Şampiy10
Magazin
Gündem

“Zuhr-i ahar”, ne farzdır ne sünnet

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: 1- Cuma namazında kılınan zuhr-i ahir namazı için “öğle namazının ilk sünneti gibi veya öğle namazının farzı gibi kılınır” deniyor. Öğle namazının farzı gibi kılarsak kamet getirmek gerekir mi? Kamet getirmeden “farzı gibi kılıyorum” diyenler var? 2- Bir yerde, sabah ve ikindi namazı kıldıktan sonra kaza namazı kılınmaz diye okudum. Ben de öğle, akşam ve yatsı namazlarını kıldıktan sonra kılabildiğim kadar kaza namazı kılıyor sonra tesbihat ve duaları yapıyorum. Böylesi uygun olur mu? Yoksa vakit namazı kılınıp tesbihat ve dualardan sonra ayrıca kaza namazları mı kılmak gerekir? (H. Nurlu)

CEVAP: 1- Cuma namazını kılan için artık öğle namazı yoktur. Zuhr öğle demektir. “Zuhr-i ahir” yazmışsınız. Bu yanlış, doğrusu “zuhr-i ahar” dır. Zuhr-i ahar, başka öğle anlamına gelir. Cuma namazının kabulünden kuşkulananlar böyle bir uyduruk namaz ortaya attılar. Bu Peygamberimizin sünnetine aykırıdır. Ne farzdır, ne sünnettir. Bu namazı kılmak değil, kılmamak sünnettir. Böyle niyetlerle namaz kılmayın. Cuma namazı 2 rekâttır. Ardından isterseniz 2, isterseniz 4 rekât sünnet kılın. Sünnetlerin her rekâtında Fatiha’dan sonra sure veya ayet okunur. Sonra istediğiniz kadar 2 veya 4 rekât namaz kılın. Sünnet, müstehab (güzel, hoş) demeye gerek yok. Tekbir alıp namaza durun. 2 kılın, 4 kılın. Ne kadar çok kılarsanız o kadar sevap alırsınız. Ama zuhr-i ahar diye bir namaz yok.

2- Kasten namaz kılmamış olanın kazası yoktur. Kasten oruç tutmayanın da kazası yoktur. Çünkü kasten namaz kılmayan insan kültür itibariyle Müslüman ise de eylemli Müslüman değildir. Kur’ân’ın anlatımına göre böyledir. Şimdi namaza başlamış olan kimse, yeni eylemli İslâm’a girmiş olur. Yeni Müslüman olan kimseden önceki zamanlarda yapmadığı ibadetleri yapması istenmez. Çünkü İslâm, daha önceki günahları siler. Hadis böyle diyor.

Ömrünün bir zamanında namaza başlayan kimse, önceki namazları ve oruçları için Allah’tan af dileyecek tövbe istiğfar edecek. Bir daha böyle bir şey yapmayacağına söz verecek. Düzenli namazını kılacak. Ama soğuk, yolculuk, hastalık gibi bir sebeple bir veya iki günlük veya 3-5 vakitlik namaz kılamamış ise o kimse önce kılamadığı namazları sırasıyla kılacak. Mesela iki gün öncesinden itibaren önce sabah namazını, ardından öğle, ikindi, akşam, yatsı, sonra ikinci günün namazlarını sırayla kılacak. Daha sonra içinde bulunduğu vaktin namazını kılacak. Bu aslında kaza değil “cem”dir. Peygamberimizin uygulaması böyledir. Tesbihat falan da namazın aslı değildir. Yapılırsa güzel, yapılmazsa namaz tamamdır.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.