Şampiy10
Magazin
Gündem

Tövbe etmek gönülden olmalı

.

ABONE OL
Vatan Haber

SORU: Bilerek ya da bilmeyerek günah işleyebilir. Allah, hangi günahların tövbesini kabul etmez? Helallik alamayanların durumu nederi? (İbrahim Yıldız)

CEVAP: Allah, gönülden tövbe edenlerin tövbelerini kabul eder. Dilerse, ne tür günah işlemiş olursa olsun kulunun günahını bağışlar. Ancak bir ayette kendisine ortak koşanları bağışlamayacağı vurgulanır. Fakat ortak da koşmuş olsa, Allah’a dönüp tövbe eder, af dilerse Allah bütün günahları bağışlar. Kul hakkını bağışlamaz diye bir ayet yoktur.

“İnallahe yağfiruz-zunube cemia. İnnehu huvel-gafururrahim: Allah bütün günahları bağışlar. Çünkü O, öyle bağışlayan, esirgeyendir” (Zümer: 53) ayeti böyle buyuruyor. Ancak kul hakkına tecavüz etmiş olanın ya hakkı ödemesi ya da o kimseden tam gönülden helallik alması gerekir. Çünkü Allah kimsenin hakkını kimsede koymaz.

Fakat tövbe etmiş ama helallik almaya vakit bulamadan ölmüş olan kimseyi de dilerse bağışlar. Buna karşılık hakkına tecavüz edilen kula da fazladan ödüller verip onu memnun eder. Artık o kimse, bu kuldan hak talep etmeyi hatırına bile getirmez. Çünkü haksızlığa uğramasının karşılığını fazlasıyla almış, bu suretle kendisinin derecesi kat kat yükseltilmiş olur.



***



Ayaklar mesih organıdır


SORU: Abdest alırken çoraplı ayağa mesh edilir mi? (Hatay Karaoğlu)

CEVAP: Bu konuyu çok kez yazdım. Sizin için özetmeyeyim: Ayaklar yıkama organı değil, mesih organıdır. Ayak derisi üzerine mesh edilebileceği gibi herhangi bir çorap üzerine de mesh edilebilir. Çorabı çıkarmaya gerek yoktur. Zaten Peygamberimiz, ömründe bizdeki gibi mest giymemiştir. Çünkü 45-50 derece sıcağın altında mest giyilmez. Peygamberimiz ayağına giydiği galoşlar, ayakkabılar üzerine mesh ettiği gibi çıplak ayağı üzerine de mesh etmiştir. Zaman zaman da ayaklarını yıkamıştır. Yani çorap üzerine mesh edilebilir.



***



Ölenin giysileri hakkında


SORU: Vefat etmiş bir insanın giysilerini evde tutmanın dinimizde yeri var mı?

CEVAP: Vefat eden kişinin giysilerini evde saklamanın sakıncası yoktur. İsterse varisleri o giysileri giyer, isterse sadaka olarak verir, isterse anı olarak saklar. Peygamberimizin hırkasının da muhafaza edildiği için zamanımıza kadar geldiği rivayet edilir.


Yazarın Diğer Yazıları

  1. Barışa, kardeşliğe ihtiyacımız var...
  2. İnsan hakları- 3
  3. İnsan hakları- 2
  4. İnsan hakları
  5. Kur’ân’ın indirildiği, bin aydan daha hayırlı gece
  6. Kur’ân’ı düşünmeden kelime kalıplarına takılanların durumu
  7. Hiç iyilerle kötüler, inananlarla inanmayan bir olur mu?
  8. Kur’ân ve evrensel mesajı-4
  9. Kur’ân ve evrensel mesajı-3
  10. Kur’ân ve evrensel mesajı-2

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.