Son dakika fay hattı haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan fay hattı ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını fay hattı haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan fay hattı gelişmeleri de dahil olmak üzere 802 fay hattı haberi bulunmuştur. Tüm fay hattı haberleri aşağıda listelenmiştir.
Kent merkezinden fay geçen 24 ili tek tek saydı: Çok dikkat edilmesi gerekiyor!Bursa'nın Karacabey ilçesinde belediye tarafından düzenlenen deprem panelinde Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; 24 ilin kent merkezinden diri fay geçtiğini belirterek; " Özellikle buraların tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor. Türkiye'nin birçok yerinde deprem üretme zamanını doldurmuş ve yeterli gerilimi biriktirmiş faylar var." dedi.
Deprem açıklaması! Naci Görür o ilçeyi işaret etti: Bu fay hattı çok daha büyük deprem üretebilecek potansiyeldeKars’ta sabaha karşı gerçekleşen 4.1 büyüklüğündeki depremle ilgili Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Depremin bölgedeki fay hatlarını işaret ettiğini belirten Prof. Dr. Görür, “Bölgede büyük deprem üretme potansiyeli var” diyerek uyarılarda bulundu. Açıklama, depremin ardından vatandaşlarda tedirginlik yaratırken, uzmanlar bölgedeki hareketliliğin yakından izlenmesi gerektiğini vurguladı.
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa ve ilk 4 madde açıklamasıTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Başta yeni bir anayasa olmak üzere, ilk 4 maddesinde hiçbir tartışmanın yapılmadığı yeni bir anayasa yapım sürecini inşallah demokratik bir süreçle halledeceğiz. Ve herkesin kendisini eşit, adil yurttaşlar olarak bu ülkeye ait hissettiği bir Türkiye'yi, bir birlik ve beraberlik ortamını, kardeşlik ortamını tesis edeceğiz" dedi.
Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem! Birçok ilde hissedildiAFAD'dan gelen son dakika haberine göre Malatya'da 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da hissedilen bir deprem meydana geldi. Diyarbakır ve Elazığ'da da hissedilen Malatya merkezli depremin büyüklüğünü AFAD 5.9 olarak açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise depremin 6,5 km derinlikte ve 6 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya Valisi Seddar Yavuz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'i telefonla arayarak, 5,9 büyüklüğündeki depremle ilgili son durum hakkında bilgi aldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Malatya'da yaptığı açıklamada, 187 kişinin depremden etkilendiğini, 43 kişinin de tedavi altında olduğunu söyledi.
Deprembis uygulamasında fay bilgileri güncellendi: 'Tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusu'Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (ZBEÜ) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Deprem Bilgi Sistemi uygulamasına, fay hatlarını ve bölgede geçmişte olmuş depremler ile fayın ileride hangi büyüklükte deprem üretebileceği bilgilerinin de eklendiğini açıkladı. Prof. Dr. Kutoğlu, “Vatandaşlarımız artık bulundukları bölgedeki fayların mevcudiyetini, fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini ve en son ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem ürettiğini, fayın üzerine tıklayarak görebilecekler. Deprem tarihi çok geçmişteyse o kadar yakın tehlike söz konusudur. Artık vatandaşlarımız rahatlıkla, kimseye ihtiyaç duymadan bu bilgileri ‘deprembis’ üzerinden görebilecekler” dedi.
Kayseri'de yeni fay hattı bulundu! Yerin adeta MR'ı çekildi, sonuçlar tek tek açıklandıKayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkisinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde gerçekleştirilen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi çalışmasında bölgede yer radarı ve dron ile kapsamlı jeofizik çalışması yapan ekip, kazı çalışmaları neticesinde bölgede fayın varlığını ortaya koydu.
Deprem riskinin en fazla olduğu il açıklandı! 'Kırılmamış faylar var'Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uzay teknolojileri kullanarak yaptıkları yazılım ile Türkiye'deki yer hareketlerini gözlemlediklerini belirtti. Kutoğlu, "Diğer fayları konuşurken İzmir ve yakın çevresindeki illerdeki bu tehditleri göz ardı etmemek lazım. Bana sorarsanız en yakın tehlike, en yüksek risk bu bölgede gözüküyor" dedi.
İzmir'de beklenen deprem yaklaşıyor! En son 336 yıl önce olmuştuİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, İzmir'de 6'nın üzerinde deprem üretebilecek 25'e yakın fayın olduğunu belirtti. İzmir'in son büyük depremini 1688 yılında yaşadığını ifade eden Doç. Dr. Sümer, "Depremin hangi fayda olduğunu bilmiyoruz. Eğer İzmir Fayı'nın Balçova segmentinde ya da Pınarbaşı segmentiyle beraber meydana geldiyse, o zaman İzmir Fayı özelinde rahatız demektir. Eğer 1688 depremi, Uzunada Fayı'nda olduysa, İzmir Fayı'nın zamanı gelmiş demektir. Çünkü bu fayda tespit edilen son deprem, 1510 yıl önce, 178 yılında. Dolayısıyla İzmir Fayı'na dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
İmar Barışı düzenlemesi komisyonda!İmar Barışı Kanun teklifini değerlendiren Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, ''Teklif özellikle yapının depreme dayanıklılığını belirli şartları karşılayan yapıların kapsamına alınması hedefliyor. Bu şartlar arasında zemin etüt raporları, fay hattı araştırmaları, depreme dayanıklılık raporları ve ilave kat yapılmışsa teknik rapor alınması gibi koşullar bulunuyor'' dedi.
