Bilimsel Araştırma

Bilimsel Araştırma

Son dakika bilimsel araştırma haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan bilimsel araştırma ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını bilimsel araştırma haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Bilimsel Araştırma

haberleri sayfasında son dakika yaşanan bilimsel araştırma gelişmeleri de dahil olmak üzere 5.537 bilimsel araştırma haberi bulunmuştur. Tüm bilimsel araştırma haberleri aşağıda listelenmiştir.
Türkiye ile Senegal arasında 5 anlaşma
Türkiye ile Senegal arasında 5 anlaşmaTürkiye ile Senegal arasında eğitim, tarım, enerji, şehircilik ve stratejik iş birliği alanlarında 5 ayrı mutabakat zaptı imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Diakhar Faye'nin huzurunda gerçekleşen törende, iki ülkenin farklı sektörlerdeki ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan anlaşmalar imza altına alındı.
31.10.2024Ekonomi
Bakan Kacır, 75’inci Uluslararası Uzay Kongresi'ne katıldı
Bakan Kacır, 75’inci Uluslararası Uzay Kongresi'ne katıldıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 75. Uluslararası Uzay Kongresi'nde (International Astronautical Congress-IAC) Axiom Space, SpaceX ve Airbus gibi uzay alanında önde gelen firmaların yetkilileriyle görüştü.
16.10.2024Gündem
YÖK "Üniversite sistemi değişiyor" haberini yalanladı
YÖK "Üniversite sistemi değişiyor" haberini yalanladıYükseköğretim Kurulu (YÖK), "Üniversite sistemi değişiyor" iddiasının gerçeği yansıtmadığını, Kurul tarafından yürütülen böyle bir çalışmanın bulunmadığını açıkladı.
6.10.2024Gündem
KTÜ’de deprem sonrası hasarlara yapay zeka destekli robotik köpek
KTÜ’de deprem sonrası hasarlara yapay zeka destekli robotik köpekKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DE-YAS) tarafından deprem sonrası hasar tespitinin, hızlı, güvenilir ve kolayca yapılabilmesi için yapay zeka destekli robotik köpek geliştiriyor. Hasar tespit çalışmalarının daha güvenilir yapılamasını hedeflediklerini söyleyen DE-YAS Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altınışık, “Bu projeyle birlikte depremlerden sonraki hasar tespit çalışmalarının daha yeni, daha kolay, daha güvenilir olması ve ortaya çıkan problemlerin önüne geçilmesini hedefliyoruz. Robotik köpeğimiz binanın içerisine girecek ve binadaki taşıyıcı sistem hasarlarını resmedecek” dedi.
26.09.2024Gündem
'Öğrencilerimizi uluslararası arenaya hazırlıyoruz'
'Öğrencilerimizi uluslararası arenaya hazırlıyoruz'Manisa Celal Bayar Üniversitesi, öğrencilerini bilim, teknoloji ve sanayi alanlarında iş hayatına başarılı bir başlangıç yapabilmeleri için tüm olanakları seferber ediyor. Ege Bölgesi’ndeki üniversiteler arasında sadece Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin uyguladığı isteğe bağlı staj faaliyetiyle öğrencilerin daha ikinci sınıftayken sanayi ile temas kurması ve uygulamalı eğitime ulaşması sağlanıyor. Rektör Prof. Dr. Rana Kibar, “Öğrencilerimizi uluslararası arenaya hazırlıyoruz” dedi.
26.07.2024Gündem
Hacamat nedir, faydaları nelerdir? Hacamat nasıl yapılır?
