Hasan Sözbilir

Hasan Sözbilir

Son dakika hasan sözbilir haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan hasan sözbilir ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını hasan sözbilir haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Hasan Sözbilir

haberleri sayfasında son dakika yaşanan hasan sözbilir gelişmeleri de dahil olmak üzere 91 hasan sözbilir haberi bulunmuştur. Tüm hasan sözbilir haberleri aşağıda listelenmiştir.
Deprem uzmanı Sözbilir:'Çok yakın bir gelecekte' diyerek deprem beklenen bölgeyi gösterdi! Kent merkezinde zemin kötü stok zayıf
Deprem uzmanı Sözbilir:'Çok yakın bir gelecekte' diyerek deprem beklenen bölgeyi gösterdi! Kent merkezinde zemin kötü stok zayıfDokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depremleri sonrası 11 ilde gerçekleşen geniş çaplı etüt çalışmaları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
17.10.2024Gündem
Uzman isim Adana depremini değerlendirdi! 'Biriken stres ve enerji ilerliyor
Uzman isim Adana depremini değerlendirdi! 'Biriken stres ve enerji ilerliyorİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu sabah, Adana'nın Kozan ilçesinde art arda meydana gelen 3 deprem, Saimbeyli Fayı'nın güney ucundaki fay parçalarının aktivitesini göstermektedir" dedi.
7.08.2024Gündem
Narlı Fayı nerede, kırıldı mı? Narlı Fayı nereden geçiyor?
Narlı Fayı nerede, kırıldı mı? Narlı Fayı nereden geçiyor?Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'taki Narlı Fayı'na dikkat çekti. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir." dedi.
6.08.2024Gündem
Türkiye'nin güncel deprem haritası 2025 yılı sonunda hazır: 6 Şubat depreminin merkez üssünde tespit edildi! Yeni fay hattını uzman isimler duyurdu
Türkiye'nin güncel deprem haritası 2025 yılı sonunda hazır: 6 Şubat depreminin merkez üssünde tespit edildi! Yeni fay hattını uzman isimler duyurdu"Türkiye Deprem Tehlike Haritası"nı güncelleme çalışmaları kapsamında Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu kuruldu. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, proje kapsamında Narlı fayı üzerinde başlattıkları çalışmada şu ana kadar 2 hendek açtıklarını belirterek "Depremle birlikte fayın hareketinin nasıl olduğunu görebiliyoruz. Bu harekete baktığımızda buradaki hareketin Narlı fayının hareketiyle çok fazla uyuşmadığını saptamış durumdayız. Yani farklı bir fay türü niteliğinde bir hareket gerçekleşmiş burada." dedi.
23.07.2024Gündem
Kuzey Anadolu Fayı'nda hareketlilik devam ediyor: Malatya Fayı kırılması halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir
Kuzey Anadolu Fayı'nda hareketlilik devam ediyor: Malatya Fayı kırılması halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilirİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bölgede 100'e yakın bilim insanıyla 128 fayı incelediklerini belirterek, Malatya Fayı'na dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı'nı oluşturan 3 segmentin her birinin kendi başına kırılması halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir" dedi.
13.09.2024Gündem
Kritik deprem uyarısı! Fay uzunluğu 50 kilometre, 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeli bulunuyor
Kritik deprem uyarısı! Fay uzunluğu 50 kilometre, 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeli bulunuyorİzmir'deki 5 fay üzerinde yaklaşık 6 yıldır çalıştıklarını söyleyen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla fayları ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını söyledi. Sözbilir, "Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay. 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Yakında kırılma ihtimali yüksek. Tuzla fayının uzunluğu yaklaşık 50 kilometre. Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip" dedi.
3.05.2024Gündem
12 noktaya deprem erken uyarı sistemi geliyor! Artık önceden öğrenilebilecek
12 noktaya deprem erken uyarı sistemi geliyor! Artık önceden öğrenilebilecekDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 yıl önce İzmir için başlattıkları deprem erken uyarı sistemi projesinin sonuna geldiklerini belirtti. Sözbilir, "Hem yazılı hem tasarım hem de mekanizma açısından tamamen yerli, yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistemi önümüzdeki aydan itibaren 6 aylık bir deneme sürecine sokacağız. İzmir'de farklı lokasyonlardaki 12 istasyona yerleştireceğimiz bu sistem oluşacak depremlerle ilgili saniye saniye bize bilgi aktaracak" dedi.