Uzmanlardan kritik inceleme! 'Deprem üretme potansiyeli var’Yüksekova fay hattını inceleyen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, bölgede aktif bir fay hattı tespit ettiklerini açıkladı. Öztürk, "Irak'a doğru uzanan bir fay. yaklaşık 100 kilometre boyunda bir fay. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay" dedi.
Bakan Özhaseki: İstanbul’da 14 tane konutu tedbir amaçlı boşalttıkÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki; İstanbul’daki toprak kaymasına ilişkin “14 tane konutu tedbir amaçlı boşalttık. Mağdur vatandaşlar şuan yerleştirdiler ama zaman içerisinde barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde adımlarımızı atıyoruz” dedi.
Yeni fay hattı hangi illeri tehdit ediyor? Deprem uzmanı Şükrü Ersoy açıkladıBugünlerde en çok konuşulanlardan biri Bursa'da tespit edilen yeni fay hattı. Neresi riskli bölge, bu hattın tehlikesi ne ölçüde? Büyük depremler üretebilir mi? CNN TÜRK Spikeri Meltem Bozbeyoğlu, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'la değerlendirdi.
Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy İstanbul depremi için uyardı! Yeni fay hattı tespit edildiBüyük Marmara depremi için ne kadar süre kaldı? İstanbul’da beklenen 7 üzeri depremi tetikler mi? Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bursa'da tespit edilen yeni fay hattını CNN Türk’te değerlendirdi. Ersoy, "yerleşim alanlarındaki tüm yerlerin önemli bir deprem riski daha var” dedi.
Prof. Dr. Över: Ölüdeniz Fayı Hatay'dan geçmiyor, kentte büyük bir deprem beklemiyoruzİskenderun Teknik Üniversitesi'nden (İSTE) Prof. Dr. Semir Över, "Ölüdeniz Fayı, 1000 kilometrelik bir fay. Antakya'nın güneyinden, Suriye, Lübnan, İsrail ve Akabe Körfezi'ne kadar uzanan bir fay. Dolayısıyla Hatay'da kırılmış olan alanlardan Ölüdeniz Fayı geçmediği için bizim geliştirdiğimizi modele göre, orada büyük bir deprem beklemiyoruz. Bizim modele göre; Ölüdeniz Fayı, Antakya'nın ya da Hatay'ın içerisine girmiyor" dedi.
Bursa'da 4.1 büyüklüğünde deprem oldu! Uzmanlardan açıklama geldiÇanakkale'nin Biga ilçesinde 4 Şubat'tan bu yana 150'ye yakın mikro deprem meydana geldi. Prof. Dr. Tolga Bekler, "Yeni bir fayın ortaya çıktığını söylemek söz konusu olabilir" dedi. Öte yandan CNN Türk'e konuşan Prof. Dr. Şürkü Ersoy ise Bursa'da keşfedilen Kayapa-Yenişehir fayının 7.3 şiddetinde bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Bu gelişmelerin ardına Bursa'da saat 15.14'te 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre depremin derinliği 10.86 km olarak kaydedildi.
Bakan Özhaseki'den CNN Türk'te kentsel dönüşü açıklaması: Yüzde 50+1 tamam dediğinde işe başlıyoruzÇevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki CNN Türk'te Fulya Öztürk'e açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki deprem bölgesindeki çalışmalara değinirken, kentsel dönüşümün önemini vurguladı. Bakan Özhaseki, "Fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak. Dere yatakları imara açılmayacak. Sıvılaşmanın olduğu zeminlerde yapılaşmaya izin verilmeyecek. Mimarlık ve mühendislik hizmetlerinde sıfır tolerans uygulanacak" dedi.
Doğu Anadolu fayında hangi iller var? Doğu Anadolu Fayı en son ne zaman kırıldı, enerjisini boşaltı mı, Doğu Anadolu fayı nereden geçiyor?Kahramanmaraş depremlerinin 1. yıldönümünde Adıyaman'da "Depreme Dirençli Kentler Sempozyumu"nda konuşan İTÜ Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu Fayı'na dikkat çekerek “Doğu Anadolu Fayı muhakkak zamanı geldiğinde depremi üretir. Bu bölge de sürekli olarak 7 ve 7nin üzerinde depremlerle tahrip olmuştur.” İfadelerini kullandı. Peki, Doğu Anadolu fayında hangi iller var? Doğu Anadolu Fayı en son ne zaman kırıldı, enerjisini boşaltı mı, Doğu Anadolu fayı nereden geçiyor?
Japon Deprem Uzmanı Moriwaki'den uyarı: Akdeniz, Ege ve Marmara'da tsunami meydana gelebilirYüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Denizin içinde bir deprem oluyorsa tsunami de oluyor. Akdeniz, Ege ve Marmara'da genel olarak 1 metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini söyleyebiliriz. Denizin bazı derin yerlerinde depremle birlikte kaymada oluyorsa 3 metre yüksekliğinde tsunami olabilir" dedi.
Fay Hattı ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki fay hattı haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.