebek" ve "Narin" davalarında flaş gelişme! Meclis Araştırma Komisyonu gözlemci olacakÇocukların Her Türlü Şiddet, İhmal ve İstismardan Korunarak Akıl, Ruh ve Beden Sağlıklarının Gelişimi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, Sıla bebek ile Narin Güran'ın ölümüne ilişkin Tekirdağ ve Diyarbakır'daki duruşmalara gözlemci olarak katılacak.
Adana'da vatandaş zehir soluyor! Üniversite arazisinin dibinde çöp depoluyorlarAdana'da belediyeler tarafından çöp döküm alanına götürülmesi gereken çöplerin boş araziye atılarak yakılması tepki topladı. Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Kara, “Çöp yakımı sonucu ortaya çıkan dumana maruz kalan insanlarda akciğer hastalıkları sorunu gözükmektedir” dedi.
Şanlıurfa'da geciken yağışlar yüzünden tohumlar toprakla buluşamadıTürkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da geciken yağışlar, hububat ekim tarihini değiştirdi. Kentte birçok çiftçi Ekim ayında ekilmesi gereken hububat tohumlarını, Aralık ayına girilmesine rağmen toprakla buluşturamadı. Harran Ovasında çiftçilerin tedirginliği sürerken, uzmanlar ise kuraklığa karşı önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Adanalı akademisyen Çin'de Türk baharatlarını tanıttıAdana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Kola, Çin’de katıldığı bir programda Türkiye’nin baharatlarını katılımcılara anlattı.
Adanalı profesör, yapay zeka yardımıyla 18 binden fazla atasözünü bir araya getirdi: Bin 200 yıllık çalışma tek bir yerdeAdana'da yapay zeka kullanılarak 18 binden fazla atasözü içeren Türkiye'nin en kapsamlı dijital atasözleri sözlüğü oluşturuldu. Bir yıl içerisinde atasözü sayısının 30 bine çıkarılması hedeflenirken, projenin yürütücüsü Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Çetin, "Okuyucu burada en eski metinlerimizden, yani Orhun yazıtlarından 20'nci yüzyılın başına kadar kaydedilmiş tüm atasözlerini bulabilecek. Projemiz aynı zamanda bin 200 yıllık bir süreci kapsayan tarihi bir çalışmadır" dedi.
Ucuz ürün almak isterken paranızdan olmayın! Dolandırıcılar 'indirim' yalanıyla avlanıyorSon günlerde Efsane Kasım indirimleri nedeniyle internet siteleri üzerinden alışverişler artarken, uzmanlar, dolandırıcıların her zaman yeni yeni taktikler geliştirdiğini, özelikle sahte sitelere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Bilgisayar Mühendisliğinden Öğretim Üyesi İlker Korkmaz, “İndirim mesajlarına ve uçuk indirimlere çok dikkat edelim. Linkleri hemen tıklamayalım. Çok iyi sahte oluşturuyorlar. En hızlı, en çabuk ‘ben kaçırmayayım' mantığına yönelmeye çalışıyorlar” dedi.
Kent merkezinden fay geçen 24 ili tek tek saydı: Çok dikkat edilmesi gerekiyor!Bursa'nın Karacabey ilçesinde belediye tarafından düzenlenen deprem panelinde Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; 24 ilin kent merkezinden diri fay geçtiğini belirterek; " Özellikle buraların tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor. Türkiye'nin birçok yerinde deprem üretme zamanını doldurmuş ve yeterli gerilimi biriktirmiş faylar var." dedi.
Karadeniz'de korkulan oldu! ‘Nehirlerde mikroplastiğe rastlamadığımız örnek yok’Karadeniz’de son dönemde yapılan bilimsel araştırmalar, dereler ve nehirlere bırakılan atıkların denize ulaşıp önemli bir kirlilik kaynağı oluşturduğunu ortaya koydu. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, “Son 10 yıl içinde mikroplastik sayısında belirgin bir artış yaşanıyor. Artık nehirlerde mikroplastiğe rastlamadığımız bir örnek bile yok” şeklinde uyarıda bulundu. Bu bulgular, bölgedeki su kirliliğinin ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerin giderek arttığını gösteriyor.
