Son dakika Fen Edebiyat Fakültesi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Fen Edebiyat Fakültesi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Fen Edebiyat Fakültesi haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan fen edebiyat fakültesi gelişmeleri de dahil olmak üzere 968 fen edebiyat fakültesi haberi bulunmuştur. Tüm fen edebiyat fakültesi haberleri aşağıda listelenmiştir.
Adanalı profesör, yapay zeka yardımıyla 18 binden fazla atasözünü bir araya getirdi: Bin 200 yıllık çalışma tek bir yerdeAdana'da yapay zeka kullanılarak 18 binden fazla atasözü içeren Türkiye'nin en kapsamlı dijital atasözleri sözlüğü oluşturuldu. Bir yıl içerisinde atasözü sayısının 30 bine çıkarılması hedeflenirken, projenin yürütücüsü Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Çetin, "Okuyucu burada en eski metinlerimizden, yani Orhun yazıtlarından 20'nci yüzyılın başına kadar kaydedilmiş tüm atasözlerini bulabilecek. Projemiz aynı zamanda bin 200 yıllık bir süreci kapsayan tarihi bir çalışmadır" dedi.
Çukurova Üniversitesi'nden yeni çalışma! Kanser hücreleri üzerinde de deneme yapılacakAdana'da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden Prof. Dr. Elife Sultan Giray ve ekibi, Türkiye genelinde 5 üniversitenin katkısıyla kenevir bitkisinden şizofreni hastaları için ilaç çalışması başlattı. Çalışmada, şizofreni hastalığına yönelik testlerin yanı sıra kanser hücreleri üzerinde de denemeler yapılacak.
Mikail Bayram kimdir, nereli, Prof. Dr. Mikail Bayram neden öldü?Prof. Dr. Mikail Bayram, 84 yaşında hayatını kaybetti. Konya'daki evinde vefat eden Bayram’ın hayatı sorgulanmaya başlandı. Peki, Mikail Bayram kimdir, nereli, Prof. Dr. Mikail Bayram neden öldü?
Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor!Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi.
Uzman isim uyardı! Kültür aktarım tehlikedeDoğu Karadeniz'de göç olgusuna yönelik çalışmalara yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. Mine Gözübüyük Tamer, Doğu Karadeniz'de kırsaldan kentlere doğru göç hareketliliğinin artması, bölgede demografik yapının değişmesine neden olduğunu vurguladı. Tamer, "Kültürel kimliğin ve yerel değerlerin kaybı söz konusu olabilir" dedi.
Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdiTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
Burdur Gölü sahili morardı! Herhangi bir zararı yokBurdur Gölü'nde sahilin bazı kesimleri mor renge büründü. Hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle, bu görüntüye mor renkli sülfür bakterilerinin yol açtığını ve herhangi bir zararı olmadığını söyledi.
Korkutan uyarı geldi: Bildiğimiz sineklerden değil! Hastalıkları bulaştırıyorTürkiye'de ilk olarak Edirne'de tespit edilip daha sonra Türkiye'ye yayılan Asya kaplan sivrisineğine karşı uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Zika, sarı humma ile Batı Nil gibi hastalıkları bulaştıran bu sinek özellikle kıyı kesimlerde hızla çoğalmaya başladı.
Uzmanlar Sarıkız böceğiyle ilgili uyarılarda bulunduNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Demir ‘Sarıkız’ olarak bilinen ve yaz aylarında ortaya çıkan örümceğin zehirsiz olduğunu açıkladı.
Yılan paniği! Uzmanlar uyardı: Piton ve boğa yılanların yuvaları bozulduBirçok ilde yılan paniği yaşanıyor. Dünyada sıcaklık rekorlarının kırıldığı Temmuz ayında, özellikle deprem bölgesi Elazığ’da son dönemlerde yılanların çok fazla görülmesiyle ilgili bilgi veren Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Akın Temizer, "Ekolojik dengenin değişmesinden ve bu depremlerden dolayı piton ve boğa yılanların yerleri bozuldu" dedi.
Profesörden karayılan uyarısı; zehirlileri yer, zararsızdır, öldürmeyinAdıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülfü Yıldız, yazın ortaya çıkan, halk arasında karayılan olarak bilinin ‘Dolichophis Jugularis’ türü yılanların öldürülmemesi için uyarıda bulundu. Prof. Dr. Yıldız, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Hevsel Bahçelerinde yaygın olarak görülen türün tamamen zararsız olduğunu ifade ederek, “Ülkemizde diğer zehirli yılanları yiyebilen ender türlerden biridir. Karayılan hiçbir zaman durduk yere size saldırmaz, ısırmak için sizi kovalamaz. Çalışmalar esnasında bizi ve çalışma arkadaşlarımızı da defalarca ısırdığı olmuştur ama hiçbir problem yaşamadık” dedi.
Herkes türbe sanıyordu! Kemik parçaları gerçeği ortaya çıkardıÇorum'da kaçak yapıldığı gerekçesiyle yıkılan Galibi Vakfı İbadethanesi ve Külliyesi'nde, türbe denilen alanda rastlanan kemik parçalarının, 35 yaşlarındaki bir insan ile 3 koyun, 1 büyükbaş ve 1 tavuğa ait olduğu tespit edildi.
Prof. Dr. Ergül: İzmit Körfezi'nin turkuaz renge bürünmesinin nedeni 'kokolitofor'larKocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, İzmit Körfezi'nin turkuaz renge bürünmesine ilişkin, "Kokolitofor denilen tek hücreli canlıların sayıca artışının sonucunda meydana geliyor. Çok endişe edilir ya da çok garipsenir bir durum değil. Zaman zaman rastlıyoruz" dedi.
Profesörden 'ölüm meleği' mantarı uyarısıTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkekul, 15 gün içinde arazide kendisini göstermeye başlayacak 'ölüm meleği' de denilen 'Amanita phalloides' ölümcül mantar türüyle ilgili uyarıda bulundu.
Gre Fılla Höyüğü'ndeki kazı çalışmaları tamamlandı; 3 bin 233 eser koruma altındaKocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse'nin bilimsel danışmanlığında yürütülen, Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde 11 bin yıllık Gre Fılla Höyüğü'ndeki kazı çalışmaları tamamlandı. Ökse, Göbeklitepe ile aynı döneme ait izler taşıyan höyükten 3 bin 233 eserin çıkarılıp, korumaya alındığını söyledi.
Bingöl Karlıova depremi ne zaman olacak, Bingöl Karlıova fayı hangi illeri etkileyecek? 8 ili etkileyecek Bingöl Karlıova deprem fay hattı! 7,7 ve 7,6'lık depremlerin ardından Prof. Dr. Naci Görür iki bölgeyi işaret ederek "Bizim endişe ettiğimiz yerler Bingöl ile Karlıova arasında, Doğu Anadolu fayının en Kuzey Doğu ucunda bir kesim var. Orada en son deprem 1766 gibi oldu, oradan endişe ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Peki, Bingöl Karlıova depremi ne zaman olacak, Bingöl Karlıova fayı hangi illeri etkileyecek? İşte 8 ili etkileyecek Bingöl Karlıova deprem fay hattı...
Fen Edebiyat Fakültesi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki fen edebiyat fakültesi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.