Ticaret karşılıklı rızaya bağlıdır
.
SORU: Ben internet üzerinden iş yapıyorum. İki tane web sitem var. İleride birkaç tane daha açacağım.
Sitelerimden biri oyun sitesi. Çocuklar için yaptığım bir site. Kesinlikle ahlak dışı bir oyun yok. Normal oyunlarla dolu bir site. Diğer sitem ise kadınlara yönelik. Kadın kıyafetleri, ev eşyaları ve dekorasyon gibi ürünlerin tanıtımını yapıyorum. Herhangi bir şey satmıyorum. Sadece yazılar, makaleler ve ürün tanıtımları var. Ben bu iki siteye reklam aldım. Bunlardan para kazanıyorum. Sitemdeki yazıları kendim yazıyorum. İnternetten ürünlerin resimlerini bulup koyuyorum. Yani emek harcıyorum. Günde 6 saat bu sitelerle uğraşıyorum. Tabii site yapmanın bazı masrafları var. Cebimden para da çıkıyor ama sonuçta kâr ediyorum. Siteme gelen ziyaretçiler reklamlara tıkladıkça para kazanıyorum. Acaba kazandığım bu para haram mı? Bazen yardıma muhtaç olanlara elimi uzatıyorum. İleride daha çok kazanırsam daha çok yardım yapacağım. Bunun bir önemi var mı? (Ç. T. Ünver)
CEVAP: Yaptığınız işte bir emek var ama bu emek kimin işine yarar? Onu bilmiyorum. O reklamları tıklayanlar, sizin bundan para kazanacağınızı biliyorsa bu iş karşılıklı rızaya dayandığından kazancınız helaldir. Zira Kur’ân-ı Kerim ticaretin, karşılıklı rızaya dayalı olmasını öngörmektedir. Benim bildiğim bu. Siz vicdanınızın sesine göre hareket edersiniz.
Bir miras meselesi...
SORU: Anneannem vefat edince dedem ikinci evliliğini yaptı. Bu hanımın önceki eşinden 5 çocuğu vardı. Üçünü dedem büyüttü. Bu evliliklerinden çocukları yok. Annemler 4 kız 1 erkek toplam 5 kardeşler. Dedemin vefatından sonra kalan yerler var. Dinimize göre nasıl taksim edilmesi gerekiyor? (Ersin Nasuhi Kaya)
CEVAP: Ölen dedenizin hanımına, kalan malın 1/8’i düşer. Çocuklar 4 kız 1 erkek olduğuna göre kızlar, kalan maldan 1’er pay, erkek kardeş de 2 pay alır. Miras, dini bir mesele değil, dünyaya ilişkin bir meseledir. Bugün kanunun belirlediği ölçülerle mirası paylaştırırsınız. Kadın zaten kendi hakkından vazgeçmez. Çünkü kanuna göre kadın mirasın sanırım 1/4’ünü alır. Geriye kalanı da kanun çerçevesinde çocuklar eşit biçimde paylaşırlar. Birbirlerine haklarını helal ettikten sonra artık ahiret sorumluluğu doğmaz.
Umre, yarı hac sayılır
SORU: Umreye giden bayan geldikten sonra kapanmak zorunda mı? (A. Çekirdekçi)
CEVAP: Kapanmanın umreyle ilgisi yoktur. İslâm bilginlerinin ittifakına göre kadının zineti olan saçını örtmesi Kur’ân emridir. Umre dini bir seyahattir. Umre yapmak sevaptır. Yarı hac sayılır. Umreye gidip gelen kadın kapanmazsa günahı daha fazla olur diye bir şey yok. Umreye gitmek isteyen gider ama kapanıp kapanması kendi seçimidir.