Şampiy10
Magazin
Gündem

Yeryüzünün en alçak yeri

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: “Elif, Lam, Mim. Rum (orduları) yenilgiye uğradı. Dünyanın en alçak yerinde. Ama onlar, yenilgilerinden sonra yeneceklerdir. 3 ile 9 yıl içinde. Bundan önce de sonra da emir Allah’ındır. Ve o gün müminler sevineceklerdir “ (Rum Suresi : 1-4) . Arapça‘sı “Edn a el-ard” olan bu ifade, bazı meallerde “yakın bir yer” olarak da tercüme edilir. Ancak bu tercüme, orijinal ifadenin tam karşılığı değil, mecazi bir yorumudur. “Edna” kelimesi Arapça ‘da “alçak” demek olan “deni” kelimesinden türemiştir ve “en alçak” anlamına gelir. “Ard” ise yeryüzü demektir. Dolayısıyla “Edn a el-ard” ifadesi de “Yeryüzünün en alçak yeri” manasına gelmektedir. Hocam, bu görüş doğru mu? Yakın mı, alçak mı daha doğru bir tercüme olur? Eğer alçak ise bu çok önemli. Çünkü savaş gerçekten de dünyanın en alçak yeri olan Lut Gölü civarında olmuştur.

CEVAP: Edna kelimesi, “dünüv” kökünden tafdil ismidir. “Yakın” anlamına da, “alçak” anlamına da gelebilir. Ama müfessirler edna’yı “en yakın” manasında almışlardır. “Ednal-ard” en yakın yer anlamına geldiği gibi en alçak anlamına da gelir. Her ikisi de doğrudur. Çünkü Perslerle Rumlar arasında geçen savaşın yapıldığı yer Arap Yarımadası’nda Hicaz’a yakın sayılır.

Bu nasıl bir düşünce?

SORU: Annem bankadan emekli oldu. Allah gecinden versin o öldüğünde kazandığı maaştan bana kalan miras haram mıdır?

CEVAP : Hayret doğrusu! Annenin sütüyle büyüdün, onun yemeklerini yedin. Şimdi mirasının helal olup olmadığını soruyorsun. Annen hırsızlık mı etti? Başkasının hakkını mı aldı? Kadıncağız çalıştı, emeğinin karşılığını aldı. Nereden çıkarıyorsunuz bu kadar karanlık düşünceleri bilemiyorum. Ben bu tür şeylerden rahatsız oluyorum.

Kur’ân’ı anlayabilmek

SORU: Kur’ân-ı Kerîm’in Arapça ayetlerini bilmiyorum. Türkçe okumam sakıncalı mı?

CEVAP: Kur’ân’ı Türkçe okumanın ne sakıncası olabilir? Kastınız, Türkçe mealini okumaksa bu daha sevaptır. Çünkü anlamak önemlidir. Ama kastınız Türk harfleriyle yazılmış Arapça metni okumaksa bu husus kuşkuludur. Çünkü hem Arapça kelimeler Türk harfleriyle tam olarak okunamaz hem de anlamadan, üstelik kelimeleri de çarpıtarak okumanın yararı olmaz.

Uygulamanız doğru

SORU: Kur’ân-ı Kerîm’i abdestsiz ve başı açık okumak günah mı? ( Melahat Duran)

CEVAP: Başı kapatma emri, mahrem olmayan erkeklere karşı uygulanması gereken bir hükümdür. Kur’ân okumak için abdest almak veya başı kapatmak şart değildir. Abdestli olsanız daha iyi ama abdestsiz de okuyabilirsiniz.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.