Son dakika bizans haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan bizans ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını bizans haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan bizans gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.139 bizans haberi bulunmuştur. Tüm bizans haberleri aşağıda listelenmiştir.
Bir zamanlar insanların önünden bile geçmeye korktuğu Zindankapı, artık görülmek için sıraya girilen bir mekan haline geldi.Bursa surlarının 6 kapısından biri olan, yüzyıllar önce işkencelerin yapılıp, infazların gerçekleştirildiği Zindankapı, 2 bin 500 yıl sonra sanatla hayat buldu. Bitinya Krallığı, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine tanıklık eden, 19’uncu yüzyıla kadar hürriyeti kısıtlayıcı cezalar ile işkence ve infaz gibi durumlar için de kullanılan Zindankapı, zamanında insanların önünden bile geçmeye korktuğu bir yerken, bugün ise görülmek için sıraya girilen bir mekan haline geldi. Girişinde, infazların gerçekleştirildiği 'Kanlı Kuyu'nun bulunduğu 3 kuleli Zindankapı, 2021 yılından bu yana dijital sergi alanlarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.
Ordu'da tarihi konak restore ediliyor: Haznedaroğlu Konağı'nda çalışmalar başladı!Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentsel ve arkeolojik sit alanı sınırları içinde kalan ve 18. yüzyılda Bolaman Kalesi kalıntılarının üzerine inşa edilen Haznedaroğlu Konağı'nda restorasyon çalışmalarına başladı. Konak, çalışmaların ardından kent müzesi olarak hizmet verecek.
Adana'da kuraklık barajı yok olma seviyesine getirdi! Suların çekilmesiyle tarihi kalıntılar gün yüzüne çıktıAdana'nın Kozan ilçesinde bulunan 'Baraj Göleti'nde bu kış yağışların az olması nedeniyle su kilometrelerce çekildi. Büyük bölümü kuruyan barajda üreticiler, hayvanlarını otlatmak için getirse de 'kuraklıktan ot bile yok' diyerek durumu özetledi. Öte yandan, suların çekilmesiyle tarihi yapıların kalıntıları da gün yüzüne çıktı.
İzmir'de tarihi eser kaçakçısı 5 şüpheli yakalandıİzmir'in Menemen ilçesinde Lidya, Arkaik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğu değerlendirilen tarihi eserlerle yakalanan 5 şüpheli gözaltına alındı.
Tarihin tanığı sikkeler, ‘Madene İşlenen Ayetler’ kitabında ele alındıDemirören Yayınları tarafından basılan ve Yazar Hasan Mert Kaya tarafından kaleme alınan ‘Madene İşlenen Ayetler’ kitabı çıktı. Eser, İslam tarihindeki sikkelerin tarihini ve önemini ortaya koyuyor. Ayrıca, eserde farklı dönemlere ait 34 sikke detaylı görselleriyle anlatılıyor. Yazar Kaya, “‘Madene İşlenen Ayetler’ kitabını çıkarma gerekçemizin en temel sebebi, sikkelerin ait oldukları dönemin birer gazetesi gibi olmasıdır. Bu paralar ait olduğunu dönemin tanıklarıdır. Sikkelerin üzerindeki yazılar ve semboller aynı zamanda mesajlar taşıyordu. Dini inançlardan mimariye, savaşlardan barışlara kadar birçok konuda ipuçları barındırıyorlardı. Bu sikkeler tarih tanıkları, biz de bu kitapta bunu duyurmak istedik. Paraları büyük görseller ve grafik unsurlarla destekleyerek okunmalarını kolaylaştırdık ve okurlarla buluşturduk” dedi.
Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabı yayımlandıTarihin en büyük sanat destekçilerinden Theodoros Metokhites’in 14'üncü yüzyılda bugünkü şeklini verdiği ve Bizans sanatının son şaheseri sayılan Chora Kilisesi’nin (Kariye Camii) duvarlarındaki öyküler kitaplaştırıldı. Demirören Yayınları’ndan çıkan Kariye Chora: Kiliseden Camiye Bir Dönüşüm Hikayesi kitabında, mozaik ve fresklerde anlatılan hikayeler yer alıyor. 60 öykünün, 100’e yakın fotoğraf ile bulunduğu kitap hem Türkçe hem İngilizce olarak yayımlandı. Arkeolog Dr. Murat Sav, “İtalya’da Rönesans başlamadan önce Bizans’ta bu kilisede başlamıştı. Yapıda figürler büyümeye ve uzamaya başlamış. Bizansta görsel ve ikonografik anlamda bu denli yoğun başka bir yapı yoktur. Burada çok özel detaylar bulunuyor. Cami, Meryem ve İsa’nın bazı mucizelerinin yer aldığı resimler ve mozaikler ile kuşatılmış. Kariye çok özel bir yapı, bu nedenle hem turistik hem kültürel anlamda doğru bilinmesi gerekiyor” dedi.
Sultan Abdülmecid’e sunulan Ayasofya albümünün tıpkıbasımı yapıldıSultan Abdülmecid tarafından Ayasofya Camii’nin restorasyonunda görevlendirilen Fossati kardeşlerin onarımlarını ve restorasyon öncesini gösteren gravürler kitaplaştırıldı. Fossati kardeşler, o dönem onardıkları Ayasofya’nın 25 adet gravürünü albüm halinde Abdülmecid’e hediye etmişti. Demirören Yayınları da Abdülmecid’e hediye edilen gravürlerin tıpkıbasımı olan 'Ayasofya' adlı kitabı özgün boyutlarında yeniden yayımladı. Araştırmacı-yazar Erhan Altunay ve Arkeolog Dr. Murat Sav, kitabın Ayasofya’nın tarihi açısından çok önemli belge olduğunu söylüyor.
46. İstanbul Maratonu, yarın koşulacakSpor İstanbul tarafından organize edilen, Türkiye İş Bankası'nın isim sponsorluğundaki 46. İstanbul Maratonu yarın koşulacak.
Mersin'de binlerce tarihi eser turizme kazandırıldıMersin'de Bizans ile Roma dönemlerine ait nekropol, antik tiyatro, sarnıç, su kemerleri ve fırınların yer aldığı Elaiussa Sebasta Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında bulunan binlerce eser restore edilerek müzeye kazandırıldı.
Bakanlık açıkladı: 50 yıl önce yurt dışına kaçırılan 14 kültürel miras ana vatanındaTürkiye, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan, yaklaşık 50 yıldır iadesi için çalışma yapılan Burdur'daki Boubon Antik Kenti kökenli 2 bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda 1 bronz kadın heykelinin yanı sıra 1 mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait 2 hançerin de aralarında olduğu 14 arkeolojik ve etnografik eseri daha ana vatanına kazandırdı.
Dülük Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları başladı: Yıl boyunca yapılacakGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Dülük Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarını inceledi. Ziyaret sonrası yapılan açıklamada senede 2 ay süren kazı çalışmalarının 12 ay yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüşüleceği belirtildi.
Çanakkale'de Maydos Antik Kenti'nde 4 bin yıllık silindir mühür bulunduÇanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Maydos Antik Kenti'nde devam eden 2024 yılı kazı çalışmalarında Mezopotamya'dan başlayan ve Anadolu'nun içlerine kadar devam eden ticaret ağında kullanılan yaklaşık 4 bin yıllık silindir mühür bulundu.
Bizans ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki bizans haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.