Hacamat nedir, faydaları nelerdir? Hacamat nasıl yapılır?Kupa terapisi diğer bir adıyla hacamat, Orta Doğu ve Uzak Doğu’da 3 bin yıldır tıbbi tedavilerde kullanılan tedavi metotlarından biri. Uzmanlar tarafından önerilen ve hastalıklara karşı bağışıklık kazandırdığı bilinen hacamat, Sağlık Bakanlığı'nın onay verdiği hastanelerde yapılıyor. Koruyucu sağlık yöntemi olarak yılda 1 veya mevsim geçişlerinde kupa terapisi yani hacamat yaptırılabilir. Peki, Hacamat nedir, faydaları nelerdir? Hacamat nasıl yapılır? İşte hacamat hakkında merak edilenler…
26.07.2024Sağlık
Truba Veri Merkezi açıldı! Stratejik alanda simülasyonlar eş zamanlı yapılacak
Truba Veri Merkezi açıldı! Stratejik alanda simülasyonlar eş zamanlı yapılacakSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MODSİMMER TRUBA Veri Merkezi ve ARF Hesaplama Kümesiyle Türkiye’nin bilimsel araştırma yetkinliklerine yeni bir boyut kazandırdıklarını belirterek, “Veri merkezi ve ARF kümesi yatırımımızla ülkemizin gelişimi ve kalkınması için kritik öneme sahip yüksek başarımlı hesaplama altyapısını özel sektör, kamu ve akademimizin çalışmalarına tahsis ediyoruz. 35 bin dizüstü bilgisayara eşit bilgi işlem kapasitesiyle dünyanın en kuvvetli 313’ncü süper bilgisayarı olan ARF ile ülkemiz bazı önemli yeteneklere de sahip oluyor. Çözme şansımız bulunmayan problemleri çözülebilir hale getirerek, bizim için erişilemez olan araştırma alanlarını ve teknolojilerini ulaşılabilir hale getireceğiz. Savunma sanayiden, üretim sektörüne; ilaç tasarımından, hastalık tespitine birçok stratejik alanda araştırmacılarımız ihtiyaç duydukları simülasyonları eş zamanlı olarak gerçekleştirebilecek.” dedi.
25.06.2024Gündem
Yavuz Yörükoğlu neden öldü? Hastalığı nedir, Yörükoğlu kimdir, kaç yaşında ve ne zaman öldü?
Yavuz Yörükoğlu neden öldü? Hastalığı nedir, Yörükoğlu kimdir, kaç yaşında ve ne zaman öldü?Sağlıklı yaşam ve beslenme alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, 69 yaşında hayatını kaybetti. Peki, Yavuz Yörükoğlu neden öldü? Hastalığı nedir, Yörükoğlu kimdir, kaç yaşında ve ne zaman öldü?
13.06.2024Gündem
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Uzay liginin A takımındayız artık
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Uzay liginin A takımındayız artıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in de içinde yer aldığı "Galactic 07 uzay uçuşu" ile ilgili konuştu. Bakan Kacır "Uzay liginin A takımındayız artık" dedi.
8.06.2024Gündem
Yapay zeka kullanım rehberi açıklandı! 'İhtiyaçlar doğrultusunda düzenleme yapılacak'
Yapay zeka kullanım rehberi açıklandı! 'İhtiyaçlar doğrultusunda düzenleme yapılacak'Yapay zeka ve büyük veri konusunda yürüttüğü teknik çalışmalar kapsamında rehberin hazırlandığını belirten Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinde üretken yapay zeka (ÜYZ) kullanımına dair etik rehber hazırlandığını açıkladı.
7.05.2024Gündem
Sağlık alanında yeni düzenlemeler içeren teklif TBMM'de kabul edildi
Sağlık alanında yeni düzenlemeler içeren teklif TBMM'de kabul edildiSağlık alanında düzenlemeler içeren 'Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
22.02.2024Gündem
Sağlık alanında yeni düzenlemeler içeren teklif Meclis'te kabul edildi
Sağlık alanında yeni düzenlemeler içeren teklif Meclis'te kabul edildiSağlık alanında düzenlemeler içeren Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
21.02.2024Gündem
Yunanistan Erdoğan röportajını konuşuyor! Yunan gazetecinin 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sorusuna net cevap
Yunanistan Erdoğan röportajını konuşuyor! Yunan gazetecinin 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sorusuna net cevapYunanistan ziyaretinden önce Yunan medyasına konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bir gece ansızın gelebiliriz'den kıta sahanlığına, açılan yeni sayfadan Ayasofya ve Doğu Akdeniz'e tüm başlıklara değindi.
