Son dakika müsilaj haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan müsilaj ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını müsilaj haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan müsilaj gelişmeleri de dahil olmak üzere 315 müsilaj haberi bulunmuştur. Tüm müsilaj haberleri aşağıda listelenmiştir.
Bakan Kurum: Müsilaj araştırma seferi tamamlandıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlık olarak Bilim Kuruluyla çok kapsamlı müsilaj (deniz salyası) araştırma seferini daha tamamladıklarını, neticelerini de yakında paylaşacaklarını belirterek "Bir kez daha tüm belediyelerimizi Marmara'nın kurtulmasına vesile olacak her türlü gayreti ortaya koymaya ve sorumluluğa davet ediyorum. Müsilaj ve benzeri sorunların yaşanmaması için söz verilen ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini artık yapın. Yine söz verdiğiniz gibi var olan tesislerin standartlarını yükseltin." dedi.
Denizanalarıyla besleniyor! İlk defa Karadeniz'de göründüNesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan deri sırtlı deniz kaplumbağası, Sakarya'nın Karasu ilçesinde kıyıda ölü olarak bulunmuştu. Nadir görülen bu canlının ilk kez Karadeniz'de görüldüğünü belirten Prof. Dr. Ali Uzun, "Türkiye'deki kayıtları, ilk kez 1985 yılında Antalya'da ölü olarak bulunmasıyla başlıyor. Bu türün ana besini denizanalarıdır. Bu kaplumbağa da besini takip ederek Marmara Denizi'ne gelmiştir diye düşünüyorum. Poşetleri denizanası zannedip yiyebiliyorlar. Neden öldüğünü merak ediyorum" dedi.
İzmir'de av yasağı başlamadan tekneler limana demir attı! İklim değişikliği ve müsilaj balıkçılığı vurduİzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, av yasağının normalde 15 Nisan'da başlaması gerekirken bu yıl iklim değişikliği nedeniyle teknelerin şimdiden paydos ettiğini söyledi. 15 Mart'tan itibaren teknelerin limana demirlediğini belirten Çakan, "Önümüzde Ramazan Bayramı var. Vatandaşların bol bol balık tüketmeleri lazım. Aksi takdirde bir dahaki eylül ayını beklemeleri gerekecek" dedi.
Marmara Denizi'nde korkutan görüntü! Kadıköy sahilinde görülmeye başladı, Uzmanlardan önlem uyarısı: Balık türlerinin artması lazımMarmara Denizi'nin farklı bölgelerinde, 'deniz salyası' olarak bilinen müsilaj belirtilerinin görülmesi çevredekileri endişelendirdi. Adalar açıklarında başlayan ve giderek yayılan denizanalarının oluşturduğu müsilaj, Kadıköy Sahilleri'nde de deniz yüzeyini kapladı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Üyesi Dr. Erol Kesici, "Marmara Denizi gittikçe asitleşmekte. Burada gördüğümüz denizanaları 150 milyon yaşında. Bitki ve hayvan dengesi dediğimiz denge bozulmuş. Bu da denizanalarının oluşturmuş olduğu müsilaj. Her tarafı salya kaplamış. Denize yatırım yapmanız gerekir. Bilim insanları da söylüyor demek ki deniz alarm veriyor" dedi.
Çanakkale'de müsilaj kabusu! Bir aydır denize ağ atamıyorlarÇanakkale'de müsilaj sebebiyle balıkçılar bir aydır denize ağ atamıyorlar. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, Çanakkale Boğazı'nda görülen müsilajın balıkçılık faaliyetlerini etkilediğini belirterek, "Şu anda Marmara Denizi'nde, Çanakkale kıyılarında Bozcaada‘ya kadar, Gökçeada kıyıları, Saros Körfezi'ne kadar müsilajdan etkilenmiş durumda ve balıkçılar ağlarını denize indiremiyor" dedi. Prof. Dr. Adnan Ayaz, müsilajın balıklara herhangi bir zehir etkisi bulunmadığını da belirtti.
Çanakkale Boğazı'nda müsilaj kabusu geri döndü! Denizin dibindeki canlılar tehlike altındaÇanakkale Boğazı'nda 2020 yılında görülen müsilaj(deniz salyası) kabusu 5 yıl sonra geri döndü. Boğazın yüzeyinde gözle görülebilir müsilajın arka yüzü zıpkınla balık avı yapan dalgıç tarafından görüntülendi. Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, "Özellikle deniz dibinde birikimi uzun süreçli olduğundan sedimentteki organizmalar üzerine baskısı yoğundur. Örneğin, midye, istiridye gibi çift kabuklu yumuşakçalar, süngerler, mercanlar ve deniz çayırlarının üzerini kaplayarak hem oksijen alışverişini hem de fotosentezi olumsuz etkiler, ölümlerine sebep olabilir. Bu organizmaları tüketen ve deniz çayırlarını beslenme, üreme ve barınma alanı olarak kullanan organizmalar da bu nedenle denizel sistemde bulunmayabilir" dedi.
Marmara Denizi'ndeki müsilaj doğal dengeyi bozuyor! Deniz çayırı ve pinaları olumsuz etkileniyorBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, yüzeyden itibaren 30 metre derinliğe kadar Marmara Denizi'ni kaplayan müsilajın bir taraftan dibe çökerek pinalar ve süngerler gibi canlılarla birlikte deniz çayırlarını etkilerken bir taraftan da yüzeye çıkmaya başladığını bildirdi.
