Yasin Suresi 9. ayetin tefsiri
.
SORU: Yasin Suresi’nin 9. ayetiyle ilgili olarak bir arkadaşımla ihtilafa düştük. Ben ayetin öncesindeki tanımlamalarla ve hemen ardından gelen ayetle bir bütünlük içinde bulunduğunu, orada iki set arasına alınanların inanmayanlar olduğunu, inkârcıların imana dair delilleri bu setler sebebiyle göremediklerinin vurgulandığını, bu kimselerin set içine alınmak suretiyle kendilerine iman yollarının kapatıldığını söyledim. Arkadaşım ise bu ayetin, öncesindeki ayetlerle hemen sonrasındaki ayetle birlikte düşünüldüğünde benim belirttiğim yorumun haklı olduğunu doğruluyor. Ancak bu ayet tek başına alındığında “iman etmiş kimsenin, bu setler sayesinde kötülük ve kötü düşünceden korunması” anlamına geleceğini iddia ediyor. Bu ayete böyle bir yorum getirilebilir mi? (Kadri Dülger)
CEVAP: Arkadaşınızın yorumu hayalidir, zorlamadır. Ayetle hiçbir ilgisi yoktur. Sizin yorumunuz da tam konuya uymaz. Ayette önyargılı insanın psikolojik durumu anlatılmaktadır. Peygambere inanmamaya kararlı, böyle şartlanmış kimsenin önyargısı, düşüncelerini barajlamakta, doğru düşünce yollarını kapatmaktadır. Kur’ân’da önyargının oluşturduğu psikolojik ve olumsuz durum, Allah’ın öylelerinin kalplerini mühürlediği, kulaklarını damgaladığı, anlama kabiliyetlerinin üstüne kılıflar geçirildiği şeklinde de anlatılır.
İnanca saygılı olmalı
SORU: Çok iyi anlaştığım, çok iyi niyetli olduğunu düşündüğüm bir dostum var. Ateist olduğunu söylüyor. Onun bu durumu beni düşündürüyor. İslâmiyet’e göre bu tarz biriyle arkadaşlık ve dostluk kurmam, kendisine güvenmem hoş görülmeyen ya da sakıncalı bir davranış mı? Bu kişiden uzaklaşmalı mıyım? İslâm’ın gayrimüslimlerle ya da inanmayanlarla olan ilişkilerimizi nasıl düzenlediğini öğrenebilir miyim? (Sonay Aydın)
CEVAP: İnancı ne olursa olsun hoşgörülü, İslâm’a düşman olmayan insanlarla iyi geçinmek Kur’ân’ın emridir. Arkadaşlığınızı sürdürürsünüz, belki sizin güzel davranışınız onun gönlünü de İslâm’a çeker. Ama o kişi İslâm düşmanı ise dine hakaret ediyorsa o zaman arkadaşlığınızı sürdürmeniz haramdır. Herkes karşıdakinin inancına saygılı, hoşgörülü olmayı bilmelidir.
Oturarak kılabilirsiniz
SORU: İşim gereği gün boyu devamlı ayakta kaldığım için çok yoruluyorum. Bu nedenle namazlarımı oturarak kılabilir miyim? Tutamadığım oruçlarım çok fazla. Bunlar için muhtaç kişilere yardım yapsam kabul olur mu? (Didem Öztürk)
CEVAP: Kendinizi yorgun ve bitkin hissettiğiniz zaman namazlarınızı oturarak kılabilirsiniz. Şimdiye kadar kasten tutmadığınız oruçlar için yapılacak tek şey tövbe edip Allah’tan af dilemektir. Ama geçmiş oruçlardan her bir gün için bir fidye yani 7 lira verirseniz güzel olur.