6.12.2023Dünya
Morca Mağarası tıpta çığır açacak! Yeni keşfin detayları belli oldu
Morca Mağarası tıpta çığır açacak! Yeni keşfin detayları belli oldu14 kişilik bilimsel araştırma ekibinden Amerikalı dağcı Mark Dickey'nin, çalışmalar esnasında rahatsızlanması ve dünyaya örnek bir operasyonla, yüzeye çıkarılmasıyla Morca Mağarası'na olan ilgi arttı. Türkiye'nin üçüncü büyük mağarası mağarası olan Morca'daki çalışmaları yürüten Anadolu Speleoloji (Mağara bilimi) Grubu ASPEG'in lideri Ender Usuloğlu dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Mağarada bulunan bakteri türlerinin oldukça etkili bir antibiyotik yapımında kullanılabileceği ortaya çıktı. Ayrıca sadece mağaraya özel bir canlı türü olan tatlı su karidesi keşfedildi. Araştırmalar devam ediyor...
24.09.2023Yaşam
Büyük felaketi unutturmayan müzeler
Büyük felaketi unutturmayan müzelerÇin Halk Cumhuriyeti, 12 Mayıs 2008’de Sichuan eyaletinde yaşanan 8 büyüklüğündeki depremin en ağır hasarı verdiği, nüfusunun yarısının kaybedildiği Beichuan ilçesini, depremzedelere yas tutabilecekleri, depremle ilgili bilimsel araştırma yapılacak bir açık hava müzesi haline getirdi. Depremin merkezi Wenchuan ilçesinin adını taşıyan kapalı bir başka müzede ise kurtarma çalışmaları ve deprem sonrası faaliyetler anlatılıyor.
23.09.2023Dünya
Yalnız yaşayanlara kötü haber! Erken ölüm riskini artırıyor
Yalnız yaşayanlara kötü haber! Erken ölüm riskini artırıyorBeş kıtada 2.2 milyon kişi ile yapılan çalışmaların derlendiği bilimsel araştırma, yalnızlığın erken ölüm riskini yaklaşık yüzde 14 artırdığını ortaya koydu. Yalnızlığa bağlı ölüm riskinde kanser yüzde 9 ile dikkat çekti. Aynı araştırma, kişinin dış dünyayla iletişimini kestiği sosyal izolasyon verilerini de inceledi. Buna göre, sosyal izolasyonun erken ölüm riskini yüzde 32; kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm oranını yüzde 34, kansere bağlı ölüm riskini ise yüzde 24 artırdığı saptandı. Araştırmacılar, yalnızlık ve sosyal izolasyona bağlı ölüm oranındaki artışın; alkol, sigara ve obezite gibi geleneksel risk faktörleri kadar etkili olduğu görüşünde.
1.07.2023Yaşam
Akdeniz'in derinliklerindeki bilinmeyenler, UPL ile gün yüzüne çıkacak
Akdeniz'in derinliklerindeki bilinmeyenler, UPL ile gün yüzüne çıkacakAntalya'da yapımı tamamlanan dünyanın en büyük su altı araştırma gemilerinden biri olan UPL, ilk seferine çıktı. Gemi, 500 metre derinlikteki arkeolojik kalıntıları 3 boyutlu görüntüleme ve dünyada 2 gemide bulunan basınç odasına sahip olma özelliğiyle dikkati çekiyor.
2.06.2023Gündem
NASA’dan tarihi UFO toplantısı! Kilitli kapı açılıyor, dünya için bir dönüm noktası
NASA’dan tarihi UFO toplantısı! Kilitli kapı açılıyor, dünya için bir dönüm noktasıOn yıllar boyunca UFO gözlemlerini çürütmeye ve önemsiz göstermeye çalışan ABD pes etti. NASA'nın bir zamanlar sadece askeri ve ulusal güvenlik yetkilileri tarafından incelenen tanımlanamayan nesnelere dair ilk açıklamaları dünyada geniş yankı buldu. BBC’nin son iddiası ise dikkat çekti.
1.06.2023Dünya
Antalya'da sivrisinek ısırdı, hayatı karardı! 9 yıldır insan içine çıkamıyor: 'Gücüm kalmadı'
Antalya'da sivrisinek ısırdı, hayatı karardı! 9 yıldır insan içine çıkamıyor: 'Gücüm kalmadı'Denizli’den Antalya’ya çalışmak için gittiği otelde sivrisineğin ısırması sonucu fil ayağı hastalığına yakalanan güvenlik görevlisinin hayatı karardı. İlerleyen hastalığı nedeniyle 9 yıldır insan içine çıkamayan güvenlik görevlisi, enfeksiyonun çürümeye neden olmasından dolayı çoklu organ yetmezliği riskiyle karşı karşıya kaldı.
