Zina ve içki hakkında...
.
SORU: Zina, Kur’ân’ı Kerim’de uzak durulması gereken çok büyük günah olarak nitelendiriliyor. Zinanın günah olma nedenini, kadının toplumsal ve hukuki değerini korumaya bağlıyorum. Birbirlerine maddi ve manevi hiçbir zarar vermeyecek cinsel ilişkiler de zina mıdır? Aynı sorum içki için de geçerli. Çevreme ve kendime zarar vermiyorsam, kontrolümü kaybetmiyorsam, içki bana Allah’ı zikretmeyi unutturmuyorsa bunda ne gibi bir günah olabilir? (T. K.)
CEVAP: Zina, erkekle kadının nikâhsız olarak cinsel ilişkiye girmeleridir. Fuhuş, zina anlamına gelse de anlamı daha geniştir. Her fuhuş zina değildir ama her zina fuhuştur. Yani aralarında umum husus vardır. Eğer kadın evli değilse birbirleriyle dinen evlenebilirler. Evlenme aslında erkek ve kadının karşılıklı icap ve kabulleridir. Ancak evliliğin hukukilik kazanması, birbirlerine karşı hak sahibi olmaları için tanık gereklidir. Allah’ın huzurunda evlendiklerini beyan eden kadın erkek artık zina etmez, cima ederler. Ancak boşanma durumunda kadının, 3 ay beklemesi gerekir. Bundan önce başka biriyle evlenemez.
Şunu da belirtmek gerekir ki, buna bir kapı açıldı mı fuhuş iyice yayılır. Ayrıca nikâhsız ilişkide ruh manen kirlenir. Kur’ân, zinanın çok kötü bir yol olduğunu vurgular. Bugün biriyle 3 ay sonra ötekiyle yatan kadına bizim halkımız fahişe der. Siz böyle biriyle evlenir misiniz? Zaten Kur’ân böyle zinaya devam eden erkek veya kadınla evlenmeyi yasaklamıştır. Ancak tövbe etmeleri bunun dışındadır. İçki konusunda durum içkiden içkiye değişir. Nebiz denilen, az alkollü içecekler İmam-ı Azam’a göre bir bardaktan az olursa haram değildir. Fakat diğer bilginler bunları da haram sayarlar. Yani bu konuda Iraklı hukukçularla Medine hukukçuları arasında görüş ayrılığı vardır.
Kur’ân’ın tavsiyesidir
SORU: Birine borç para verdim. Geri ödeyemedi. Ben de hiç arayıp sormadım. Çünkü zor durumda olduğunu anladım. Bunu zekât olarak değerlendirebilir miyim?
CEVAP: Eli darda olan borçluya o parayı bağışlamak Kur’ân’ın da tavsiyesidir. Onu zekâtınıza sayabilirsiniz. Ama borçluya bunu söylemenize gerek yok. Önemli olan sizin niyetinizdir. Allah’ın da içinizdeki düşünceyi bildiğini siz benden iyi bilirsiniz.