Ülke genelinde 10 tane Anadolu Parsı olduğu tespit edildi!TÜRKİYE'de neslinin tükendiği düşünülürken, 2019'da ilk kez görüntülenen Anadolu parsına yönelik fotokapanla yürütülen çalışmalarda ülkede şu ana kadar 10 erkek birey tespit edildi. Fotokapanlarla kaydedilen görüntülerde net olmayan biri dışında tüm bireylerin erkek olduğu belirlendi. Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Dr. Yasin Ünal, "Anadolu parsı bireyinin dişisinin, akrabasının, hatta yavrusunun olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Denizin akciğerleri ‘deniz çayırları’ yok olma tehlikesi ile karşı karşıyaMersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz ekosistemi için önemli rol oynayan deniz çayırlarının yok olma eşiğine geldiğini belirterek, “Mersin Körfezi son kaldıkları yer. Yaptığımız çalışmalarda bu türün artık ortadan kalkmaya başladığını tespit ettik. Bu türün korunması için projeler yürütüyoruz” dedi.
Çukurova Üniversitesi akademisyenlerinden afetlere ve iklim değişikliğine karşı bitki fabrikaları çözümüÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldız Daşgan, laboratuvar ortamında kurulan ‘Bitki fabrikaları’nın her geçen gün artan kuraklık, sel, fırtına ya da salgın hastalıklar gibi iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı gıda güvenliğini korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla geliştirilen tarımsal bir üretim modeli olduğunu söyledi.
Diyarbakır'da Amida Höyük'te heyecanlandıran keşif: Çanakkale gazisine ait olduğu ortaya çıktıDiyarbakır'ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
Dünya havacılık tarihinde bir ilk: Türkler başardı! Bayraktar TB3 kısa pistli bir gemiden iniş kalkış yapmayı başaran ilk İHA olduDünya havacılık tarihinde bir ilke imza atıldı. Bayraktar TB3 İHA kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı olarak tarihe geçti. ‘Türkler dünyada bir ilki başardı’ sözleri Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ifadelerini kullandı. Bu ne anlama geliyor? Kısa pistli bir gemiden bir SİHA'nın iniş ve kalkış yapmayı başarması ne anlama geliyor ve neden önemli? İşte konunun ayrıntıları...
Çukurova'yı besleyen suyun yüzde 75'i boşa akıyor! 'Açık kanal sistemi yol açıyor'Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Özekici, Çukurova'nın bereketli topraklarını besleyen Seyhan Baraj Gölü'ndeki su kayıplarına dikkat çekerek, "Barajdan alınan 100 birim suyun ancak 25 birimi arazide kullanılıyor. Kapalı basınçlı sulama sistemleriyle bu verimi 90 birimlere çıkarabiliriz. Bu nedenle devletin, yeni yapılan projelerde olduğu gibi kapalı, basınçlı sulama sistemlerine kaynak ayırarak hızla harekete geçmesi hayati önemde" diye konuştu.
Bu sütunlar bir imparatorluğun çöküşüne tanık oldu: Çanakkale'deki antik madende bin 600 yıldır bırakıldığı gibi duruyorÇanakkale'nin Ezine ilçesindeki antik taş ocağında bulunan yaklaşık 10 metre uzunluğundaki Roma Dönemi'ne ait yaklaşık 1600 yıllık granit sütunlar ilk günkü halini koruyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, “Çanakkale'nin Ege Denizi kıyısındaki Alexandria Troas Kenti'nin yakınındaki taş ocaklarından çıkarılan bu sütunlar ve diğer mimari bloklar Akdeniz çevresindeki bütün kentlere dağıtılıyordu" dedi.
Öğretim Üyesi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki öğretim üyesi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.