‘Tüm eserlerinizi okumak istiyorum’
.
SORU: Değerli hocam, sizi yıllardır VATAN Gazetesi’ndeki köşenizden ve Ramazan aylarında konuk olduğunuz televizyon programlarından izledim. Sizden çok şey öğrendim. Geçen yıl Sultanahmet’te açılan bir kitap fuarında “Kur’ân-ı Kerim Tefsiri” ve “Kur’ân‘ı Kerim’in Meali” adlı eserlerinizi imzanızla birlikte aldım. O kadar çok şey öğrendim ki Yüce Allah’a bunu bana nasip ettiği için şükrediyorum. Bu kadar kolay anlaşılır, olayları ve ayetleri her yönüyle anlatan böyle büyük ve değeri paha biçilemez bir eseri bizlere sunduğunuz için size dua ediyorum. Bana bu güzel yolu açıp dünyamı zenginleştirdiğiniz için her zaman duacınız olacağım. Sizin tüm eserlerinizi okumak istiyorum ama nasıl bir sıra izlemem gerektiği konusunda emin olamıyorum. Mesela önce Peygamber Efendimizin hayatını mı okumalıyım yoksa tefsirden edindiğim bilgileri pekiştirecek başka bir eserinizi mi? Bu konudaki tavsiyenizi rica ediyorum. (Gamze Şennur)
CEVAP: Gamze Hanım, sözleriniz için teşekkür ederim. Tefsir, özet bilgi sunmaktadır. Madem tefsire başladınız, tamamlayınız. Önce “İslâm Tasavvufu” adlı eserimi sonra da “İslâm’da Güncel Tartışmalar”ı ve “Görünmez Âlemin İzleri”ni okumanızı tavsiye ederim. “Kur’ân’da Peygamberler Tarihi”, “Kur’ân’a Göre Hz. Muhammed’in Hayatı”nı okumalısınız. Tüm eserlerimin toplam bilgisini “Kur’ân Ansiklopedisi” adlı 30 ciltlik eserimde bulabilirsiniz ama bu, bir solukta okunamaz, ansiklopedidir. İhtiyacınız olduğu zaman herhangi bir maddeyi açar bilgi alırsınız.
Farz-sünnet tabiri
SORU: Sabah, öğlen ve akşam namazlarının farz, ikindi ve yatsının sünnet olduğu doğru mu?
CEVAP: Namaz beştir ama Kur’ân’da anılan namaz vakitleri üçtür. Bunlar sabah, akşam ve gece namazlarıdır. Kur’ân’da bu vakitlerde namaz kılınması emredilir. Öğle, ikindi ve yatsı namazları Peygamberimizin içtihadıyla kıldırdığı namazlardır. Peygamberimiz bunları cemaatle kıldırdığı için bunlar da farzdır. Zaten farz-sünnet tabiri sonradan kullanılmıştır. Peygamberimizin cemaatle kıldığı namazlara farz, kendi başına kıldığı namazlara da sünnet denmiştir. Ama bu tabirleri Peygamberimizi kullanmamıştır. Herhalde Peygamber yalnız başına kıldığı namaza sünnet demez. Çünkü sünnet, birinin âdeti demektir. Peygamber kendi ibadetine sünnet der mi? Kimin sünneti?
Çok evlilik sorunu
SORU: Sahabiler çok evlilik mi yapmış?
CEVAP: Din; insanların sözleriyle değil, kitap ve sünnetten delille olur. Bütün sahabilerin çok evlendiği doğru değildir. Hiç evlenmeyen olduğu gibi tek eşle yetinen sahabiler de Ebuzer bir tek eşle yetinmiştir. Çocukların huzuru, yuvanın saadeti için bir eş yeter. İkinci eş genelde eve huzursuzluk, kıskançlık, kavga ve hatta yıkım getirebilir. Bu zamanda geçim öyle kolay mı?