17.04.2023Yaşam
Türkiye'nin Beyaz Kıta'daki bilim diplomasisi
Türkiye'nin Beyaz Kıta'daki bilim diplomasisiTürkiye, Beyaz Kıta'da bilim diplomasisi başlattı. 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Horseshoe Adası'nda 18 proje yürüten Türk araştırmacılar, yer kürenin geçmişi ve geleceğine dair önemli ipuçları barındıran kıtada 8 farklı ülkeye ait bilim üssünü ziyaret etti. Şili, Rusya, Brezilya, Polonya, Arjantin, Uruguay, Bulgaristan ve Ekvator’un bilim istasyonlarında meslektaşlarıyla bir araya gelen Türk bilim heyeti, bir taraftan ortak bilimsel çalışma imkanlarını değerlendirirken Türkiye’nin kıtada kalıcı hale gelmesi amacını da güçlendirdi.
18.03.2023Gündem
AK Partili Şen CNN Türk'te açıkladı! İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasındaki son seçim anketi
AK Partili Şen CNN Türk'te açıkladı! İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasındaki son seçim anketiAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen CNN Türk'te Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programında seçim gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şen yapılan son anketlerde Erdoğan'ın oy oranının yüzde 53, AK Parti'nin yüzde 41, Cumhur İttifakı'nın ise yüzde 51 civarında olduğunu ifade etti.
15.03.2023Gündem
Sözleşmeli akademik personel kadroya geçecek mi? Sözleşmeli akademik personel kimlerdir?
Sözleşmeli akademik personel kadroya geçecek mi? Sözleşmeli akademik personel kimlerdir?Sözleşmeli akademik personel nedir, kimlerdir, sözleşmeli akademik personel kadroya geçiş şartları nelerdir? Sorularının yanıtı Sözleşmeli akademik personele kadro getiren teklif Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Sözleşmeli akademik personele kadro teklifi Meclis'ten geçti
Sözleşmeli akademik personele kadro teklifi Meclis'ten geçtiSözleşmeli akademik personele kadro getiren teklif Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
2.02.2023Ekonomi
Marmara Denizi'nde yabancı tür tehlikesi
Marmara Denizi'nde yabancı tür tehlikesiİstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Marmara Denizi'nde balıkçılığı ve ekosistemi tehdit eden yabancı türlerin her geçen gün arttığını belirterek, "Hayvan çeşitliliğinin yüzde 10'undan fazlasını artık yabancı türler oluşturuyor. Marmara Denizi'nde 100'ü aşkın, Karadeniz'de ise 60 kadar yabancı tür var. Marmara Denizi'ne gözümüz gibi bakmamız lazım çünkü yabancı türler artıyor. Bunların bir kısmı zehirli, bir kısmı ise yakıcı nitelikte. Sadece yabancı türler değil istilacı türler de var, bu istilacı türlerin kontrol edilmesi lazım. Ekosistem, biyoçeşitlilik, sağlık ve balıkçılık için tehdit içeriyor. Marmara Denizi'nde izlemeyle birlikte erken uyarı sistemi yapılması lazım. Belli bölgelerde balıkçılık, turizm, insan etkinliği yasaklanmalı" dedi.
27.01.2023Gündem
Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor Ödülleri sahiplerini buldu
Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor Ödülleri sahiplerini bulduTeknoloji ile spor, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor ödüllerinde buluştu. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, spor teknolojilerinde yenilikçiliğin önemine dikkat çekerek “Her alanda olduğu gibi sporda da teknoloji tabanlı girişimlerimize, yerli ve milli üretimimize özel bir ehemmiyet atfetmeliyiz” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da TÜBİTAK BİGG Spor kapsamında yakında spor teknolojileriyle ilgili yeni bir çağrıya çıkacaklarının müjdesini verdi.
25.01.2023Diğer Sporlar

Benzer Haber Etiketleri

Bilimsel Araştırma ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki bilimsel araştırma haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.