16.03.2024Gündem
Bodrum açıklarında deprem! AFAD duyurdu
Bodrum açıklarında deprem! AFAD duyurduMerkez üssü Ege Denizi olan ve Muğla'nın Bodrum ilçesine 69.85 km uzaklıkta bir deprem meydana geldi. Depremin ardından AFAD verileri paylaştı.
19.10.2023Gündem
İzmir'de 4.2 büyüklüğünde deprem!
İzmir'de 4.2 büyüklüğünde deprem!İzmir’in Bayındır ilçesinde saat 15.55’te 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir’in büyük bölümünde hissedildi.
18.10.2023Gündem
Fas depreminde Van detayı ortaya çıktı! 12 yıl sonra bir ilk
Fas depreminde Van detayı ortaya çıktı! 12 yıl sonra bir ilkİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Fas'ı sarsan depremin 2011'deki Van depremi ile benzerliğine dikkati çekip, "Birbirinden 5 bin kilometre uzakta olmasına rağmen Fas ve Van şehirleri farklı zamanlarda, benzer jeolojik ortam ve benzer fay türü ile 7 civarındaki benzer deprem büyüklüğüyle 12 yıl arayla sarsılmış oldu. Bu depremler, yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip her 2 şehirde de 8-9 şiddetinde hissedildi" dedi.
10.09.2023Gündem
Savrun fayı nerede, kırıldı mı? Savrun fay hattı kaç km, nereden, hangi illerden geçiyor?
Savrun fayı nerede, kırıldı mı? Savrun fay hattı kaç km, nereden, hangi illerden geçiyor? İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerden olumsuz etkilenen Savrun Fayı'nın 20 kilometre uzunluğundaki kuzey segmentinin tetiklenip, 4 ve üstü çok sayıda deprem üreterek kırılmaya başladığını söyledi. Şimdiye kadar anaşok niteliğinde 15 günde kırılan Amanos, Narlı, Pazarcık, Erkenek, Doğanşehir Çardak, Antakya faylarına 8'inci fay olarak Savrun Fayı'nın da eklendiğine dikkat çeken Sözbilir, bunun bölgedeki fay tetiklenme mekanizmasının devam ettiğini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. Peki, Savrun fayı nerede, Savrun fay hattı kırıldı mı? Savrun fay hattı kaç km, nereden, hangi illerden geçiyor?
25.03.2023Gündem
Deprem uzmanı Prof. Dr. Sözbilir uyardı: 7.0 büyüklüğünde deprem üretebilecek potansiyele sahip
Deprem uzmanı Prof. Dr. Sözbilir uyardı: 7.0 büyüklüğünde deprem üretebilecek potansiyele sahipİzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli depremlerden olumsuz etkilenen Savrun Fayı'nın 20 kilometre uzunluğundaki kuzey segmentinin tetiklenip, 4 ve üstü çok sayıda deprem üreterek kırılmaya başladığını söyledi. Şimdiye kadar anaşok niteliğinde 15 günde kırılan Amanos, Narlı, Pazarcık, Erkenek, Doğanşehir Çardak, Antakya faylarına 8'inci fay olarak Savrun Fayı'nın da eklendiğine dikkat çeken Sözbilir, bunun bölgedeki fay tetiklenme mekanizmasının devam ettiğini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.
23.03.2023Gündem
Prof. Dr. Sözbilir'den Bolu depremi sonrası açıklama: 4 ile 6 büyüklüğünde depremler üretmesi olağan
Prof. Dr. Sözbilir'den Bolu depremi sonrası açıklama: 4 ile 6 büyüklüğünde depremler üretmesi olağanİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Bolu'da 4.8 büyüklüğünde meydana gelen depremi değerlendirdi. Sözbilir, "1999, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden geri kalan bu tür fay parçalarının 4-6 büyüklüğünde depremler üretmesi olağan olarak değerlendirilebilir" dedi.