Çanakkale Boğaz'ında müsilaj alarmı: Canlı yaşam tehdit altında, balık ölümleri artabilir!Çanakkale Boğazı'nda 2020 yılında etkili olan müsilaj (deniz salyası), Boğaz ve Çanakkale kıyılarını kaplamaya başladı. ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, "Denizlerde sıcaklık artışı, güneş ışınlarının yoğunluğu, tarımsal ve kentsel yüzey akışlarıyla taşınan azot ve fosfor gibi besin maddelerinin birikimi, akıntı hareketleri ve çeşitli kirlilik kaynakları, müsilaj oluşumunu tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor" dedi.
İzmit Körfezi'nde korkutan korkutan görüntü!İzmit Körfezi'nde yeniden görülmeye başlanan müsilaj tedirginliğe sebep oldu. Su altı kamerası ile çekilen görüntülerde yoğun deniz salyası olduğu gözlemlendi.
Bakanlık'tan iki belediyeye 10 milyon TL müsilaj cezasıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'ndeki gerçekleştirilen müsilaj denetimlerinde Tekirdağ ve Balıkesir büyükşehir belediyeleri ile 4 işletmeye toplam 10,3 milyon TL ceza kesti.
Bakanlık'tan iki belediyeye 10 milyon TL müsilaj cezasıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'ndeki gerçekleştirilen müsilaj denetimlerinde Tekirdağ ve Balıkesir büyükşehir belediyeleri ile 4 işletmeye toplam 10,3 milyon TL ceza kesti.
Marmara Denizi’ndeki müsilajın nedeni belli olduSon dönemde Marmara Denizi’nin 5 ile 25 metre derinliklerinde yeniden görülmeye başlanan müsilajın neden oluştuğunu araştıran uzmanlar, kirliliğin kaynaklarından birini analizle ortaya çıkardı.
Uzmanından önemli müsilaj mesajı: Yapmamız gereken en ivedi konuMarmara Denizi'nde yeniden görülmeye başlanan müsilaja ilişkin önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Çakmakcı, "Yapmamız gereken en ivedi konu, ön arıtma tesislerini ileri biyolojik atık arıtma su tesislerine, biyolojik arıtma tesislerini de ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürmek" dedi.
Deniz suyu soğumadı Marmara'da beklenen lüfer akını gerçekleşmediDeniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Merkez Birliği (DEM-BİR) Çanakkale-Tekirdağ Bölge Birliği Başkanı Naci Karabiber, deniz suyunun soğumaması nedeniyle Marmara Denizi'nde beklenen 'denizin prensi' olarak bilinen lüfer akınının gerçekleşmediğini söyledi. Karabiber, 'Türkiye'nin lokomotif balığı hamsidir. En çok denizlerimizde av veren tür de yine hamsidir. Karadeniz'de yok ama Marmara'da müsilaj bastırmazsa hamsi devam edecek' dedi.
Büyükçekmece'de denizin dibinde korkutan görüntü! 'Çok üzüldüm gerçekten'Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uyarısının ardından Büyükçekmece Kumburgaz'da hobi amaçlı zıpkınla dalgıçlık yapan vatandaş, denizin 1 buçuk metre derinliğindeki müsilajı su altı kamerasıyla kaydetti.
Bakanlıktan Marmara'ya kıyı 7 belediyeye müsilaj uyarısı: İleri Biyolojik atık su tesislerini bir an önce hayata geçirinÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi’ne kıyısı olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ büyükşehir belediyeleri ile Yalova ve Çanakkale belediyelerine Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’nda öne çıkan başlıklar üzerine uyarı yazısı gönderdi. Bakanlık, Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltacak en önemli etken olan ve 22 maddelik eylem planında yer almasına rağmen belediyelerin kurmadıkları ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini bir an önce hayata geçirmeleri gerektiğini hatırlattı.
Uzmanlar uyardı! Müsilaj, 7 hafta içinde bütün Marmara Denizi'ne yayıldıBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Erdek Körfezi’nde yeniden ortaya çıkan müsilaj, 6 Kasım’da Marmara Adaları çevresi ile Tekirdağ kıyılarına, 13 Kasım’da İstanbul Prens Adaları’na, 5 Aralık’ta ise İzmit Körfezi’ne ulaşarak yaklaşık 7 hafta içinde bütün Marmara Denizi’ne yayıldı" dedi.
Canan Karatay'dan ezber bozan açıklamalar! 'Meme kanserinin sebebi mamografi çetesi'Kanal D’de yayınlanan “Neler Oluyor Hayatta” programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay’dan, ezber bozan açıklamalar geldi. Hakan Ural ve Ferda Yıldırım’ın sunuculuğunu yaptığı programda Karatay’ın meme kanserinden, erken yaşta yapılan HPV aşılarına kadar çok önemli uyarıları oldu.
Marmara'da tehlike büyüyor! Hızla yayılıyor, yüzeye 5 metre kaldı...Balıkçılar zor durumdaBalıkesir'in Bandırma ilçesindeki uzmanlar, Erdek Körfezi'nde müsilaj oluşumunun deniz yüzeyine 5 metreye kadar yaklaştığını belirledi. Bilim insanları, acil önlemler alınmadığı takdirde müsilajın yayılabileceğini ve ilkbaharda deniz yüzeyinde yeniden ortaya çıkma riskinin yüksek olduğunu ifade etti.
Denizin altında sessiz tehlike! Marmara'da 24 metreye kadar yayıldıBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nde 2021 yılında büyük zarara yol açan müsilaj oluşumunun yeniden ortaya çıktığını açıkladı. Prof. Dr. Sarı, 23 Ekim ve 25 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirdiği dalışlarda müsilajın 10 metreden başlayarak 24 metre derinliğe kadar yayıldığını ifade etti.
Müsilaj ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki müsilaj haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.