Zorunlu haller yasakları kaldırır
.
SORU: Bir bayan yakınım hac dönüşünde, “Hacer-i Esved’in etrafında dönerken kadın erkek birlikte dönüyorduk. Öyle kalabalıktı ki bir erkeğin eli omuzumdaydı” demişti. Bu durum için yorumunuz nedir?
CEVAP: Hacda erkekler iki havlu kuşanır. Birisi belinden aşağısını kapatır, öteki üst kısmını. Sadece bir kolu açık kalır. Ama kadının değil, erkeğin. Kadın normal kıyafeti içindedir. Hacca 2-3 milyon insan gidiyor. Bu rakam ileride belki de 10 milyon olacaktır. Bunlar aynı günde tavaf ederler, Arafat’ta dururlar. Tavafta elbette beraber döneceklerdir. Kadınları ayırmak mümkün değildir. Zorunluluk halleri yasakları ortadan kaldırır. Kendini Allah’a vererek Kabe’yi tavaf eden insan, başka şey düşünmez. Bir-iki kendini bilmez çıksa da önemli değildir. Bazı kişilerin, ellerini öndekinin omuzuna koyması kötü niyetle yapılmış bir hareket değil, farkında olmadan yapılan bir harekettir. O kişi öndekinin kadın olduğunu görmemiştir bile. Benim de omuzuma ellerini koyanlar oldu. Böyle insanlara da kızma yerine sabırla, hoşgörüyle davranılmalıdır.
İmsak vakti hakkında
SORU: Geçen gece, 2009 yılı Ramazan ayında yolculuk nedeniyle tutamadığım orucumu tutmak niyetiyle sahura kalktım. İnternetten Zonguldak’a ait imsak vaktine baktım. 05.12 olarak yazıyordu. Ben de sahurumu yaptım ve 05.12 itibariyle yeme-içmemi kestim. Ezanın okunmasını bekledim. Ancak saat 05.50 civarında okundu. Namazımı imsak vakti girdiği için ezan okunmadan kıldım ve niyet ettim. Yaptığım doğru mu? Mutlaka ezanı duyduktan sonra mı kılmak gerekiyor? Yeme içmenin kesilmesi ezan okununca mı yoksa imsak saatiyle mi olur? (İdil ipek)
CEVAP: Şafağın atması imsak vaktidir. İmsak vaktinden önce yemenizi kestiniz, tamam. O zaman namazınızı da kılabilirsiniz. Ezanın geç okunması, namazın daha önce kılınmayacağı anlamına gelmez. Şafak atmasından itibaren sabah namazı kılınabilir.
Kur’an’da öyle ayet yok
SORU: Sadece Müslümanların cennete gidebilecekleri doğru mu? (Osman Ülgen)
Cevap: Otuz yıldan beri yazıp durduğum şeyi soruyorsunuz. Peygamber geldikten sonra öteki din mensuplarının cennete gidemeyeceği hakkında Kur’ân’da bir ayet yoktur. Bakara Suresi’nin 62’nci, Maide Suresi’nin 69’uncu ayetlerini okuyun. Cevabınızı orada bulursunuz..