16.03.2023Gündem
Uzmanlardan depremin ardından 'yapılaşma' uyarısı
Uzmanlardan depremin ardından 'yapılaşma' uyarısıKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası afet risklerine karşı kentlerin bilimden faydalanılarak 1/1000 ölçekli yerleşime uygunluk haritalarının bir an önce hazırlanması gerektiğini söyledi. DEÜ Su Kaynakları Yönetimi ve Su Kaynaklı Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUMER) Müdürü, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Okan Fıstıkoğlu da tarım alanlarının yapılaşmaya açılmasının olumsuz etkilerinin görüldüğünü belirtti. SUMER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek ise "Depremden sonra yeni yapılaşma yapılacağı için kayalık zeminlere yönelmeliyiz" dedi.
21.02.2023Gündem
Prof. Dr. Hasan Sözbilir: İkinci büyük depremde 60 saniyede 6,6 metre ötelenme gerçekleşti
Prof. Dr. Hasan Sözbilir: İkinci büyük depremde 60 saniyede 6,6 metre ötelenme gerçekleştiİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Gözlemlerimiz Kahramanmaraş merkezli ikinci büyük depremin Çardak Fayı ve Doğanşehir Fayının kırılmasıyla oluşan iki segmentli bir deprem olduğunu göstermektedir" dedi. Depremin yer kabuğunu metrelerce öteye taşıdığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "İkinci büyük depremde 60 saniyede, 6,6 metre ötelenmenin gerçekleştiğini anlıyoruz. Özellikle Malatya'nın Doğanşehir ilçesi, depremin sismik kaynağı olan Doğanşehir Fayı boyunca konumlandığından, yeni yapılanmanın bu fay zonunun dışına çekilmesi hayati derecede önem taşımaktadır" dedi.
18.02.2023Gündem
Depremin 'ölümcül' tehlikesine dikkat çekti: Ortadan kaldırılmalıdır
Depremin 'ölümcül' tehlikesine dikkat çekti: Ortadan kaldırılmalıdırİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Kahramanmaraş merkezli her iki depremde de sıvılaşmanın gerçekleşmesi nedeniyle özellikle Antakya ve Gölbaşı gibi yerleşimlerde hem can hem de mal kaybı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Demek ki sıvılaşma tehlikesi ortadan kaldırılmadan bu binalar projelendirilip, inşa edilmiş. Depremin suçu yok. Suç bu yanlış işlerin altına imza atanlarda" dedi.
13.02.2023Gündem
5.2 büyüklüğündeki sarsıntı korkuttu: Artçı mı deprem mi?
5.2 büyüklüğündeki sarsıntı korkuttu: Artçı mı deprem mi? Deprem bölgesinde çalışmalar sürerken, Malatya’nın Hekimhan ilçesinde dün akşam saat 19.29’da gerçekleşen 5.2 büyüklüğündeki deprem endişelere neden oldu.
13.02.2023Gündem
Prof. Dr. Hasan Sözbilir depremin nedenini açıkladı!
Prof. Dr. Hasan Sözbilir depremin nedenini açıkladı!İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, en az 5 fay segmentinin kırılarak büyük afete neden olduğu belirtip, "Bu faylar, tek başına kırılmış olsalardı bu kadar büyük deprem üretemeyeceklerdi ama birbirleri ile birleşerek kırıldıkları için depremin büyüklüğü ve yıkım derecesi artmış oldu" dedi.
11.02.2023Gündem
24 yıl sonra en büyük fay yarıkları
24 yıl sonra en büyük fay yarıklarıDepremin merkezi sayılan Pazarcık’a en yakın bölge sayılan Tevekkeli köyünde fayın yolları 4 metre sola kaydırdığı saptandı. Bölgede incelemelerde bulunan ekipten jeoloji mühendisi Prof. Akyüz, “Gölcük depreminden sonraki en büyük fay atımları oluştu” dedi.
10.02.2023Gündem
Prof. Dr. Sözbilir: Kahramanmaraş'ta fayın yeryüzünü kestiği yer tespit edildi
Prof. Dr. Sözbilir: Kahramanmaraş'ta fayın yeryüzünü kestiği yer tespit edildiİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 7.7 büyüklüğündeki depreme neden olan fayın yeryüzünü kestiği yerin bulunduğunu belirtip, "Fayın, Gölbaşı- Türkoğlu hattı boyunca kırıldığını söyleyebiliriz. Bu zon boyunca ve yakınındaki evlerin önemli bir bölümü yıkılmış durumda" dedi.
7.02.2023Gündem
Depremler devam edecek mi? Tekrar yeniden deprem bekleniyor mu, artçı depremler ne kadar sürecek?
Depremler devam edecek mi? Tekrar yeniden deprem bekleniyor mu, artçı depremler ne kadar sürecek?Kahramanmaraş'ta ve Gaziantep'te peş peşe yaşanan 2 deprem Türkiye’yi mahşer alanına çevirdi. Yaşanan felaket sonrası tüm Türkiye yardım seferberliğine başlarken deprem korkusu yaşayanlar “Depremler devam edecek mi, artçı depremler ne kadar sürecek?” sorularına yanıt ararken Depremler devam edecek mi? diye de soruyor.
7.02.2023Gündem
Uzmanlar deprem fırtınasını yorumladı: Tam anlamıyla ‘Kozmik Afet’
Uzmanlar deprem fırtınasını yorumladı: Tam anlamıyla ‘Kozmik Afet’Uzmanlar 10 ili yerle bir eden depremlerin ivmesinin, yerçekimi ivmesinin 2 katı büyüklüğünde olduğunu söyledi. Bu yıkıcı etkinin ‘anormal büyük’ olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Pazarcık’ta böyle bir deprem 1500’de oldu. O zaman ‘kozmik afet’ denmişti. Bu depremler de tam anlamıyla öyle. 500 yıldır stres biriken fay parçaları kırıldı” yorumunu yaptı.
7.02.2023Gündem
Prof. Dr. Sözbilir: 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı
Prof. Dr. Sözbilir: 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldıİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye'yi sarsan 7.4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bugünkü depremin olduğu bölgede, 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı. Bu fayların deprem üretme aralığı da 400-500 yıl olduğundan bilimsel anlamda bu faylar üzerinde deprem bekleniyordu" dedi.
6.02.2023Gündem
Türkiye'de yapıldı! Depremi önceden haber verecek
Türkiye'de yapıldı! Depremi önceden haber verecekİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası depremlerin yaratabileceği zararın en aza indirilmesi için hazırladıkları Deprem Erken Uyarı Sistemleri (DEUSİS) ile 5.5 ve üzeri büyüklükteki depremlerin 5 ila 30 saniye arasında önceden haber alınabileceğini söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, "Bir alet geliştiriyoruz. Bu cihazla ilgili bir yazılım ve jeofonlarla bağlantılı olarak online sistem sayesinde deprem olduğu andan itibaren cihaz ilk sinyali alıp, ikinci yıkıcı sismik dalga gelmeden önce metro, doğal gaz, büyük ölçekli fabrika gibi kurumların elektriğini keserek, can kaybının en aza indirgenmesine katkı sağlayacak" dedi.
20.01.2023Gündem
Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den tsunami uyarısı
Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den tsunami uyarısıİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son 1 aydır Yunanistan'ın başkenti Atina ve Aydın'ın Kuşadası ilçesinde meydana gelen depremlere dikkat çekti. Deniz altı fay araştırmalarını sürdürdüklerini dile getiren Prof. Dr. Sözbilir, "Bu depremler özellikle Karaburun Yarımadası ve Çeşme'ye 150 kilometre uzaklıktaki bir alanda yaşanıyor. Büyük ölçekli bir deprem olduğunda, Karaburun Yarımadası ve Kuşadası Körfezi'nde tsunami tehlikesi yaratabilir. Yunanistan tarafından 7 civarında bir deprem olursa, bizim tarafta tsunami meydana gelebilir" dedi.
7.01.2023Haber

Benzer Haber Etiketleri

Hasan Sözbilir ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki hasan sözbilir haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.